Τα τελευταία πέντε χρόνια ο πλανήτης κατέστη κατά 5% λιγότερο ασφαλής… Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης για τη Συρία έχει υποχωρήσει κατά 70% [Global Peace Index του Institute for Economics and Peace], καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ. Ακολουθούν το Αφγανιστάν και η Σομαλία…

Το 2007 το Ιράκ είχε τις περισσότερες χαμένες ζωές από εγχώριες συγκρούσεις. Το 2012 τα πρωτεία έλαβε η Συρία…

bagdat

Σήμερα οι ΗΠΑ, στο όνομα των διεθνών κανόνων και της ειρήνης, έρχονται να επιτείνουν την καταστροφή. «Για πολύ καιρό, ο αραβικός κόσμος και άλλα μέρη του πλανήτη φιλοξένησαν τις ιστορίες και τις αυταπάτες σχετικά με την υπερφυσική  δύναμη των ΗΠΑ που ελέγχουν  τα πάντα με πολύπλοκες συνομωσίες», υποστηρίζει ο Noam Chomsky.
Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι τα συμφέροντα –εγχώρια και μη για τη Συρία- είναι πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Κι ο πόλεμος πάντα προκρίνεται ως λύση, καθώς οι εσωτερικές αιματηρές διαμάχες στην αραβική χώρα αυξάνουν καθημερινά την τιμή του πολύτιμου «μαύρου χρυσού».

Την «ειρηνευτική» δύναμη των ΗΠΑ δοκίμασε το  2003 το Ιράκ. Σήμερα έρχεται η σειρά της Συρίας. Μπορεί η Βρετανοί να έκαναν πίσω –ίσως για την ώρα-, δεδομένου του αντιπυραυλικού συστήματος στα χέρια του Assad, οι Αμερικάνοι, όμως, δε θα ρισκάρουν να βρουν ακόμη μια διέξοδο στα μεσογειακά πετρέλαια.

Οι νωπές μνήμες της Βαγδάτης «εμπλουτίζουν» τις σκέψεις για τη Δαμασκό. Είναι σήμερα το Ιράκ μια «καλύτερη» χώρα; Κανείς δεν έχει ξεκάθαρες απαντήσεις. Σε δημοσκόπηση για το Πανεπιστήμιο του Essex,όμως, μόλις το 2% των Βρετανών και το 8% των Αμερικάνων θεωρούν σήμερα τον τότε πόλεμο συνεπή σε όσα προμήνυε… Μπορεί όμως ποτέ ένας πόλεμος να είναι «συνεπής»;

Μίνα Κωστοπούλου

 

Ο εμφύλιος στη Συρία και οι ΗΠΑ

Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και ακόμα ένα σχέδιο επέμβασης των ΗΠΑ σε χώρα του αραβικού κόσμου, με δικαιολογία πάντα την ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως, αυτή τη φορά ο λογαριασμός δε φαίνεται να βγαίνει, καθώς τα δεδομένα δε στρέφονται υπέρ των ΗΠΑ. Αντίθετα, ο κίνδυνος των αρνητικών επιπτώσεων στην υπεροχή των ΗΠΑ είναι μεγάλος.

Βέβαια, σε περίπτωση επιτυχίας των σχεδίων των ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία θα ενισχυθεί σημαντικά το κύρος και η δύναμή τους και εκεί έγκειται η σκέψη για την ανάληψη του μεγάλου ρίσκου.  Όπως φαίνεται, για ακόμη μια φορά παίζονται γεωστρατηγικά και ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στις πλάτες των αθώων πολιτών της Συρίας που καθημερινά βλέπουν τον κόσμο τους καταρρέει, βουτηγμένοι στο αίμα και το θάνατο.

Η θρησκευτική διαμάχη ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες επηρεάζει όλο τον αραβικό κόσμο, η κατάσταση των κούρδων της Συρίας αφορά άμεσα την Τουρκία, ο συριακός στρατός και οι αντάρτες ενισχύονται στρατιωτικά από διάφορες ευρωπαικές και μη χώρες, ενώ η Κίνα και η Ρωσία φαίνονται να κατέχουν σημαντικό ρόλο στο με επικεντρο τη Συρία παιχνίδι κυριαρχίας των μεγάλων δυνάμεων. Συνεπώς, ο εμφύλιος στη Συρία δεν είναι καθόλου μια εσωτερική υπόθεση, αλλά ένα γεγονός που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε διάφορες χώρες και επηρεάζει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Μαρία Δελαγραμμάτικα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]