Οι περισσότεροι στη ζωή, προτιμούν το σίγουρο, το δοκιμασμένο. Οι αλλαγές, μικρές ή μεγάλες πάντα τρομάζουν. Όταν ολόκληρη Ίντερ αλλάζει χέρια και από τα χέρια του εμβληματικού Μάσιμο Μοράτι περνάει σε έναν Ινδονήσιο, οι αμφιβολίες για την επόμενη μέρα είναι δικαιολογημένες, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Ο Μάσιμο Μοράτι είναι το συνώνυμο των επιτυχιών της Ιντερ τα τελευταία χρόνια. Από το 1995 που ανέλαβε, κατάφερε να κατακτήσει πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα (με το ένα στα χαρτιά λόγω του σκανδάλου Calciopoli), τέσσερα Super Cup Ιταλίας και ισάριθμα Κύπελλα Ιταλίας. Όσο για τις εκτός συνόρων διακρίσεις, το παλμαρέ του περιλαμβάνει, ένα Champions League, ένα Κύπελλο UEFA και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. To 2010 μάλιστα η Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο  έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κάνει το treble (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League).

Τουλάχιστον βαριά κληρονομιά για τον Ινδονήσιο, Ερίκ Τοχίρ που πήρε το 70% των μετοχών των «νερατζούρι». Ιδιοκτήτης Μ.Μ.Ε. στην χώρα του, δεν άργησε να πάρει τα πάνω του και να εξαπλωθεί ταχύτατα και εκτός συνόρων. Το ενθαρρυντικό για τους φίλους της Ιντερ, είναι το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη του ενασχόληση με ομάδες. Συγκεκριμένα, το 2011 πήρε μέρος των μετοχών των Philadelphia 76ers, ενώ παράλληλα έχει και δύο ομάδες μπάσκετ στη χώρα του. Όσο για το ποδόσφαιρο, είναι ιδιοκτήτης της D.C. United του MLS της Αμερικής.

moratti2

Οι ξένοι αναλυτές τον χαρακτηρίζουν ως έναν επιχειρηματία ο οποίος σκέφτεται πρώτα απ’ όλα να έχει υγιείς οικονομικά επιχειρήσεις. Δηλαδή, σπατάλες τύπου Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό, δεν πρέπει να περιμένουμε. Πρώτο του μέλημα, είναι να γίνει και πάλι υγιής οικονομικά η ομάδα και να αρχίσει να ξοδεύει από τα έσοδά της σε κάποια χρόνια.

Όσο για την οργάνωση, δεν είναι τυχαίος και αναμένεται να κινηθεί ανάλογα με την ανέλιξή του στα «χωράφια» των media. Όπως τότε (είχε σύμβουλο και βοηθό τον πατέρα του), έτσι και τώρα δεν ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια από κάποιον πιο έμπειρο, ώστε να πάρει σιγά σιγά τα ινία της ομάδας. Δηλαδή, ο Μάσιμο Μοράτι θα μείνει μέχρι νεοτέρας στη θέση του, ίσως με λίγο μειωμένες αρμοδιότητες.

Το ίδιο ισχύει και στο αγωνιστικό κομμάτι με τον Βάλτερ Ματσάρι να παραμένει στον πάγκο τουλάχιστον για δύο χρόνια ακόμα, όταν και λήγει το συμβόλαιό του. Επίσης, θέλει να δώσει βάση στις υποδομές της ομάδας, καθώς οι «μικροί» των «νερατζούρι» είναι σχεδόν κάθε χρόνο στην διεκδίκηση του τίτλου. Για να τους «ψήσει» έχει ήδη σκεφτεί να τους στέλνει δανεικούς στην D.C. United ή σε κάποια μικρότερη ιταλική ομάδα.

Σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική ενίσχυση και εξυγίανση της ομάδας, ο Τοχίρ ευελπιστεί να διαδώσει την Ίντερ ως brand name σε παγκόσμια κλίμακα, ποντάροντας ειδικότερα στην ήδη δυνατή και αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας και όχι μόνο.

Το ότι η Ίντερ αλλάζει σελίδα είναι δεδομένο. Το ότι πέρασε μάλλον στα ψιλά και από τον διεθνή και ειδικότερα από τα ελληνικά μέσα είναι ακόμα ένα δεδομένο. Το αν όμως αυτή η αλλαγή είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο δεν μπορεί να το κρίνει κανείς πέρα από τον χρόνο…

Υ. Γ. Χαβιέρ Ζανέτι, Πολ Ινς, Γιούρι Ντζοργκαέφ, Ντιέγκο Σιμεόνε, Νουάνκο Κανού, Ιβάν Ζαμοράνο, Πάουλο Σόουζα, Ρονάλντο, Αλβάρο Ρεκόμπα, Ρομπέρτο Μπάτζιο, Αντρέα Πίρλο, Κριστιάν Βιέρι, Κλάρενς Ζέεντορφ, Ιβάν Κόρντομπα, Άντζελο Περούτσι, Κριστιάν Πανούτσι, Αντριάνο, Φραντσέσκο Τόλντο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, Γκάμπριελ Μπατιστούτα, Ερνάν Κρέσπο, Φάμπιο Καναβάρο, Έντγκαρ Ντάβιντς, Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, Σίνισα Μιχάιλοβιτς, Εστεμπάν Καμπιάσο, Βάλτερ Σάμουελ, Λουίς Φίγκο, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Πατρίκ Βιεϊρά, Μάριο Μπαλοτέλι, Κρίστιαν Κίβου, Γουέσλι Σνάιντερ, Σάμουελ Ετό και Αντόνιο Κασάνο (μαζί με τους δικούς μας, Γρηγόρη Γεωργάτο, Γιώργο Καραγκούνη και Λάμπρο Χούτο) είναι κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια που ήρθαν στην Ιντερ με μεταγραφή στα χρόνια του Μοράτι. Αυτοί αποτελούν πιο βαριά κληρονομιά ακόμα  και από τους τίτλους..

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts