Από τότε που μουσική ξέφυγε από τα αγαθά χρόνια, τότε δηλαδή που οι καλλιτέχνες με μοναδικό εφόδιο την κιθάρα τους, είτε στο δρόμο είτε σε μικρά μαγαζιά έπαιζαν μουσική, τα βίντεο κλιπ των τραγουδιών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προώθησης της. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάποια από αυτά είναι κάτι σαν έργα τέχνης, ούτε σημαίνει ότι η μουσική έχασε την αληθινή της ουσία και μετατράπηκε πλήρως σε “εμπορική”.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε 3 χαρακτηριστικά δείγματα, όπου η φαντασία τόσο του σκηνοθέτη όσο και των ίδιων των καλλιτεχνών οργιάζει!


MGMT – Kids

Αν και είναι χαρακτηριστικό το συγκεκριμένους συγκροτήματος, τα αλλόκοτα video clip, αυτή τη φορά η οπτικοποίηση του τραγουδιού τους kids, ίσως να κερδίζει τα πρωτεία στο θέμα της φαντασίας.

Υπεύθυνος είναι ο σκηνοθέτης Ray Tintori, για τον οποίο το εν λόγω video clip, δεν αποτελεί την παρθενική του συνεργασία με το συγκρότημα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό έχει ένα μωρό αλλά και αρκετά τέρατα τα οποία μόνο ως χαριτωμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Τα πρόσωπα των ανθρώπων μέσα από τα δικά του μάτια, παίρνουν τερατόμορφες μορφές και
μπουσουλώντας προσπαθεί να τα αποφύγει δίχως όμως να τα καταφέρνει.

Ξαφνικά το βίντεο μετατρέπεται σε animation, και το πρόσωπο του μωρού εκρήγνυται σε χοτ ντογκ , αλλά και ένα γουρούνι εμφανίζεται με στολή μπαλέτου!.

Πολλοί είναι αυτοί που το κατέκριναν, καθώς το μωρό εμφανίζεται φοβισμένο καθ΄ όλη τη διάρκεια του. Οι ίδιοι οι MGMΤ,όμως υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν του προκλήθηκε το παραμικρό κακό και μάλιστα ένα βίντεο από τα γυρίσματα του, το δείχνει να γελάει και να παίζει με τα τέρατα- συμπρωταγωνιστείς του.

Radiohead- No suprises

Αν και το συγκεκριμένο βιντεοκλίπ, δεν περιέχει ούτε τέρατα άλλα ούτε και εξωπραγματικές καταστάσεις , παρ’ όλο αυτά διατηρεί ένα πολύ απόκοσμο χαρακτήρα.

Το μοναδικό πλάνο είναι ένα κοντινό στο πρόσωπο του frontman του συγκροτήματος, Thom York, ο οποίος φοράει κάτι σαν κράνος αστροναύτη, το οποίο μετά το πρωτο κουπλέ σιγά-σιγά γεμίζει με νερό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του video clip ,ο τραγουδιστής μουρμουρίζει τους στίχους, οι οποίοι περνάν με αργούς ρυθμούς από την οθόνη και ταυτόχρονα αντανακλώνται στο νερό.

Όταν το νερό γεμίζει το κράνος, o Thom προσπαθεί να ξεφύγει, δίχως επιτυχία και έπειτα για ένα ολόκληρο λεπτό τον βλέπουμε ακούνητο, να ασφυκτιά μέσα στο νερό.

Παρ’ όλο τα μέτρα ασφάλειας που πάρθηκαν, καθώς τα γυρίσματα ήταν αρκετά επικίνδυνα υπάρχουν στιγμές που γίνεται εύκολα αντιληπτή η δυσκολία αλλά και ο προσπάθειες να παρθεί μία απλή ανάσα καθαρού αέρα! Το concept, έχει υλοποιηθεί τόσο άρτια που υπάρχουν στιγμές που νιώθεις να πνίγεσαι μαζί με τον πρωταγωνιστή του

Tool- Parabola

Ένα συγκρότημα γνωστό για τα σκοτεινά βίντεο κλιπ του, οι Tool σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη σημερινή λίστα, ειδικά αν σκεφτεί κάνεις ότι στο πρώτους τους κιόλας βίντεο, εμφανίστηκαν με αυτοκόλλητα στα γεννητικά τους όργανα.

Το Parabola, είναι ένα δεκάλεπτο μουσικό βίντεο κλιπ, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία μικρή μήκους ταινία!

Σκηνοθετημένο από τον Adam Jones, o χαρακτηρισμός σουρεάλ φαίνεται να ωχριά μπροστά σε αυτά που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή μας για τα επόμενα 10 λεπτά

Αφηρημένες σκηνές, εξάλλου αποτελούν σήμα κατατεθέν τους, ανθρωποειδή είδη που κόβουν καρπούς από δέντρα, και έπειτα τους κάνουν εμετό μέχρι μικρά ακούνητα πλάσματα , αλλά και ανθρώπους που γίνονται διαφανείς με όλα τα εσωτερικά τους όργανα να φαίνονται με τρομακτική ευκρίνεια.

Το κοινό δεν φαίνεται να το εκτίμησε πολύ, όντας τόσο ανατριχιαστικό σκοτεινό αλλά και περίπλοκο, αντίθετα με τους κριτικούς, από τους οποίους απέσπασε πολύ θετικές κριτικές.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]