Την περασμένη βδομάδα, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να δηλώσουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση. Παράλληλα δήλωσαν την αποδοκιμασία τους στους εκβιασμούς των τραπεζών και της Μέρκελ. Αν μια κυβερνητική διαδήλωση προκαλεί έκπληξη, δεν μπορεί παρά να προκαλεί τουλάχιστον τα ίδια συναισθήματα, μια αντίστοιχη συγκέντρωση πολύ πιο μακριά από την Αθήνα.

Στο Παρίσι, τέσσερις μόλις ώρες μετά το σχετικό κάλεσμα για διαδήλωση αλληλεγγύης στους Έλληνες, εκατοντάδες Γάλλοι κατέβηκαν στο δρόμο. Φώναξαν και για μας. Φώναξαν και για τους ίδιους. Ο Βαγγέλης Γούλας, 8 χρόνια κάτοικος στην Πόλη του Φωτός, μας περιγράφει πώς έζησε την αυθόρμητη πρωτοβουλία στήριξης των Παριζιάνων, αλλά και τους λόγους που οι τελευταίοι στέκονται στο πλευρό των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρωτοφανές αυτό κίνημα αλληλεγγύης, όπως φαίνεται, αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη δυναμική, εξέλιξη που είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεάσει σημαντικά τα πολιτικά δρώμενα, εφόσον επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

gallia2

“Οι Γάλλοι βλέπουν σε μας το δικό τους μέλλον. Ξέρουν, πως η λιτότητα μπορεί να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, βλέποντας την Ελλάδα να αντιστέκεται, κινητοποιούνται. Και για μας και για τους ίδιους”, λέει ο Β. Γούλας. Στη διαδήλωση συμμετείχαν κόμματα της Αριστεράς, οργανώσεις και συνδικάτα. Ανάμεσά τους ήταν όμως και Γάλλοι πολίτες, ανένταχτοι, που κρίνουν αναποτελεσματικές τις πολιτικές λιτότητας. Μαζί τους και Έλληνες που μένουν εκεί, δήλωναν ενθουσιασμένοι από το βροντερό παρών των Παριζιάνων. Όλοι μαζί με πανό και συνθήματα έστελναν ξεκάθαρο μήνυμα: “Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς”.

gallia3

“Δεν μας θεωρούν τεμπέληδες. Αυτή η αντίληψη που καλλιεργούσαν κάποτε τα media, δεν υπάρχει πια. Οι Γάλλοι βλέπουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στις κυβερνητικές πολιτικές. Και βλέπουν ακόμα ότι η λύση δεν βρίσκεται στο πετσόκομμα των κοινωνικών παροχών”, επισημαίνει ο Β. Γούλας. Η Ελλάδα από “πειραματόζωο” που εφαρμόστηκε πάνω του κάθε πιθανή μνημονιακή συνταγή, μετατρέπεται σε πείραμα ελπίδας. “Βλέπουν από την Ελλάδα να εκφράζεται η πρόταση για μια άλλη πολιτική. Χωρίς λιτότητα, χωρίς ισοπέδωση των φτωχών”. Την πρόταση αυτή, οι Γάλλοι ζητούν από τον Φρανσουά Ολάντ “να την ακούσει και να τη στηρίξει”. Για την ώρα όμως “πατά σε δύο βάρκες. Κι όποιος πατά σε δυο βάρκες, πέφτει πάντα μέσα στο νερό”.

gallia4

Η διαδήλωση στο Παρίσι, την ίδια ώρα που γινόταν αυτή στην Αθήνα, είναι μόνο η αρχή, όπως υποστηρίζει ο Β. Γούλας. “Εκτιμώ ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις”. Δεδομένης της της αλλαγής πολιτικής πλεύσης στην Ελλάδα και της διαρκούς ανόδου των Podemos στην Ισπανία, σύμφωνα με τον Β. Γούλα διαφαίνεται στον ορίζοντα η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας. “Ήδη έχουν ταρακουνηθεί”, αναφέρει και ελπίζει στο καλύτερο αύριο που ξημερώνει.

gallia5

Η ελπίδα ήρθε και από τη Γαλλία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]