Με τα λόγια (γίνεται)
Ξαναδιαβάζοντας τον Τάκη Παπατσώνη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις Με τα λόγια (γίνεται)”, στην τρίτη εκδήλωση του πέμπτου κύκλου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα, Τάκη Παπατσώνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την γέννησή του και 40 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Παρότι συχνά παραβλέπεται, ο Τάκης Παπατσώνης (1895-1976) είναι –μαζί με τον Καβάφη– ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης. Πρωτοδημοσίευσε το 1914, ενώ άρχισε να γράφει σε ελεύθερο στίχο ήδη από το 1920 –την εποχή που, ενώ παρέμενε καθοριστική η μορφή του Παλαμά και ωρίμαζε η φωνή του Σικελιανού, το ‘νέο’ αναγνωριζόταν στον Καρυωτάκη, τον Άγρα, και τους συνοδοιπόρους τους–, δηλαδή δέκα χρόνια πριν από την ‘γενιά του ’30’ και τους υπερρεαλιστές. Η επιλογή από το έργο του που εξέδωσε ο ίδιος, κυκλοφορεί έως σήμερα στον τόμο Εκλογή Α΄ – Ursa Minor – Εκλογή Β’. Υπήρξε επίσης σημαντικός μεταφραστής των Έλιοτ, Κλωντέλ, Χαίλντερλιν, κ.ά.. Την ποίησή του διατρέχει ο μεταφυσικός στοχασμός, αλλά και μια γήινη αισθαντικότητα, ανάμικτη με υπαρξιακή αγωνία. Η δε γλώσσα του είναι ένα προσωπικό κράμα, διακριτό από την δημοτική στην οποία εργάστηκαν οι συγκαιρινοί ομότεχνοί του. Οι ιδιαιτερότητές του αυτές, σχεδόν τον έθεσαν στο περιθώριο, και σαν να τον αποσιώπησαν. Σήμερα, όμως, επιστρέφουμε σ’ αυτόν, γευόμενοι, διδασκόμενοι και θαυμάζοντας τις ποιητικές αρετές του.

Έτσι, για την εκδήλωση αυτή, εννέα ποιήτριες και ποιητές επέλεξαν, διαβάζουν, και σχολιάζουν ποιήματα του Τάκη Παπατσώνη. Πρόκειται για τους: Ορφέα Απέργη, Λίνο Ιωαννίδη, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Ηρώ Νικοπούλου, Γιάννη Πατίλη, Χρήστο Σιορίκη, και Θωμά Τσαλαπάτη. Η Ισμήνη Καρυωτάκη ξετυλίγει το νήμα του βίου και του έργου του ποιητή.

papatswnhs

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:
«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται – και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ΄ αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό στην Emily Dickinson τον Μάρτιο 2013, στα πέραν των 154 ‘αναγνωρισμένων’ ποιημάτων του Καβάφη τον Δεκέμβριο 2013, στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014, και στην Elizabeth Bishop τον Μάρτιο 2015.

www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai
metalogiaginetai.blogspot.gr/

Ημερομηνία: Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, 19:30
Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, 2103680052,  www.hau.gr/culture

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]