Τα τελευταία εξήντα χρόνια το Σουδάν βρίσκεται εν μέσω εμφύλιων σπαραγμών. Πριν από περίπου ένα έτος, στις 9 Ιουλίου του 2011, το Νότιο Σουδάν αναγνωρίστηκε και επίσημα ως κράτος κερδίζοντας την ανεξαρτησία του από τη Δημοκρατία του Σουδάν.

Οι συνέπειες των δύο εμφύλιων πολέμων ήταν τραγικές, με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και περίπου 4 εκατομμύρια την τελευταία τριακονταετία να αναγκάζονται να αφήσουν τη χώρα προς αναζήτηση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου μέλλοντος. Για ποδόσφαιρο φυσικά ούτε λόγος μιας και είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα έπειτα από τις συνεχόμενες πολιτικές αναταραχές. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο η FIFA καλωσόρισε τη νεοσύστατη Εθνική ομάδα του Νότιου Σουδάν, αναγνωρίζοντας τη ως επίσημο μέλος της.

Το Νότιο Σουδάν όντας πλέον το 209ο μέλος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος στα προκριματικά για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2015 καθώς και να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή πάντως το πολιτικό σκηνικό της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε τρικυμία μιας και οι ταραχές δεν έχουν κοπάσει στα σύνορα με τη Δημοκρατία του Σουδάν, με έναν νέο γύρο συζητήσεων για το τέλος των εχθροπραξιών να αρχίζει τη βδομάδα που διανύουμε.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας,  Όλιβερ Μόρι Μπέντζαμιν, ευελπιστεί πως μέσω του ποδοσφαίρου θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου οι αντιξοότητες στον κοινωνικό ιστό του κράτους να καταπολεμηθούν: «Ακόμη υποφέρουμε από τον πόλεμο, αλλά υποσχόμαστε πως μέσω του ποδοσφαίρου θα παλέψουμε εναντίον του πολέμου, της πείνας και της φτώχειας. Το Νότιο Σουδάν εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη αλλά υποσχόμαστε πως θα υψώσουμε τη σημαία της FIFA για το καλό των ανθρώπων που ζουν στη χώρα», ανέφερε ο Μπέντζαμιν.

Σημαντικό μερίδιο στην ανάδειξη της Εθνικής Ομάδας ως μέλος της FIFA έπαιξε και η Αφρικάνικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία παρά τις καταστροφικές συνέπειες του εμφυλίου δεν δίστασε να κάνει το πρώτο βήμα καλωσορίζοντας τη χώρα τον περασμένο Φλεβάρη στη λίστα της: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ίσα Χαγιάτου για την απόφαση που πάρθηκε στην Γκαμπόν ώστε να μας δεχθεί ως μέλος της», επισήμανε ο Μπέντζαμιν.

Παράλληλα ο τελευταίος έριξε γέφυρες και με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δημοκρατίας του Σουδάν δείχνοντας πωςτο ποδόσφαιρο μπορεί να γκρεμίσει τα τείχη των διαφορών μεταξύ κρατών που βρίσκονται σε πολεμική διαμάχη: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Σουδάν για τη συνεισφορά του προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς και για το ότι δέχτηκε και αυτό με τη σειρά του να αποτελέσουμε μέλος στην Αφρικάνικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την ανεξαρτησία του κράτους τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και σήμερα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Νοτίου Σουδάν έχει δώσει δύο φιλικές αναμετρήσεις, αλλά χωρίς να αντιμετωπίσει Εθνική Ομάδα άλλης χώρας, καθώς εκκρεμούσε η αναγνώριση από τη FIFA. Στο πρώτο απέναντι στην Τουσκέρ (ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κένυας) γνώρισε την ήττα με 3-1 ενώ στο δεύτερο κόντρα στη Βίλα (ομάδα της Ουγκάντας) ήρθε ισόπαλο με 1-1.

Αναδημοσίευση από www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]