Η Μάντσεστερ Σίτι από το 2008 που περιήλθε στα χέρια των Αράβων επενδυτών της, έχει κερδίσει μόλις ένα πρωτάθλημα Αγγλίας και αυτό με τον Θεό να βάζει το «χεράκι» του.

Μέσα σε πέντε χρόνια οι επενδυτές από το Ντουμπάι έχουν «προλάβει» να δαπανήσουν κοντά στα 650 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές παικτών χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

 

Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το ChampionsLeague, όπως περίμεναν πολλοί, αλλά δεν έχει καταφέρει να περάσει καν τους ομίλους, τα τελευταία δύο χρόνια!

2008/09

 Οι νέοι ιδιοκτήτες της Σίτι ήθελαν να κάνουν από την αρχή επίδειξη δύναμης από οικονομικής άποψης και ξόδεψαν 157 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές την πρώτη τους σεζόν στην ομάδα.

Ο Ρομπίνιο ήταν η ακριβότερη μεταγραφή τους, για τον οποίο έδωσαν στην Ρεάλ Μαδρίτης το ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ! Εκτός του Βραζιλιάνου, έδωσαν άλλα 24 εκ. ευρώ για τον Ζο της ΤΣΣΚΑ. Από τους παίκτες που αποκτήθηκαν τότε, μόνο οι Ζαμπαλέτα και Κομπανί ανήκουν ακόμα στην ομάδα!

Η χρονιά δεν πήγε σε καμία περίπτωση όπως την περιμένανε στο Μάντσεστερ, καθώς η ομάδα τερμάτισε στην 10η θέση, μην καταφέρνοντας καν να εξασφαλίσει την συμμετοχή σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

2009/10

 Το γεγονός αυτό δεν αποθάρρυνε τους νέους ιδιοκτήτες της ομάδας, αντίθετα τους πείσμωσε και την επόμενη σεζόν ξόδεψαν σχεδόν το ίδιο ποσό για μεταγραφές. Συγκεκριμένα 147 εκατομμύρια ευρώ!

Η δεύτερη σεζόν των «σίτιζενς» υπό το νέο «καθεστώς» ήταν σαφώς καλύτερη από την πρώτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάλυψε τις φιλοδοξίες των ιδιοκτητών. Η ομάδα τερμάτισε 5η. Δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο ChampionsLeague, αλλά υπήρχε η παρηγοριά του EuropaLeague.

 

Κάρλος Τέβες, Γκάρεθ Μπάρι, Ζολεόν Λέσκοτ, Κόλο Τουρέ και Τζο Χαρτ είναι παίκτες που αποκτήθηκαν εκείνη την περίοδο και αποτελούν ακόμα την «ραχοκοκαλιά» της σημερινής ομάδας.

2010/11

 Η συγκεκριμένη σεζόν αποτέλεσε ορόσημο για την ομάδα του Μάντσεστερ καθώς κατάφερε να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο μετά από 35 χρόνια νικώντας 1-0 την Στόουκ στον τελικό του FACup. Εκτός από αυτό, οι «πολίτες» μπορούσαν να πανηγυρίσουν και την συμμετοχή τους στο ChampionsLeague!

 

Όλα αυτά σαφώς και δεν έγιναν μόνα τους. Για να συμβούν, χρειάστηκε στα 157 εκατομμύρια ευρώ του 2008 και στα 147 του 2009 να προστεθούν άλλα 182 για μεταγραφές!

Έντιν Τζέκο, Νταβίντ Σίλβα, Γιάγια Τουρέ, Αλεξάντρ Κολάροφ, Τζέιμς Μίλνερ και Μάριο Μπαλοτέλι ήταν οι σημαντικότερες από τις προσθήκες εκείνης της σεζόν.

2011/12

 

Παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλιστεί η έξοδος στο ChampionsLeague και παρά τον πρώτο τίτλο της ομάδας μετά από 35 χρόνια, τα έξοδα για μεταγραφές μειώθηκαν στο μισό. «Μόλις» 90 εκατομμύρια ευρώ βγήκαν από τα ταμεία της Σίτι για μεταγραφές.

 

Η Σίτι έκανε τρεις αλλά «βασικές» μεταγραφές την περασμένη σεζόν. Πρόκειται για τους Κουν Αγκουέρο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Σαμίρ Νασρί και Γκαέλ Κλισί (Αρσεναλ). Ο Αργεντινός, ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ οι πρώην παίκτες της Αρσεναλ ήταν σημαντικότατοι στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, μετά από 44 χρόνια!

Το φινάλε της σεζόν έμοιαζε να ήταν βγαλμένο από ταινία για τους «μπλε» και σαν ο χειρότερος εφιάλτης για τους «κόκκινους» του Μάντσεστερ. Η Γιουνάιτεντ νικούσε 1-0 την Σαουθάμπτον, την ώρα που η Σίτι έχανε 1-2 από την ΚΠΡ εντός έδρας, στις καθυστερήσεις του ματς την τελευταία αγωνιστική.

Με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, η Σίτι κατάφερε να γυρίσει το ματς (3-2) και να «κλέψει» το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της Γιουνάιτεντ κατακτώντας το με ισοβαθμία στην διαφορά γκολ!

 

Όσο για το ChampionsLeagueδεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση από τους ομίλους, με αντιπάλους τις Νάπολι, Μπάγερν και Βιγιαρεάλ.

2012/13

 

Την στιγμή που γράφεται το κείμενο, η Μάντσεστερ Σίτι είναι εκτός ChampionsLeague, πριν καν γίνει η έκτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Βέβαια στο πρωτάθλημα οδηγεί την «κούρσα» αλλά οι Γιουνάιτεντ (-1) και Τσέλσι (-3) είναι σε απόσταση… αναπνοής.

 

Μπορεί το πρωτάθλημα να το ξαναπάρει μπορεί και όχι. Για να κατακήσεις το ChampionsLeagueόμως, χρειάζονται πολλά περισσότερα από τα εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Χρειάζεται το «βάρος της φανέλας» το οποίο δεν αποκτάται μέσα σε 5 χρόνια και αν συνεχίσει έτσι η Σίτι, θα της πάρει πολλά χρόνια ώστε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, άσχετα με το τι κάνει στο Νησί.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]