Terry Richardson: Ο celebrity φωτογράφος των celebrities

Ο Terry Richardson τους έχει φωτογραφήσει όλους. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους. Από τη Lady Gaga ως τον Barack Obama. Πρόκειται για έναν ταλαντούχο φωτογράφο, με τρομερές διασυνδέσεις στο χώρο της μόδας, το βιογραφικό του οποίου θα ζήλευε κάθε επίδοξος φωτογράφος μόδας. Έχει υπάρξει φωτογράφος καμπάνιας του Marc Jacobs, Yves Saint Laurent και άλλων μεγάλων οίκων και έχει συνεργαστεί με δεκάδες περιοδικά, μεταξύ των οποίων το Rolling Stone, το GQ, το Vanity Fair και η Vogue. Επίσης, στις αρχές του 2012 έκανε την πρώτη έκθεση με τις φωτογραφίες του στο OHWOW Gallery, η οποία ονομαζόταν TERRYWOOD.

kate_moss_by_terry_richardson

Πέρα από αυτά, διατηρεί και ένα προσωπικό μπλογκ, όπου δημοσιεύει όλες τις φωτογραφίες που τραβά στο στούντιό του ή και σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και όταν αυτές προορίζονται για κάποιο περιοδικό. Το μπλογκ ονομάζεται Terry Richardson’s Diary και θα σας πρότεινα να το επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τις πραγματικά καλοτραβηγμένες φωτογραφίες του, αλλά και για να εντοπίσετε το ξεχωριστό στυλ του.

terry-richardson-terrywood-exhibition-preview-5

O Richardson επικεντρώνεται σε πρόσωπα και διαλέγει για μοντέλα του διάσημες προσωπικότητες ή νεαρά κορίτσια από το χώρο του μόντελινγκ. Δε διστάζει να κάνει τολμηρές γυμνές φωτογραφίσεις. Συνήθως προτιμά το λευκό φόντο πίσω από το μοντέλο και τις αυθόρμητες πόζες, που δείχνουν τσαλακωμένη την προσωπικότητα που φωτογραφίζει. Βγάζει φωτογραφίες μαζί με όποιον φωτογραφίζει και επίσης του δίνει να φορέσει τα μαύρα κοκάλινα γυαλιά του και τον απαθανατίζει.

terry-richardson-lindsay-lohan-gun8

Οι φωτογραφίες του συχνά προκαλούν. Το στυλ τους αποτελεί την τελευταία τάση της μόδας: λίγο χίπστερ, λίγο παρακμιακό αλλά και γκλαμουράτο συνάμα, σίγουρα πολύ αμερικάνικο. Ο ίδιος αποτελεί μια προσωπικότητα ιδιαίτερη και καταφέρνει να προβάλει τον εαυτό του, παρότι είναι εκείνος που βρίσκεται πίσω από την κάμερα. Είναι ένας αληθινός celebrity που φωτογραφίζει τους πιο διάσημους celebrity του πλανήτη!

zombie_boy_by_terry_richardson_3_20120411_1406397636

Μαρία Δελαγραμμάτικα

………………………………………………………………………….

Peter Lindbergh: Αισθητικές επιλογές που θυμίζουν Πρώτο Παγκόσμιο…

Lindbergh

«Creativity is the basis of self-expression. Creativity is the desire to express ourselves». Το μότο αυτό υποστήριξε το 1996 ο διεθνούς φήμης Γερμανός κινηματογραφιστής και φωτογράφος, Peter Lindbergh.

Από τα πρώτα του χρόνια μετά το σχολείο κυνήγησε την αγάπη του για την τέχνη σπουδάζοντας στο Academy of Arts του Βερολίνου. Σε ηλικία 27 ετών ανακάλυψε το ενδιαφέρον του για την τέχνη της φωτογραφίας και από τότε το έργο του έμεινε στην ιστορία, δουλεύοντας για μεγάλα περιοδικά μόδας.

 Peter_Lindbergh 2_original

Η αγάπη του για το ασπρόμαυρο και οι επιλογές του θυμίζουν τις αισθητικές επιλογές του γερμανικού κινηματογράφου στα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο. Εξπρεσιονισμός, κοντράστ, συμβολισμός, μέσα από τη σφαίρα επιρροής των Fritz Lang και Sergei Eisenstein «χαρίζουν» λίγο από τον αέρα των 20’s στις φωτογραφικές του απεικονίσεις.

Από τη δεκαετία του ’80 καθιερώθηκε ως ένας εκ των καλύτερων φωτογράφων μόδας παγκοσμίως. Το κλείστρο του έχει «αιχμαλωτίσει» στιγμιότυπα από τις καμπάνιες των Giorgio Armani, Jil Sander, Prada, Donna Karan, Calvin Klein και λοιπών. Οι Catherine Deneuve, Mick Jagger, Charlotte Rampling, John Travolta, Madonna, Sharon Stone είναι μόνο μερικά από τα πρόσωπα, τα οποία έχει «σημαδέψει» ο φακός του. Στο έργο του είναι φανερό ότι τον ενδιέφερε περισσότερο το ίδιο το πρόσωπο-πρωταγωνιστής και η προσωπικότητά του, και όχι τόσο ο περιβάλλων χώρος.

Ο Lindbergh δύσκολα θα μπορούσε να αποφύγει τη γοητεία του κινηματογράφου, καθώς όποιος κάνει τέτοιου είδους αισθητικές επιλογές, αργά η γρήγορα αντιλαμβάνεται την ανάγκη να ξεφύγει από τη μαγεία της στατικότητάς τους. Χαρακτηριστική η ταινία-αφιέρωμα στην Γερμανίδα χορεύτρια και φίλη του, Pina Bausch.

Μπορείτε να την απολαύσετε εδώ: www.peterlindbergh.com/#FILMS/13

Μίνα Κωστοπούλου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]