Οι λίγες μέρες ξεκούρασης που έχουμε στις διακοπές του Πάσχα, για τους περισσότερους είναι ιδανικές για να αφιερώσουν λίγο χρόνο σε ένα καλό βιβλίο. Το 3pointmagazine.gr ζήτησε από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες», μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα βιβλίου & εντύπου με έδρα τη Θεσσαλονίκη την οποία γνωρίσαμε πριν μερικούς μήνες, να προτείνουν στους αναγνώστες μας πέντε βιβλία για τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών μας και τις ευχαριστούμε που δέχτηκαν με χαρά.

Η επιλογή δύσκολη, όπως μας είπαν, καθώς υπάρχουν δεκάδες τίτλοι βιβλίων που θεωρούν το ίδιο αξιόλογους. Μετά από σκέψη, κατέληξαν στις πέντε προτάσεις τους:

1. Ποιος χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση;- Καταστροφή ή ένταξη, σωτηρία ή αποδέσμευση;

e-e-vilvio
Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
Εκδοτικός Οίκος: ΚΨΜ
Έτος έκδοσης: 2015
Επιμέλεια:
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μια σημαντική μελέτη και ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διαδικασίας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα.Ένα βιβλίο με κείμενα ερευνητών, δημοσιογράφων, πολιτικών επιστημόνων, οικονομολόγων, συνδικαλιστών και αγωνιστών του κινήματος που φέρνουν στο φως τις σύγχρονες αντιδραστικές τομές που συντελούνται στην Ε.Ε., στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης. Οι αντιδημοκρατικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο, οι αντιδραστικές αλλαγές στην εργασία και την κοινωνία που οδηγούν στην εξαθλίωση τους λαούς και τους εργαζόμενους για να αναταχθούν τα κέρδη των ισχυρών και των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Ο ρόλος της ΕΚΤ, της κομισιόν, του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, του ευρώ και των μηχανισμών του. Τα
δημοσιονομικά σύμφωνα και οι νέες συμφωνίες. Η Ε.Ε. αποτελεί μια συμμαχία των ισχυρών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Αυτός ήταν ο σκοπός της ίδρυσής της και παραμένει ο στόχος της: Οικονομική και πολιτική κυριαρχία των ισχυρών του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και επιβολή των συμφερόντων τους πάνω στους λαούς και την κοινωνική πλειοψηφία της Ευρώπης. Γι΄αυτό η Ε.Ε. δεν «μεταρρυθμίζεται» προοδευτικά, δεν μπορεί να γίνει “των λαών”. Τα συμφέροντα των λαών και των εργαζομένων, για μια διεθνοποίηση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έξω από τα αστικά πλαίσια, περνάει υποχρεωτικά μέσα από την αντικαπιταλιστική και διεθνιστική αντιπαράθεση και ρήξη με την Ε.Ε. Περιέχει κείμενα, μελέτες και άρθρα των: Αναγνωστάκη Αλέκου, Βασσάλου Γιώργου, Βατικιώτη Λεωνίδα, Βουρεκά Θεόδωρου, Γεωργιάδη Μάκη, Γρηγορόπουλου Δημήτρη, Δεσύλλα Δημήτρη, Ιωαννίδου Γιώτας, Κάργα Γιώργου, Κοιλάκου Σύλβιας, Κωστογιάννη Ταξιάρχη, Μαυροειδή Παναγιώτη, Μηνακάκη Βασίλη, Νάνου Βαγγέλη, Παπακωνσταντίνου Δημήτρη, Προγούλη Νίκου, Ραχιώτη Γιάννη, Σταμούλη Δημήτρη

2.Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής: Καταλαμβάνουμε, Αντιστεκόμαστε, Παράγουμε

argentini-vivlio

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες και τις Εκδόσεις των Συναδέλφων.
Κατηγορία:Πολιτική
Συγγραφέας: Αντρές Ρουτζέρι
Εκδοτικός οίκος: Ακυβέρνητες Πολιτείες-Εκδόσεις των Συναδέλφων
Έτος έκδοσης: 2014
Μετάφραση : Θοδωρής Καρυώτης

Οι καταλήψεις των εργοστασίων αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών αγώνων ενάντια στην οικονομική βία και την καταστολή στην Αργεντινή μετά την κρίση του 2001. Απέναντι στη αποδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της χώρας και τη συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να οργανωθούν και διατηρήσουν τις –εγκαταλειμμένες από τους καπιταλιστές – επιχειρήσεις στη ζωή. Οι «ανακτημένες» επιχειρήσεις που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία διαπνέονται από το πείσμα του αγώνα και της σύγκρουσης, της κατάληψης των μέσων παραγωγής, της συλλογικής αυτενέργειας των εργαζομένων. Μέσα από την παρούσα μελέτη, αφενός παρακολουθούμε την ιστορική διαδρομή των κατειλημμένων εργοστασίων και επιχειρήσεων της Αργεντινής, αφετέρου αποκτούμε μια πλήρη εικόνα των πολιτικών και οικονομικών δυνατοτήτων, καθώς και των ορίων, της εργατικής αυτοδιαχείρισης. Το βιβλίο πραγματεύεται μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων υπό εργατικό έλεγχο: την προσαρμογή των εργατών στον νέο ρόλο τους μέσα στην παραγωγή, τις συλλογικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μέσα στην καπιταλιστική αγορά και τον συνεχή αγώνα για θεσμική και νομική κατοχύρωση. Ο συγγραφέας περιγράφει το κίνημα των ανακτημένων επιχειρήσεων ως ένα ετερογενές και δυναμικό συλλογικό υποκείμενο που βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το εργατικό και το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και με τα άλλα κινήματα που ξεπήδησαν από την κρίση του 2001, όπως οι πικετέρος και τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Ταυτόχρονα, προβάλλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κινήματος αυτού, το οποίο μέσα από τις καθημερινές πρακτικές του κυοφορεί μια διαφορετική κοινωνική οργάνωση – μια κοινωνία ισοτιμίας και κοινοκτημοσύνης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

