Ανεξαρτήτως του αν τάσσεται κάποιος υπέρ ή εναντίον της Χρυσής Αυγής, οφείλει να αναγνωρίσει πως η συνθηματολογία και η επιχειρηματολογία της είναι ξεκάθαρη. Είναι απλή μεν, αλλά απολύτως σαφής, άρα και προσιτή.

Η Χρυσή Αυγή ξέρει να “πουλά” καλύτερα από τον καθένα, τον εαυτό της. Η γλώσσα της, δίνει εύκολες απαντήσεις, σε σημαντικότατα ερωτήματα. Το αν είναι σωστές, δεν δείχνει να απασχολεί όπως φαίνεται αρκετό κόσμο.

Ο δυναμισμός που προκύπτει είτε από φάπες, είτε από έναν αμιγώς επιθετικό λόγο προς το… σύστημα, χωρίς προεκτάσεις, χωρίς επεξηγήσεις, ηχεί καλά στα αυτιά πολλών και γεμίζει με πάθος τα μάτια άλλων τόσων. Επισκιάζει τις δολοφονίες, τα  μαχαιρώματα, τη στήριξη σχεδίων που ενισχύουν μεγαλοεπιχειρηματίες και αδειάζουν τον λαό.

Η ανυπαρξία του κράτους και η ξεκάθαρη τάση του να εξισώνει τα άκρα, η στάση των media και το ξαφνικό μακροβούτι του Έλληνα στα… κοινά της χάρισαν λίγα μέτρα παραπάνω, που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Αν αύριο είχαμε εκλογές θα έβγαινε τρίτο κόμμα…
Άραγε μπορεί να ανακοπεί μια ξέφρενη πορεία;

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το κακό έγινε και τα χειρότερα βρίσκονται καθ’ οδόν. Ο συνάδελφος Θάνος Παναγόπουλος περιέγραψε με λίγες λέξεις ένα σκηνικό που θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να συνηθίζουμε. “Δελτάδες επιτίθενται σε αντιφασίστες στα Εξάρχεια. Αντιφασίστες δέρνουν νεοναζί στην Πλ. Αμερικής. Νεοναζί ξυλοκοπούν μετανάστες. Ελλάς 2012”. Η κοινωνία χωρίζεται σε στρατόπεδα.

Ακόμα και η Αριστερά άρχισε να… βγάζει νύχια. Η κριτική της δεν γίνεται μέσω… Λαμίας. Πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε εντός του Κοινοβουλίου (έχει τη δική του σημασία) φασιστική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Παρά τις κραυγές των βουλευτών της παράταξης του κ. Μιχαλολιάκου, ο κ. Παφίλης συνέχισε στο ίδιο ύφος, ξεκινώντας μετά την μικρή διακοπή της τοποθέτησης του, με την ίδια ακριβώς φράση. Το “αυτά όχι σε μας”, άλλαξε για λίγο στρατόπεδο.

Η τοποθέτηση ωστόσο του βουλευτή από το ΚΚΕ, έχει αξία για ένα παραπάνω λόγο. Δείχνει πως υπάρχει τρόπος να χτυπηθεί η Χρυσή Αυγή. Η λέξη «φασισμός» ηχεί σαν… καμπανάκι κινδύνου στα αυτιά των νοσταλγών του Χίτλερ. Εξ’ ου και τα… μαζεμένα ουγκ σε κάθε εκφώνησή της προς τη δική τους πλευρά.

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, τα στελέχη της Χ.Α. αρνούνται επισήμως τον οποιοδήποτε συσχετισμό με ναζιστικά ήθη και έθιμα. Το προφίλ τους έχει κτιστεί στον μεγάλο αγώνα για την… πατρίδα. Η σταδιακή αποδόμηση του ισοδυναμεί με επικοινωνιακή και ουσιαστική καταστροφή.

Επομένως, όσο πληθαίνουν οι φωνές που λένε τα πράγματα με το όνομά τους, άλλο τόσο ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος και ο Μπαρμπαρούσης θα βγάζουν… μπιμπίκια. Τοποθετήσεις όπως του Παφίλη εμπνέουν και εισβάλλουν στο… target group της Χ.Α. Πριν μπούμε λοιπόν σε κλίμα… εμφυλίου, καλό θα ήταν να δούμε μήπως υπάρχει δυνατότητα να βρούμε μια καρφίτσα και να σκάσουμε το μπαλονάκι του φασισμού που απλώνεται σταδιακά στην κοινωνία και συμπαρασύρει κάθε ανυποψίαστο.
Η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής δεν συνιστά εύκολη υπόθεση, αλλά δεν αποτελεί και γόρδιο δεσμό. Είναι εφικτός στόχος. Σε μια χώρα που τα ποσοστά αλλάζουν σαν τα… πουκάμισα, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε σε μια νέα ανατροπή των δεδομένων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts