Από τη μέρα που ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε ποδόσφαιρο όντες σε νηπιακή ηλικία μάθαμε και καταλάβαμε και οι ίδιοι δηλαδή πως ο Παναθηναϊκός είναι ο καλύτερος διασυλλογικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Φίλοι και εχθροί το αναγνωρίζουν. Ή μάλλον το αναγνώριζαν μέχρι και πριν δυο χρόνια.

«Επικές» προκρίσεις επί μεγάλων ομάδων στους ημιτελικούς και τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, απίστευτες εμφανίσεις και σπουδαίες νίκες, που έκαναν τους φιλάθλους του να αισθάνονται υπερήφανοι. Και όμως, μέσα σε αυτή τη διετία η κατάσταση άλλαξε και ο Ολυμπιακός πήρε δικαίως και εκεί τα ηνία. Κοινός παρονομαστής της κατακόρυφης πτώσης του «Tριφυλλιού» ήταν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Σίγουρα, η διοικητική αστάθεια που προκλήθηκε μετά την πλήρη αποστασιοποίηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη αλλά και των υπόλοιπων στελεχών της πολυμετοχικότητας έπαιξε ρόλο, ωστόσο ο Πορτογάλος τεχνικός συνέδεσε το όνομά του με πολλές «μαύρες» βραδιές της «πράσινης» ευρωπαϊκής ιστορίας.

Αποκλεισμοί από τη Μακάμπι… κάτι και την Οντένσε με συντριβές ακόμη και στο ΟΑΚΑ, βαριά ήττα από κάποια… Μάριμπορ στην Σλοβενία κτλ. Δεν είναι πολλά τα αρνητικά αποτελέσματα, αλλά είναι τόσα ώστε να πλήξουν την εικόνα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη. Αρκετά ώστε να μεταβάλλουν το dna της ομάδας, που «μίκρυνε» επικίνδυνα. Διότι δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα, αλλά η ηττοπαθής και «ραγιαδίστικη» παρουσία των «Πράσινων» επί ημερών Φερέιρα.

Διότι και χθες ο Παναθηναϊκός τρία γκολ δέχθηκε από την Τότεναμ στο Λονδίνο. Ωστόσο, μπορεί να βάλει κάποιος στο ίδιο «τσουβάλι» αυτό το ματς με εκείνο της Ρώμης και τη βαριά ήττα από τη Λάτσιο; Στην Αγγλία οι «Πράσινοι» θύμισαν αυτόν τον παλιό καλό Panathinaikos, που ξέραμε. Η ομάδα του Ρότσα από ατυχία δέχθηκε το πρώτο γκολ και από… γκαντεμιά το δεύτερο.

Στην επανάληψη, και συγκεκριμένα από το 45΄ ως το 75΄ ήταν ανώτερη του αντιπάλου της και ίσως να δικαιούνταν ένα δεύτερο γκολ βάσει εμφάνισης. Έτσι είναι η μπάλα, όμως. Χρειάζεται και λίγη τύχη. Τύχη που δεν είχε στο Λονδίνο.

Δεν έχει τόση σημασία το αποτέλεσμα, όσο η παρουσία της ομάδας. Όσο η περηφάνια με την οποία αγωνίστηκε στο White Hart Lane απέναντι σε ένα ποιοτικότερο σύνολο. Ο Παναθηναϊκός, δικαιούται βάσει ονόματος, κόσμου και ιστορίας τουλάχιστον να «πολεμά» και να έχει ψηλά το κεφάλι. Αυτό προσπαθεί και έχει εν πολλοίς καταφέρει να πετύχει ο Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Απόστολος Λιόγκας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]