“A flight for democracy”. Αυτό το όνομα έδωσαν στην καμπάνια τους 60 νέοι και νέες, μετανάστες στην Ευρώπη και την Αμερική είτε για δουλειά είτε για σπουδές με σκοπό να μαζέψουν χρήματα μέσω crowdfunding για να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Γενάρη. Όλοι αυτοί που με μια βαλίτσα γεμάτη πτυχία και όνειρα πήγαν στο εξωτερικό, θέλουν με την ίδια βαλίτσα να γυρίσουν πίσω, να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές και να μην χρειαστεί να ξαναφύγουν.

Τρεις νέοι και νέες, Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό μίλησαν στο 3pointmagazine.gr για την προσπάθειά τους να είναι εδώ στις 25 Γενάρη και να ψηφίσουν για τη δημοκρατία.

«Οι νέο-μετανάστες έχουν άποψη για τα δρώμενα στην Ελλάδα και σε σημαντικότατο βαθμό απαιτούν ριζοσπαστικές αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε» μας λέει η Ντίνα Τζουβάλα, υποψήφια διδάκτορας και εργαζόμενη στην Αγγλία και μέλος της πρωτοβουλίας “A flight for democracy”. «Ας μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για ανθρώπους που έφυγαν σπρωγμένοι από κάποια αόριστη κοσμοπολίτικη διάθεση», όπως μας εξηγεί, αλλά βρέθηκαν στο εξωτερικό «λόγω της κρίσης και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μετά το 2008».

Όλοι τους νέοι σε ηλικία, που μη μπορώντας να βρουν δουλειά, παρά τα πτυχία τους, αναγκάστηκαν και έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά ή για σπουδές με την προοπτική μετέπειτα της εύρεσης εργασίας.

Σχεδόν κάθε σπίτι πλέον έχει ένα αγαπημένο του πρόσωπο που είναι μετανάστης στο εξωτερικό. Αυτή την πραγματικότητα ευελπιστούν να αλλάξουν με την «πτήση τους προς τη δημοκρατία». Το όνομα της καμπάνιας τους αντανακλά τον προβληματισμό τους και την επιθυμία τους να γυρίσουν στη χώρα τους και να φέρουν τη δημοκρατία μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και ανθρωπιστικής κρίσης.

Νέοι και νέες μετανάστες που είτε είναι μέλη ή απλώς κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να δώσουν τον δικό τους αγώνα για τη δημοκρατία, ακόμη κι αν οι συνθήκες τους ανάγκασαν να φύγουν από τη χώρα τους.

flight-democracy-1

Αφισάκι για τη στήριξη της καμπάνιας τους “A flight gor domocracy”

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι την ώρα της ψηφοφορίας κοιμόμουνα γιατί ήταν χαράματα στην Καλιφόρνια, και άκουσα τη δόνηση του κινητού μου. Κοίταξα το μήνυμα και έγραφε μια φίλη, “Το πρωί που θα ξυπνήσεις σε περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη”» μας γράφει από την μακρινή Καλιφόρνια ο Αλέξανδρος Πεταλάς, ο οποίος κατοικεί στο εξωτερικό από το 2009, ενώ τον τελευταίο χρόνο είναι διδακτορικός φοιτητής και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Γι’ αυτούς οι εκλογές δεν είναι ο «μπαμπούλας» όπως τον παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση, αλλά μια ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. Η δημοκρατία και η αλλαγή στην Ελλάδα γι’ αυτούς έχει μεγάλη σημασία. Ίσως γιατί η «φυγή» τους δεν ήταν επιλογή τους και η επιθυμία τους να γυρίσουν και να φέρουν μαζί τους την ελπίδα πως θα γυρίσουν, τους δίνει δύναμη.

«Τη μέρα προκήρυξης των εκλογών βρισκόμουν με ένα φίλο που και εκείνος έχει επιλέξει το δρόμο της μετανάστευσης και η πρώτη αντίδραση ήταν να κλείσουμε εισιτήρια αμέσως με low cost εταιρίες πριν προλάβουν να ανέβουν οι τιμές. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα απέχουμε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Θέλαμε να γίνουμε και εμείς ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειας» μας αφηγείται η Μαρία Μπότση, δικηγόρος και κάτοικος Γαλλίας τον τελευταίο χρόνο, συνεχίζοντας τις σπουδές της.

Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να βρουν ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε να καλύψουν μέρος των εξόδων για περισσότερα άτομα. Πως το κατάφεραν; Δρώντας συλλογικά και δημιουργικά, στηριζόμενοι στην ιδέα του crowdfunding, της αναζήτησης δηλαδή χρημάτων μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας από τον κόσμο που θα ήθελε να στηρίξει την πρωτοβουλία τους.

«Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από έναν διάλογο στο Facebook όπου με μια φίλη από την Νέα Υόρκη ξεκινήσαμε να υπερβάλουμε γύρω από το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε τα λεφτά του εισιτηρίου. Ακούστηκαν πολλά, παρόλα αυτά τριγυρίζαμε γύρω από την ιδέα του crowdfunding, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στην Αμερική» μας εξηγεί ο Αλέξανδρος.

Στόχος τους εκτός από το ταξίδι είναι να στείλουν κι ένα μήνυμα και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Ελπίζουν ότι η δικιά τους κίνηση να πάρουν «αεροπλάνα και βαπόρια» για να έρθουν και να ψηφίσουν θα κινητοποιήσει κι άλλον κόσμο να το κάνει και να μην απέχει από την σημαντικότερη ίσως εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης.

«Με τη δημιουργία μιας τέτοιας καμπάνιας θελήσαμε κιόλας να στείλουμε ένα μήνυμα κατά της αποχής. Εμείς με ό, τι μέσα διαθέτουμε, όσο μακριά και αν βρισκόμαστε, ερχόμαστε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στη μετανάστευση» τονίζει η Μαρία. «Όταν βλέπεις κάποιον να ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη για τρεις μέρες που έχει άδεια για να ψηφίσει, σίγουρα θα επηρεαστείς. Είναι μεγάλη ευκαιρία ο νέος κόσμος να εκφραστεί και να ελπίσει σε αλλαγή προς μια προοδευτική κατεύθυνση» μας λέει ο Αλέξανδρος, ο οποίος ως μέλος της πρωτοβουλίας “ A flight for democracy”, έχει ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριό του «προς τη δημοκρατία», καθώς ο στόχος των 10 χιλιάδων ευρώ επετεύχθη και θα ταξιδέψει από την Καλιφόρνια για να ψηφίσει στις 25 Γενάρη.

Η «πτήση για τη δημοκρατία», όμως, δεν έχει φτάσει στον προορισμό της ακόμα. Πέρα από τα 60 περίπου άτομα που ξεκίνησαν αυτή την πρωτοβουλία, υπάρχουν κι άλλοι που βρίσκονται σε «λίστα αναμονής». «Ήταν εντυπωσιακό ότι αφού η πρωτοβουλία έγινε γνωστή, όλο και περισσότερες νέες και νέοι μας προσέγγιζαν ζητώντας να συμμετέχουν» παρατηρεί η Ντίνα, ενώ η Μαρία μας πληροφορεί ότι «η λίστα αναμονής που έχει δημιουργηθεί είναι αρκετά μεγάλη, οπότε είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ενίσχυση της πρωτοβουλίας».

Η αρχική προθεσμία ήταν η 16η Ιανουαρίου, αλλά «καταφέραμε να μεταφέρουμε την προθεσμία μέχρι την μέρα των εκλογών» μας ενημερώνει ο Αλέξανδρος, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και περιμένουν πως θα καταφέρουν να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων τους για να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές.

Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που μπορεί να διαβάσει κανείς στη σελίδα τους στο indiegogo  από πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης που έχουν συνεισφέρει για την «πτήση» αυτή και ευελπιστούν για μια αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τις 25 Γενάρη.

«Κάτι αλλάζει, και αρνούμαστε να απέχουμε» είναι τα λόγια της Ντίνας, εκφράζοντας την επιθυμία αυτών των ανθρώπων που παρακολουθούν «με τα κιάλια» όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και θέλουν επιτέλους να ακουστούν.

Αν θέλετε κι εσείς να δώσετε μια ευκαιρία σε όσους βρίσκονται στο εξωτερικό να πάρουν αυτή την «πτήση προς τη δημοκρατία», μπορείτε να συμβάλετε με όποιο ποσό θέλετε και μπορείτε μέσω της σελίδας τους στην πλατφόρμα indiegogo ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω της σελίδας τους στο facebook A flight for democracy.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]