Είναι αντικειμενικά αποδεκτό ότι η Μπαρτσελόνα παίζει το πιο ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία όμως, όλοι οι κύκλοι κάποτε κλείνουν και έρχονται οι διάδοχοι. Φαίνεται πως η Μπάγερν Μονάχου θα είναι η «Νέα Μπαρτσελόνα».

Για να μην παρεξηγηθώ, να ξεκαθαρίσω αρχικά πως δεν προδικάζω το τέλος της Μπαρτσελόνα (θα ήμουν τουλάχιστον αφελής και μηδενιστής) και σέβομαι απόλυτα τα όσα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Απλώς, κατά τη γνώμη μου, αν όχι φέτος, από τη νέα σεζόν, το φαβορί για την κατάκτηση του Champions League θα είναι η Μπάγερν Μονάχου.

Crash Test

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαληθευτώ ή να διαψευσθώ είναι το σημερινό (23/04) παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στην Γερμανία για τα ημιτελικά του Champions League. Μπορεί να χάσει με κάτω τα χέρια και να ψάχνω τρύπα να κρυφτώ, μπορεί και να κερδίσει, αλλά να αποκλειστεί στη ρεβάνς του Καμπ Νου. Όλα είναι πιθανά. Το θέμα είναι τι θα συμβεί σε ανάλογο παιχνίδι την επόμενη σεζόν.

Τι θα έχει αλλάξει;

Η Μπάγερν δεν κάνει τίποτα τυχαία. Από το πώς κουρεύει το χόρτο του γηπέδου της, έως το πότε ανακοινώνει τις μεταγραφές της. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ώρες και ανήμερα του πολύ σημαντικού εντός έδρας αγώνα με την Μπαρτσελόνα, ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Μάριο Γκέτσε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, σπάζοντας τη ρήτρα των 37 εκατομμυρίων ευρώ που υπήρχε στο συμβόλαιό του, κάνοντας επίδειξη δύναμης απέναντι στην μεγαλύτερη εγχώρια αντίπαλό της (από την οποία έχει ήδη 20 βαθμούς περισσότερους στο πρωτάθλημα!)

Άρα στην ήδη καλοκουρδισμένη μηχανή της, θα προσθέσει το καλοκαίρι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η νέα γενιά του γερμανικού ποδοσφαίρου (μαζί με τον Μάρκο Ρόις) και θα έχει προπονητή τον Πέπε Γκουαρντιόλα! Όλα αυτά, πριν καν ξεκινήσει επίσημα η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού…

Αν επιβεβαιωθούν οι… κάτι παραπάνω από φήμες, που θέλουν τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να γίνεται και αυτός κάτοικος Μονάχου από τη νέα σεζόν, τότε οι Βαυαροί μπορεί να έχουν ακόμα πιο σίγουρο και από το φετινό, το επόμενο πρωτάθλημα στην Γερμανία και θα μπορούν να αφοσιωθούν για ακόμα μια χρονιά στο Champions League από πολύ νωρίς.

Οι πιθανότητες ο Πολωνός επιθετικός να παίζει του χρόνου στο Allianz Arena είναι πολύ αυξημένες, καθώς το συμβόλαιο του τελειώνει σε 1,5 χρόνο και η Ντόρτμουντ του έχει υποσχεθεί ότι μπορεί να φύγει το καλοκαίρι αν φέρει ικανοποιητική πρόταση. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραδέχτηκε δημόσια την «ήττα» του, καθώς τόνισε πως προσπάθησε να τον αποκτήσει, αλλά η Μπάγερν είναι σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις μαζί του και είναι πολύ δύσκολο να χαλάσει η μεταγραφή. Ακόμα όμως και αν δεν πάρει τον Λεβαντόφσκι, το πρωτάθλημα στην Γερμανία θα το πάρει περίπατο, όπως και το φετινό.

Σε περίπτωση τώρα, που ο Ρουμενίγκε τρελαθεί και φέρει και έναν αμυντικό παγκοσμίου κλάσης, τότε τα πράγματα για τους οπαδούς της Μπάγερν θα μοιάζουν με ένα όνειρο.

