Σαν τα μανιτάρια ξεπηδούν τα νέα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί το τελευταίο διάστημα. Σε μία δημοσκοπική «αγορά» όπου οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε πολύ υψηλά ποσοστά, κάθε απογοητευμένος φιλόδοξος πολιτικός ανοίγει το δικό του μαγαζί. Είναι φυσικό όλα αυτά τα καινούρια εγχειρήματα να δημιουργούν σύγχυση στο μέσο ψηφοφόρο, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ: το 3pointmagazine.gr παρουσιάζει και συγκρίνει όλα τα νέα κόμματα σε ένα εξαντλητικό crash test.

 

«Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» (Ανδρέας Λοβέρδος)
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάς μπέρδεψε λίγο. Είχε ιδρύσει την Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.) το Δεκέμβρη. Πρόσφατα διοργάνωσε την πρώτη συνδιάσκεψη της Κίνησης, στην οποία ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού (νέου; Θυγατρικού; Κανείς δεν κατάλαβε). Μετά από πέντε μήνες σκέψης, το καλύτερο όνομα που βρήκε είναι «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Ισχυρίζεται ότι απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, και όχι μόνο αυτό: στόχος της «Συμφωνίας», είπε ο κ. Λοβέρδος, είναι «να συνενώσουμε τον πολιτικό μας χώρο, που βρίσκεται σε μαρασμό», «να ξανασυναντηθούμε και με όσους πολίτες παραμένουν ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, ή μετακινήθηκαν από αυτό στη ΔΗΜ.ΑΡ.». Ευτυχώς δεν έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την πρωθυπουργία.

 

loverdos
 

 

Πολιτική αυτοτοποθέτηση: Κέντρο («ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»)
Πραγματική θέση: στις συμπληγάδες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.
Μνημόνιο: μόνο το πρώτο, άντε και το δεύτερο
Η ατάκα: «Εγώ είμαι στην αντιπολίτευση»
Ψηφίστε το αν: είστε απογοητευμένος του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ /  πιστεύετε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος μοιάζει στον George Clooney.

 

«Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» (Χρήστος Ζώης)

Ο Χρήστος Ζώης ήταν ένας από τους «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας, που διαγράφτηκαν όταν καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο και προσχώρησαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Εκεί άντεξε εννιά μήνες και στη συνέχεια  –αφού πρόλαβε να διατελέσει εκπρόσωπος του κόμματος του Πάνου Καμμένου- ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Κανείς δεν περίμενε με αγωνία την επόμενη κίνησή του, αλλά ο ίδιος δεν πτοήθηκε και τον Μάρτιο ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου κόμματος «Νέα ΜΕ.Ρ.Α.» (Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση). Οι τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική του, λέει, είναι η εθνική ανεξαρτησία, η οικονομική ευημερία, και η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Σαν το παλιό, καλό σοσιαλ-πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ένα πράγμα – για κάποιο λόγο οι παλιοί δεξιοί έχουν αναγάγει τον Ανδρέα σε ήρωα τελευταία. Κατά τα άλλα, καταγγέλλει τόσο τα κόμματα του Μνημονίου, όσο και τον «στείρο και θολό λόγο» της αντιπολίτευσης.

 

neamera
 

Πολιτική αυτοτοποθέτηση: Κέντρο («νέες προτάσεις που θα σφυρηλατήσουν την εθνική ενότητα»)
Πραγματική θέση: Κεντροδεξιά, μεταξύ ΑΝ.ΕΛ., Ν.Δ. και βλέπουμε
Μνημόνιο: όχι, αλλά ας μη φωνάζουμε όσο ο Καμμένος
Η ατάκα: «Είμαστε απλοί άνθρωποι μπροστά σε σοφούς που περιμένουν να σπάσουν την αδράνειά τους.»
Ψηφίστε το αν: είστε πρώην ψηφοφόρος του Καμμένου αλλά βαρεθήκατε να ακούτε τη λέξη «τοκογλύφος» / βρίσκετε ευρηματικό το ακρωνύμιο ΜΕ.Ρ.Α.

 

«Σχέδιο Β» (Αλέκος Αλαβάνος)

Παραδόξως, τα περισσότερα νέα κόμματα εμφανίζονται στην Κεντροδεξιά, κάτι που χαλάει το προφίλ της Αριστεράς ως κατ’ εξοχήν χώρου διάσπασης και κακώς εννοούμενης πολυφωνίας. Ευτυχώς ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά από περιπέτειες με ένα σωρό σχηματισμούς με περίπλοκα ονόματα που κανείς δεν θυμάται, αποφάσισε να ιδρύσει ένα κόμμα της προκοπής. Το ονόμασε «Σχέδιο Β». Οι θέσεις του κόμματος είναι η εξής μία: να βγούμε από το Ευρώ.

 

sxedioB
 

Πολιτική αυτοτοποθέτηση: Να βγούμε από το Ευρώ
Πραγματική θέση: Να βγούμε από το  Ευρώ
Μνημόνιο: δεν θα χρειάζεται όταν θα έχουμε βγει από το Ευρώ
Η ατάκα:  «Να βγούμε από το Ευρώ» (στο repeat)
Ψηφίστε το αν: θέλετε οπωσδήποτε να βγούμε από το Ευρώ και για κάποιο λόγο δεν ψηφίζετε ήδη ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» (Θεόδωρος Κατσανέβας)

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας, πρώην παλαιο-ΠΑΣΟΚος και γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου, βρήκε την καλύτερη λύση: αντί να ψάχνεις ευφάνταστα ακρωνύμια για το καινούριο σου κόμμα, καλύτερα να αντιγράψεις κάποιο πετυχημένο εγχείρημα του εξωτερικού. Γι’ αυτό και πήρε απροκάλυπτα τα «Πέντε Αστέρια» του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο και τα κόλλησε στη δραχμούλα, η επιστροφή στην οποία θα φέρει «αυτοδύναμη ανάπτυξη, εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη». Θα ήταν σούπερ σύμμαχος για τον Αλαβάνο, αλλά «αρνείται τον εθνομηδενισμό και την ισοπεδωτική πολυπολιτισμική παγκοσμιοποίηση».

 

draxmi
 

Πολιτική αυτοτοποθέτηση: old-school Κεντροαριστερά («πατριωτικός σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, με κοινωνική αλληλεγγύη»)
Πραγματική θέση: εκεί που θα ήταν ο Ανδρέας, αν ζούσε
Μνημόνιο: τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα
Η ατάκα: « [Η Δραχμή 5*] αντιστέκεται στην επέλαση του νεογερμανικού ιμπεριαλισμού, του διεθνούς καζινο-καπιταλισμού, στη σύγχρονη διεθνή ‘Ιερή Συμμαχία’ της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας του τζόγου που απομυζά την πραγματική οικονομία του ανθρώπινου μόχθου.»
Ψηφίστε το αν: πάνω στο σεμεδάκι της τηλεόρασης έχετε ακόμα την εικόνα Του (Ανδρέα) / είχατε ψηφίσει ΔΗΚΚΙ το 2000.

 

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος (Νίκος Νικολόπουλος)

«Στηριζόμαστε στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και βρισκόμαστε εκεί που ήταν η Νέα Δημοκρατία μέχρι τις εκλογές». Απλά και σταράτα τα είπε ο Νίκος Νικολόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ., που διαγράφτηκε τον Ιούλιο του 2012, όταν σκέφτηκε δυνατά ότι η κυβέρνηση είχε εκλεγεί για να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο, και όχι για να κάνει τούμπες. Ειλικρινής ορθόδοξος και καραμανλικός, αναπολεί την παλιά καλή συντηρητική παράταξη σε βαθμό που για έμβλημα υιοθέτησε τον τιμημένο πυρσό, σύμβολο των true Νεοδημοκρατών. Σε κάποιο φανταστικό σύμπαν, αυτός και ο Κατσανέβας είναι οι συνεχιστές του δίπολου Κωνσταντίνου Καραμανλή – Ανδρέα Παπανδρέου.

Πολιτική αυτοτοποθέτηση: old-school Κεντροδεξιά («Στο καταστατικό περιλαμβάνονται αυτούσιες οι αρχές και οι αξίες που διατύπωσε το Μάιο του 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής»)
Πραγματική θέση: στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας
Μνημόνιο: θα δεχόταν ο Εθνάρχης μνημόνια;
Η ατάκα: «Όποιοι συμφωνούμε ότι ο κοινός εχθρός είναι η τρόικα που πρέπει να φύγει το συντομότερο απ’ την πατρίδα, είμαστε μαζί. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε χρόνο για να μιλήσουμε για τις πολιτικές μας και ιδεολογικές μας διαφορές».
Ψηφίστε το αν: ψάχνετε straight ορθόδοξους μετά την εξαφάνιση του ΛΑ.Ο.Σ. / ήσασταν στο αεροδρόμιο το 1974 για την υποδοχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η ετυμηγορία

Με τόσες επιλογές, πώς γίνεται να δηλώνει κανείς ακόμα «αναποφάσιστος»; Είναι σαφές ότι η αφρόκρεμα του πολιτικού κόσμου έχει αφήσει πίσω της τα συμβιβασμένα παραδοσιακά κόμματα και είναι έτοιμη να οδηγήσει τη χώρα πίσω στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της εθνικής υπερηφάνειας. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε τον νέο εθνάρχη της αρεσκείας σας και να βασίσετε πάνω του όλες σας τις ελπίδες.

Θέμος «Απίκος» Ρίζος  

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]