Μια μικρή νίκη κατάφεραν οι γυναίκες στο Ιράν μετά από δεκάδες διαμαρτυρίες και συλλήψεις. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις του Ιράν,  διαμαρτύρονταν για τον νόμο που ισχύει στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και επιβάλει στις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους με ένα φαρδύ και μακρύ ρούχο σε δημόσιους χώρους.

Narges Hosseini was arrested for protesting Iran’s compulsory hijab. She refused to appear in court to face charges punishable by up to 10 years, including 'encouraging immorality or prostitution.'

Οι διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο καθώς χθες οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως όσες γυναίκες κυκλοφορούν ακάλυπτες δημοσίως δεν θα συλλαμβάνονται πια.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Τεχεράνης, Χοσέιν Ραχίμι, ανέφερε πως «οι γυναίκες που δεν θα τηρούν τον ισλαμικό νόμο ένδυσης δεν συλλαμβάνονται, δεν θα μεταφέρονται στα κρατητήρια και δεν θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο δικαστήριο παραμόνο θα υποχρεώνονται να παρακολουθούν μαθήμα για το Ισλάμ».

Η Masih Alinejad ιδρύτρια της σελίδας  My Stealthy Freedom Facebook page, η οποία αγωνίζεται χρόνια ενάντια στην υποχρεωτική hijab στο Ιράν, τονίζει ότι μπορεί να είναι μια μετατόπιση των αρχών η συγκεκριμένη ανακοίνωση, αλλά παραμένει μικρή καθώς στην αναφορά η αστυνομία κάνει λόγο για γυναίκες που καταλάθος δεν φορούν τη μαντίλα, αλλά όπως εξηγεί όσες δεν φορούν μαντίλα δεν το κάνουν καταλάθος. Επίσης τονίζει, πως την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση μια γυναίκα η οποία πήρε μέρος σε διαμαρτυρία ενάντια στην μαντίλα τελικά συνελήφθη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]