Βάθος πάγκου

«Δηλαδή τι θες να μας πεις; Ότι η Μπάγερν έχει καλύτερη ομάδα από την Μπαρτσελόνα»; Ενδεκάδα μπορεί και να μην έχει, μπορεί και να έχει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει μεγαλύτερο βάθος πάγκου και δεν είναι Ribery-dependent όσο είναι η Μπαρτσελόνα Messi-dependent. Αν λείπει ο Ριμπερί, υπάρχει ο Ρόμπεν και το αντίστροφο. Ακόμα και αν θεωρήσουμε και τους δυο βασικούς και λείψει ο ένας λόγω τραυματισμού, θα υπάρχουν από πίσω Μίλερ και Σακιρί. Καθόλου άσχημα έτσι;

Ας φανταστούμε ένα υποθετικό σενάριο, στο οποίο αφαιρούμε από την βασική ενδεκάδα της κάθε ομάδας τους τέσσερις καλύτερούς της παίκτες. Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι και Πικέ από την Μπαρτσελόνα, Μάντζουκιτς, Ριμπερί, Σβαινστάιγκερ και Φαν Μπούιτεν από την Μπάγερν. Ποιοί θα κληθούν να τους αντικαταστήσουν και σε ποια από τις δύο ομάδες οι απουσίες θα είναι πιο αισθητές;

Όποιος έχει δει παιχνίδι της Μπαρτσελόνα χωρίς τους συγκεκριμένους τέσσερις ποδοσφαιριστές, θα καταλάβει αμέσως, χωρίς να έχει δει ματς της Μπάγερν Μονάχου με τις αντίστοιχες απουσίες, πως η Μπάρτσα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αντικειμενικά, στα παιχνίδια του Champions League, όλες οι ομάδες διαλέγουν την καλύτερη δυνατή 18άδα αρκεί να μην έχουν προβλήματα με κάρτες και τραυματισμούς. Ας πάρουμε λοιπόν τους πάγκους των δύο ομάδων, στα πρώτα τους ματς, με Παρί Σεν Ζερμέν και Γιουβέντους αντίστοιχα.

Μπαρτσελόνα: Πίντο, Μοντόγια, Τιάγκο, Σονγκ, Τέγιο, Φάμπρεγκας, Μπαρτρά. Θα μπορούσαν να είναι βασικοί ή αλλαγή και οι Πέδρο και Πουγιόλ οι οποίοι έλειπαν για διαφορετικούς λόγους. Μπάγερν: Στάρκε, Ρόμπεν, Σακιρί, Πιζάρο, Μάριο Γκόμεζ, Μπόατεγκ και Τίμοσουκ. Δεν ήταν στην 18άδα ο Χάβι Μαρτίνεθ που πιθανότατα θα ήταν βασικός αν μπορούσε να αγωνιστεί. Ποιόν πάγκο θα προτιμούσατε;

Καθολική αναγνώριση από τους αντιπάλους

Είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε αντιπάλους να εξυμνούν έτσι ομάδα, πέρα από την Μπαρτσελόνα. Μετά τα δύο παιχνίδια με την Γιουβέντους, την Γιουβέντους που κάνει περίπατο στο Campionato, ο προπονητής της Μεγάλης Κυρίας, Αντόνιο Κόντε και ο αρχηγός της, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, δεν είχαν λόγια για να περιγράψουν την ανωτερότητα των Γερμανών.

Δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς, καθώς αποκλείστηκαν με το καθαρό και επιβλητικό 4-0 (2-0 στην Γερμανία και το ίδιο στην Ιταλία) στο σύνολο των δύο αγώνων των προημιτελικών του Champions League.

Μικρός μέσος όρος ηλικίας

Μάριο Γκέτσε (20), Νταβίντ Αλάμπα (20), Ζερντάν Σακιρί (21), Τόνι Κρόος (23), Τόμας Μίλερ (23), Ζερόμ Μπόατεγκ (24), Χόλγκερ Μπαντστούμπερ (24), Χάβι Μαρτίνεθ (24), Λουίς Γκουστάβο (25). Όχι ότι οι υπόλοιποι είναι μεγάλοι, απλώς θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε όλο το ρόστερ. Μόνο ο Ριμπερί (30) και ο Φαν Μπούιτεν (35) είναι στα τριάντα και ο Φαν Μπούιτεν πιθανότατα να μην ήταν βασικός αν ήταν υγιής ο Μπατστούμπερ. Οπότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η ομάδα έχει απίστευτα περιθώρια βελτίωσης, υπό την καθοδήγηση του Πέπε Γκουαρντιόλα από το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Το αν θα βγω αληθινός ή αν ο Μέσι και η παρέα του συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων και τα επόμενα χρόνια μένει να το δούμε. Σίγουρα όμως, αυτή η Μπάγερν είναι η μεγαλύτερη απειλή για την «αυτοκρατορία» της Μπάρτσα εδώ και αρκετά χρόνια.

* Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως Μπαρτσελόνα και Μπάγερν έχουν από δύο τελικούς Champions League τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μόνο που η Μπάρτσα τους έχει κερδίσει ενώ η Μπάγερν τους έχει χάσει. Μήπως ήρθε η ώρα να γυρίσει αυτό; Αν όχι φέτος, ίσως του χρόνου…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts