Το καλακαίρι έφτασε και οι μικρές ή οι μεγαλύτερες αποδράσεις κρίνονται απαραίτητες για την επιβίωσή μας από τον καυτό ήλιο του Ιουλίου και την αποπνικτική ατμόσφαιρα της πόλης.

Οι συντάκτες του 3pointmagazine.gr μοιράζονται τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες και δίνουν ιδέες για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Αυτή την εβδομάδα τα μικρά νησιά έχουν την τιμητική τους αφού σας ταξιδεύουμε μέχρι το μικροσκοπικό Κάτω Κουφονήσι, την ήσυχη Δονούσα και τη γραφική Ύδρα.

Δονούσα: το νησί του Αιόλου

donousa

Θα μου πείτε ότι έτσι χαρακτηρίζεται η Τήνος και εγώ θα σας πω ότι αυτό το λένε μόνο αυτοί που δεν έχουν επισκεφτεί την Δονούσα. Καμιά ώρα μακρυά από την Νάξο, δεν έχει παρόλα αυτά καμία σχέση. Μικρό νησί, άγνωστο στο πολύ κόσμο και με μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα μαγαζιά και τις ταβέρνες, η Δονούσα είναι ένα μικρός παράδεισος για αυτούς που δεν γουστάρουν τα τουριστικά μέρη και τις πολύβουες παραλίες, αλλά και για αυτούς που λατρεύουν το ελεύθερο κάμπιγνκ. Θα βρεθείς με γυμνιστές και ελεύθερους κατασκηνωτές στον Κέδρο και το Λιβάδι, και με όλους στον Σκατζόχοιρο, το ένα από τα δυο μπαράκια. Η Δονούσα σε αντίθεση με τα Κουφονήσια και άλλους κοντινούς προορισμούς δεν έχει ακόμα «αλωθεί» από τουρίστες και rooms to let. Στα υπέρ της η ηρεμία, οι καταγάλανες θάλασσες και μάλιστα κοντά στο λιμάνι-κέντρο της Δονούσας και στα κατά τα full μποφόρ άμα το πετύχεις και τα σχετικά ακριβά δωμάτια σε σύγκριση με την Νάξο (πέρσι η τιμή ήταν 40-50 την βραδιά). Αξίζει να επισκεφτείς το εκκλησάκι της Παναγίας για να αράξεις και να χαζέψεις την απίστευτη θέα και την σπηλιά του Τοίχου με τα καταγάλανα νερά και τους σταλακτίτες!

Κατερίνα Καραβία

Κάτω Κουφονήσι: ένας μικροσκοπικός παράδεισος

koufonissi

Αν δεν έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια, το Κάτω Κουφονήσι πρέπει να παραμένει ένας μικροσκοπικός παράδεισος για τους φαν του ελεύθερου κάμπινγκ. Μικροσκοπικός, διότι περπατιέται από τη μία άκρη στην άλλη σε μία ώρα – 4,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η συνολική του έκταση! Παράδεισος, διότι δεν υπάρχει ρεύμα: ο “πολιτισμός” εξαντλείται σε ελάχιστα διάσπαρτα σπίτια και μία ταβέρνα. Οι παραλίες θυμίζουν “Γαλάζια Λίμνη” σε κυκλαδίτικη έκδοση. Φυσικά ο χώρος δεν είναι άπλετος, ούτε οι σκιές, οπότε πιθανόν να χρειαστεί να βρεθείτε αρκετά κοντά με τους υπόλοιπους campers, οι οποίοι πάντως δεν είναι πολλοί τον Ιούλιο. Το φαγητό της ταβέρνας – που μπορεί να σας προμηθεύει και με νερό – είναι αξιοπρεπέστατο, αλλά αν θέλετε άλλα τρόφιμα ή προμήθειες μπορείτε να πηγαινοέρχεστε στο Πάνω νησί με το καΐκι που κάνει καθημερινά δρομολόγια και καλύπτει την απόσταση σε ελάχιστα λεπτά. Το καΐκι αυτό, εξάλλου, είναι ο μόνος τρόπος να φτάσετε, αφού πάρετε πλοίο για το Πάνω Κουφονήσι από τον Πειραιά.

Θέμος “Απίκος” Ρίζος

Ύδρα: βραχώδης και γραφική με κοσμοπολίτικο αέρα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αν θέλετε να πάτε κάπου και έχετε μόνο ένα τριήμερο απόδρασης από την καυτή Αθήνα, τότε η Ύδρα, μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά με “Δελφίνι” και με τα πλακόστρωτα μονοπάτια της, χωρίς να χρειάζεστε αμάξι είναι μια ιδανική επιλογή. Ένα βραχώδες νησί με μονοπάτια για κάθε παραλία του νησιού, ιδανικό γι’ αυτούς που θέλουν να περπατήσουν, αλλά και με ένα κοσμοπολίτικο αέρα στην γραφική πόλη του νησιού για όσους θέλουν να χαλαρώσουν στις διακοπές τους με μια βόλτα στα σοκάκια της κι ένα ποτό στα διάφορα μπαράκια της. Κοντά στην πόλη της Ύδρας οι μόνες παραλίες που θα βρείτε καλύπτονται με βράχια, οπότε οι βουτιές είναι απαραίτητες στα πεντακάθαρα γαλάζια νερά της. Άμα ακολουθήσεις όμως τα μονοπάτια που οδηγούν έξω από την πόλη, τότε θα βρεις και παραλίες με βοτσαλάκι όπου μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου και να απολαύσεις τον ήλιο και πάνω σε αυτές βρίσκονται 1-2 ταβερνάκια για να απολαύσεις το ούζο σου δίπλα στη θάλασσα. Στα υπέρ της συγκαταλέγονται η μικρή απόσταση από την Αθήνα, τα πεντακάθαρα νερά της και τα πανέμορφα μονοπάτια χωρίς τη βουή των αυτοκινήτων. Στα κατά βάζουμε τη δυσκολία στη διαμονή, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα του κάμπινγκ, οπότε καταφεύγουμε μόνο σε δωμάτια και ξενοδοχεία και γενικότερα οι τιμές μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Μελίνα Βελιμέζη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]