*Την έκδοση συνοδεύει έγχρωμο ένθετο φωτογραφιών από τα δεκατρία χρόνια κατειλημμένων επιχειρήσεων στην Αργεντινή του φωτογράφου Αντρές Λοφιέγο. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα εκτενές υστερόγραφο από τον Μάκη Αναγνώστου, μέλος του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟ.ΜΕ., του πρώτου εργοστασίου στην Ελλάδα που λειτουργεί με πλήρη εργατικό έλεγχο και αυτοδιεύθυνση στην παραγωγή.

 

3. Η Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση  1789-1793

galliki-epanastasi-vivlio

Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΑ
Συγγραφέας: ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ ΠΙΟΤΡ – KROPOTKIN PYOTR
Εκδοτικός Οίκος: ΚΟΥΚΙΔΑ
Έτος έκδοσης: 2015
Μεταφραστής: ΚΑΣΤΑΝΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επιμέλεια:
ΓΙΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΗΣ

Οι μεγάλες κατακτήσεις που χαρακτηρίζουν τα εκατό χρόνια που πέρασαν από το 1789-1793 μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά δύο. Και οι δύο έχουν τις ρίζες τους στη Γαλλική Επανάσταση, η οποία συνέχισε το έργο της Αγγλικής Επανάστασης διευρύνοντας το και δίνοντας του νέα πνοή με όλη την πρόοδο που είχε συντελεστεί αφότου οι μεσαίες τάξεις της Αγγλίας αποκεφάλισαν το βασιλιά τους και μετέφεραν τις εξουσίες του στο Κοινοβούλιο. Οι δύο μεγάλες αυτές νίκες είναι : η κατάργηση της δουλοπαροικίας και η κατάργηση της απολυταρχίας. Οι νίκες αυτές χάρισαν στον άνθρωπο προσωπικές ελευθερίες που ούτε να φανταστούν μπορούσαν ο δουλοπάροικος του άρχοντα ή ο υπήκοος του απόλυτου μονάρχη, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν στην ανάπτυξη των μεσαίων τάξεων και του καπιταλιστικού καθεστώτος.

4.Ο Πειρασμός της Νοσταλγίας, Σημειώσεις Καθημερινότητας

patrikios-vivlio

Κατηγορία : Ελληνική Πεζογραφία
Συγγραφέας : Τίτος Πατρίκιος
Εκδοτικός οίκος: Κίχλη
Ετος έκδοσης:2015

“..Δεν θέλω να αναλογίζομαι συνεχώς τα περασμένα. Προσπαθώ να στρέφω την προσοχή μου στα όσα συμβαίνουν τώρα. Όμως ύστερα από λίγο αρχίζουν κι αυτά να βυθίζονται στο παρελθόν. Οπότε αισθάνομαι πως καλύτερα να μην τ’ αφήσω να χαθούν. Έτσι, προσπαθώ να κρατήσω στην επιφάνεια τα όσα ζήσαμε, τα όσα έζησα, ακόμα ως προχτές. Κι ασήμαντα αν είναι, ρίχνουν κάποιο φως στα σημερινά. Πάντως, όταν τα αφηγούμαι, τα πιο μύχια τα λέω κάπως παραλλαγμένα. Τα πιο επικίνδυνα τα κρατάω για μένα..”

5.Αιρετικοί

Αιρετικοί - Λεονάρδο Παδούρα


Κατηγορία: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Συγγραφέας: ΠΑΔΟΥΡΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟ – PADURA LEONARDO
Εκδοτικός Οίκος: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Έτος έκδοσης: 2015
Μεταφραστής: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ

Το 1939, το πλοίο Σεντ Λούις, με πάνω εννιακόσιους Εβραίους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία, ψάχνει ματαίως ένα λιμάνι της αμερικανικής ηπείρου να το δεχθεί. Τελικά, μετά την άρνηση όλων των χωρών στις οποίες απευθύνθηκε, το πλοίο επιστρέφει στην Ευρώπη, οδηγώντας τους περισσότερους από τους διωκόμενους στον θάνατο. Στα μέσα του 17ου αιώνα, ένας νεαρός Εβραίος που ζει στο Άμστερνταμ παίρνει την απόφαση να μαθητεύσει δίπλα στον Ρέμπραντ, αψηφώντας όλους τους κανόνες και τους νόμους της θρησκείας και της κοινότητάς του και ρισκάροντας τη ζωή του για το μεγάλο του πάθος: τη ζωγραφική. Το 2007, στη σύγχρονη Αβάνα, ο πρώην αστυνομικός Μάριο Κοντέ αρχίζει μια αναζήτηση που θα τον φέρει σε επαφή με τις αστικές φυλές των νέων της σημερινής Κούβας, έναν κόσμο εντελώς άγνωστο σε αυτόν, τον οποίο προσπαθεί να καταλάβει. Τι συνδέει όλες αυτές τις ιστορίες, όλες αυτές τις εποχές, όλους αυτούς τους τόπους; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με έναν πίνακα (αυθεντικό Ρέμπραντ, μήπως;) που βγαίνει σε δημοπρασία στο σημερινό Λονδίνο;

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]