Πώς θα σας φαινόταν αν –κάνοντας την πρωινή σας βόλτα- «πέφτατε» πάνω σε έναν περίεργο τύπο με μάσκα και στολή, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι ένας «αληθινός» σούπερ ήρωας;

Οι real-life superheroes είναι μία μόδα ή ακόμη καλύτερα ένα κίνημα το οποίο εξαπλώνεται από τις Η.Π.Α και τον Καναδά μέχρι και πολλές χώρες της Ευρώπης. Ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των ’80s με το ίντερνετ να έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωσή του τα τελευταία χρόνια.

Καθημερινοί άνθρωποι, χωρίς υπερδυνάμεις φυσικά, φοράνε στολές και μάσκες και κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους γύρω τους. Περιπολούν τους δρόμους, φροντίζουν τους άστεγους, καθαρίζουν την πόλη τους, βοηθάνε ηλικιωμένες κυρίες να περάσουν το δρόμο και μόλις εντοπίσουν κάποιο έγκλημα θα σπεύσουν στη τοπική αστυνομία και μερικές φορές θα εμπλακούν και οι ίδιοι ώστε να «σώσουν» το θύμα το γρηγορότερο δυνατό. Οι αληθινοί σούπερ ήρωες είναι μουσικοί, αθλητές, υπάλληλοι, δηλαδή άνθρωποι της «διπλανής πόρτας».

Η «μαμα» του εν λόγω κινήματος, οι Η.Π.Α, ακόμη και σήμερα μετράει τους περισσότερους και πιο αφοσιωμένους στο σκοπό τους σούπερ-ήρωες. Αυτό, κατά πολλούς, οφείλεται στην αυξημένη διάδοση των comic στη συγκεκριμένη χώρα.

Τα απαραίτητα προσόντα για να γίνεις σούπερ-ήρωας
Κάποια ειδική εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική, αν και πολλές φορές θα χρειαστεί. Χωρίς μάσκα, στολή και φυσικά ένα παρατσούκλι δεν μπορείς να θεωρείσαι σούπερ –ήρωας. Η μάσκα και η στολή δεν χρειάζονται τόσο για να κρατήσει κάποιος την αληθινή του ταυτότητα στην αφάνεια, όσο για να μπορούν όλοι οι πολίτες να τον ξεχωρίσουν όταν ο σούπερ-ήρωας π.χ περιπολεί τους δρόμους τα άγρια μεσάνυχτα.

superheroes1

Όπως ομολογούν και οι ίδιοι, δεν τους αρέσει να «παίρνουν» τον νόμο στα χέρια τους, προσπαθούν απλά να τον προστατεύσουν και πολλές φορές να τον ενισχύσουν. Ο βαθύτερος τους στόχος άλλωστε είναι μία κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες της θα μάχονται για το καλό, είτε φορώντας στολή είτε πουκάμισο και γραβάτα. Εξάλλου αυτοί σώζουν «πραγματικές» ζωές και όχι φανταστικές όπως οι αγαπημένοι τους comic ήρωες.

Το σημαντικότερο εργαλείο τους δεν είναι κάποια εντυπωσιακή πολεμική φιγούρα ή κάποιο όπλο, αλλά το facebook. Οι σούπερ ήρωες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να έρθουν σε επαφή με άλλους όμοιούς τους, να δεχτούν ψηφιακά ευχαριστώ για το έργο που επιτελούν και να οργανώσουν το επόμενο σχέδιό τους.

Οι λεγεώνες
Οι περισσότεροι σούπερ-ήρωες, όπως τους μάθαμε από τα comics και τις ταινίες, είναι φύσει μοναχικά πλάσματα. Σε αντίθεση, οι πραγματικοί σούπερ ήρωες προτιμούν να δρουν ομαδικά.

Κατά καιρούς έχουν έρθει στη δημοσιότητα πολλές αυτο-αποκαλούμενες λεγεώνες, με σημαντικότερη την “Superheroes Anonymous”, μία ετήσια συνάντηση όλων των υπερ-ηρώων των Η.Π.Α. Χάρις σε αυτούς η Τime Square έμοιαζε πιο καθαρή από ποτέ, ενώ πολλοί άστεγοι εκείνο το βράδυ βρήκαν ζεστό φαγητό, ρούχα και κάποιον να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

superheroes2b

Εξάλλου πόσο συνετό θα ήταν ένας μεταμφιεσμένος μπάρμαν να προσπαθεί να αντιμετωπίσει ολομόναχος εγκληματίες;

Οι ειδικότητες
Ενώ πολλοί σούπερ-ήρωες καταπιάνονται με οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους συμπολίτες τους, υπάρχουν πολλοί που έχουν μία μόνο ειδικότητα.

O Thanatos, για παράδειγμα, με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά βοηθάει τους άστεγους, αφότου ένας αστυνομικός τον είχε ειρωνευτεί λέγοντας του ότι «το μόνο που έχει να περιμένει κάποιος άστεγος είναι το θάνατο».

superheroes3

Ο Super Hero, πρώην παλαιστής, βοηθάει όσους έχουν χτυπηθεί ενώ οδηγούσαν μηχανή.

superheroes4

Ο Geist, ένας απλός εργάτης κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ αποτρέπει συμμορίες νεαρών να βανδαλίσουν τους τοίχους με graffiti.

 superheroes5

Η λίστα με τις “ειδικότητες” είναι ατελείωτη, καθώς δεν είναι λίγοι οι υπερ-ήρωες που έχουν υιοθετήσει έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Η αντίδραση της αστυνομίας
Οι τοπικές αστυνομικές αρχές μόνο θετικά δεν αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύουν ότι οι σούπερ-ήρωες όχι απλά μπλέκονται στα πόδια τους αλλά μπορούν πολύ εύκολα να εκθέσουν τον εαυτό τους σε κάποιο κίνδυνο που δεν είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν.

Δεν είναι λίγες φορές εξάλλου που έχουν συλλάβει κάποιον από αυτούς. Η πιο γνωστή υπόθεση είναι αυτή του Phoenix Jones, “προστάτη” του Seattle. Ο σουπερ-ήρωας τότε είχε επιτεθεί σε μία ομάδα ανθρώπων με σπρέι πιπεριού, υποστηρίζοντας ότι ήθελε να αποτρέψει έναν καυγά που μόλις είχε ξεκινήσει. Έπειτα από μαρτυρίες παρευρισκόμενων και των ίδιων των ανθρώπων που δέχτηκαν επίθεση, ο καυγάς υπήρξε μόνο στη φαντασία του Phoenix Jones.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]