Η επισημοποίηση της ανταλλαγής που έστειλε τον Κέβιν Λοβ στο Κλίβελαντ, αλλάζει τον χάρτη δυναμικότητας της Ανατολικής Περιφέρειας του ΝΒΑ.

Η συμφωνία αφορά τρεις ομάδες, με τους Καβαλίερς να αποκτούν τον σπουδαίο πάουερ φόργουορντ, στέλνοντας τους Άντριου Γουίγκινς και Άντονι Μπένετ στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, συν ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου για το 2015.

Αυτό το πικ παραχωρήθηκε στη συνέχεια στους Φιλαντέλφια 76ερς, μαζί με τους Λουκ Μπα-Μούτε και Αλεξέι Σβεντ. Ως αντάλλαγμα, οι Τίμπεργουλβς πήραν και τον Θάντεους Γιανγκ από τους Σίξερς.

Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι και οι τρεις εμπλεκόμενες ομάδες μπορούν να δηλώνουν ικανοποιημένες, με βάση τις εντελώς διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθούν. Πάμε να δούμε τι σημαίνει αναλυτικά το deal για την καθεμιά τους.

ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της επιστροφής του ΛεΜπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ, η διοίκηση της ομάδας άρχισε να εντείνει τις προσπάθειες απόκτησης του Λοβ.

love

Συζητήσεις υπήρχαν και πριν από την βραδιά του ντραφτ, χωρίς να περιλαμβάνουν ακόμα την Νο1 επιλογή των Καβαλίερς. Εκείνο το διάστημα οι Τίμπεργουλβς διαπραγματεύονταν πιο έντονα με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, οι οποίοι όμως αρνούνταν πεισματικά να συμπεριλάβουν τον Κλέι Τόμπσον στο πακέτο τους.

Μετά την απόφαση του Τζέιμς, οι Καβς επανήλθαν δυναμικά στις συζητήσεις ρίχνοντας στο τραπέζι το όνομα του Γουίγκινς, τον οποίο είχαν μόλις επιλέξει πρώτο συνολικά στο ντραφτ. Η Μινεσότα δεν άργησε να δώσει τη συγκατάθεσή της εξασφαλίζοντας έτσι έναν από τους πιο ελπιδοφόρους ρούκι των τελευταίων ετών.

NCAA Basketball: Kansas at Florida

Η παραχώρηση μιας Νο1 επιλογής αμέσως μετά το ντραφτ αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Η αμέσως προηγούμενη ανάλογη περίπτωση συνέβη το 1993, όταν οι Ορλάντο Μάτζικ έστειλαν τον Κρις Γουέμπερ στους Γουόριορς για το Νο3 πικ, τον Πένι Χάρνταγουεϊ.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη κίνηση κρίνεται απολύτως αναγκαία για το Κλίβελαντ. Ο ΛεΜπρόν, στα 30 του πια, δεν είχε την χρονική πολυτέλεια να περιμένει να ωριμάσουν οι νεαροί σταρ που είχε μαζέψει η ομάδα μετά τη φυγή του για το Μαϊάμι. Χρειαζόταν βοήθεια από έμπειρους και αποδεδειγμένα ικανούς παίκτες για να φέρει ένα πρωτάθλημα στην πόλη του, η οποία έχει να πανηγυρίσει οτιδήποτε στα τέσσερα μεγάλα σπορ των ΗΠΑ από το 1964.

Αυτό ακριβώς είναι ο Λοβ. Ένας All-Star με εντυπωσιακή ικανότητα στο ριμπάουντ και τρομερό σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Το τελευταίο στοιχείο θα βοηθήσει πολύ τον Τζέιμς να λειτουργήσει σε ρόλο πόιντ φόργουορντ όπως στους Χιτ, ανοίγοντας την ρακέτα για τις επελάσεις του και τις πάσες προς τα έξω απέναντι στα νταμπλ τιμ.

Πριν από την ανταλλαγή για τον Λοβ, το φαβορί στην Ανατολή θεωρούνταν οι Σικάγο Μπουλς, με την επιστροφή του υγιούς πλέον Ρόουζ και την έλευση του Πάου Γκασόλ. Πλέον, όλα δείχνουν ότι η πρώτη θέση στην κανονική περίοδο θα είναι μια κούρσα για δύο, με το Κλίβελαντ να έχει αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες διεκδίκησης του τίτλου.

ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ
Στα έξι χρόνια παραμονής του στη Μινεσότα, ο Λοβ καθιερώθηκε στο top 3 των πάουερ φόργουορντ της λίγκας. Τα ατομικά του στατιστικά έβγαζαν μάτια, καταλήγοντας σχεδόν κάθε χρόνο ανάμεσα στους κορυφαίους σκόρερ και ριμπάουντερ του πρωταθλήματος.

Παρά τις σπουδαίες του επιδόσεις, ο Λοβ απέτυχε να οδηγήσει τους Τίμπεργουλβς στα πλέι-οφ έστω μία φορά. Αιτία για αυτό αποτέλεσαν ορισμένοι σοβαροί τραυματισμοί που είχε τα τελευταία χρόνια, το ελλειμματικό ρόστερ της ομάδας, αλλά και η υψηλή δυναμικότητα των ομάδων της Δύσης (χαρακτηριστικό για τη διαφορά μεταξύ των Περιφερειών είναι το γεγονός ότι οι Λύκοι θα έπαιζαν στην ποστ-σίζον πέρυσι, αν συμμετείχαν στην Ανατολή).

Δεν είναι λίγοι, βέβαια, αυτοί που του χρεώνουν αποκλειστικά τις αποτυχίες. Οι κριτικοί του στέκονται στο γεγονός ότι δεν προσπαθεί αρκετά στην άμυνα, τόσο στο ένας εναντίον ενός όσο και στις βοήθειες, και τον κατηγορούν πως ενδιαφέρεται υπέρμετρα για τα στατιστικά του, όχι για το καλό της ομάδας.

Εξαιτίας όλων αυτών, ο 26χρονος είχε πάρει την απόφαση να μην συνεχίσει στην Μινεσότα πέρα από το 2015, όπως του επέτρεπε να κάνει η οψιόν στο συμβόλαιό του. Με δεδομένο ότι η ομάδα θα μπορούσε να τον χάσει για ελάχιστα ανταποδοτικά οφέλη (ή και κανένα) το ερχόμενο καλοκαίρι, ήταν λογικό να τον βγάλει στο σφυρί.

Σε αντίθεση με το 2008, όταν ο Αλ Τζέφερσον υπήρξε το καλύτερο κομμάτι στην ανταλλαγή που είχε στείλει τον Κέβιν Γκαρνέτ στους Μπόστον Σέλτικς, τούτη τη φορά οι Τίμπεργουλβς μετέτρεψαν τον Λοβ σε περισσότερα χρήσιμα στοιχεία.

Καταρχάς ο Γουίγκινς έχει την προοπτική να γίνει ένας σπουδαίος all-around παίκτης με κύριο ατού την άμυνα. Ο νεαρός swingman θα είναι αναμφίβολα το επόμενο πρόσωπο του franchise, εφόσον η εξέλιξή του κυλήσει ομαλά.

Κατά δεύτερον οι Τίμπεργουλβς πήραν έναν παίκτη ομάδας ως αντί-Λοβ. Ο Θαντ Γιανγκ έχει χειρότερο σουτ, υστερεί στα ριμπάουντ και είναι το ίδιο αδύναμος στην άμυνα σε σχέση με τον προκάτοχό του, όμως διαθέτει φινετσάτο παιχνίδι εντός ρακέτας, με αποτέλεσμα να ταιριάζει περισσότερο ως δίδυμο με τον πολύ δυνατό Νίκολα Πέκοβιτς. Σίγουρα το επίπεδό του απέχει από του Λοβ, όμως δεν είναι καθόλου άσχημη επιλογή για αντικαταστάτης του αυτή την εποχή.

USA TODAY Sports

Ο Γιανγκ φαντάζει μια πιο έτοιμη λύση στους φόργουορντ εν συγκρίσει με τον Μπένετ. Τα χαρακτηριστικά των δύο παικτών μοιάζουν, με τη διαφορά ότι ο Μπένετ χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να γίνει αποτελεσματικός στο ΝΒΑ, έπειτα από μια πολύ άσχημη ρούκι σεζόν με τους Καβαλίερς, κατά την οποία δεν δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες από μια Νο1 επιλογή σε ντραφτ.

Αν προσθέσουμε σε όλους αυτούς τον Ζακ ΛαΒίν, φετινό πικ των Τίμπεργουλβς, ο Φλιπ Σόντερς έχει στα χέρια του μια καλή βάση νεαρών και αθλητικών παικτών για να δουλέψει με το βλέμμα στο μέλλον. Το υπάρχον ρόστερ αναμένεται, επίσης, να βοηθήσει τον Ρίκι Ρούμπιο να ξεκλειδώσει τις πλήρεις δυνατότητές του, παίζοντας πιο ελεύθερα στο ανοιχτό γήπεδο.

ΣΙΞΕΡΣ
Ο Σαμ Χίνκι έβαλε ακόμα ένα λιθαράκι στην πολιτική του να στοιβάζει μελλοντικά assets. Με δεδομένο ότι ο Γιανγκ θα επέλεγε να μην ενεργοποιήσει την οψιόν στο συμβόλαιό του το επόμενο καλοκαίρι, απογοητευμένος από το μη ανταγωνιστικό ρόστερ γύρω του, ο τζένεραλ μάνατζερ της Φιλαντέλφια κατάφερε να τον μετατρέψει σε ένα ακόμα ντραφτ πικ πρώτου γύρου, το οποίο ίσως βγει κοντά στην 20άδα.

Η επιλογή ανήκε στο Μαϊάμι και μεταβιβάστηκε στο Κλίβελαντ στο πλαίσιο του sign-and-trade για τον Τζέιμς το 2010. Είναι προστατευμένη για τα 10 πρώτα νούμερα το 2015 και το 2016, και απροστάτευτη για το 2017. Οι Χιτ προβλέπεται φέτος να μπουν στα πλέι-οφ κάπου ανάμεσα στις θέσεις 4-8, κάτι που σημαίνει πως το πικ δεν θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Όσο για τους Μπα-Μούτε και Σβεντ, τα συμβόλαια αμφότερων λήγουν σε έναν χρόνο, οπότε θα χρησιμοποιηθούν από τους Σίξερς απλώς σαν ένας ενδιάμεσος σταθμός στην εκστρατεία τους να χτίσουν μια ομάδα πρωταθλητισμού μέσω του ντραφτ, μιμούμενοι το παράδειγμα των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]