«Αλέξη, εδώ μέσα έχουμε φίλους και συναγωνιστές», είπε η Εύα Καϊλή απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι και αν είχαν προηγηθεί προσβολές, απειλές και εκβιασμοί από την άλλη πλευρά, η ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ, έκρινε ότι οι επιθέσεις γίνονταν από τον Τσίπρα.

Είναι δεδομένο το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεδομένο επίσης το χάσμα της σημερινής κατάστασης των κομμάτων, ως αποτέλεσμα της πορείας τους. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστά με τα οποία οριακά θα έμπαινε στη Βουλή αν είχαμε σήμερα εκλογές, ως αποτέλεσμα της διαφθοράς και των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρότατη διπλή λαϊκή εντολή (εκλογές και δημοψήφισμα), επιχειρεί για πρώτη φορά να πάει και κάπως αλλιώς το πράγμα. Πάνω σε αυτές τις διαφορές το ΠΑΣΟΚ, ψάχνοντας ρόλο δημιουργεί και άλλη μία. Αψηφά την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η Εύα Καϊλή με την ομιλία της σήμερα στάθηκε δίπλα σε όσους ζήτησαν τα ρέστα από τον Τσίπρα, που κατηγορήθηκε για τα αποτελέσματα πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενοι. Δηλαδή η Καϊλή και οι σύντροφοί της.

Στην πιο κρίσιμη φάση των πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων, που είναι οι μόνες, μη γελιόμαστε, πραγματικές διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που περάσαμε το κατώφλι των μνημονίων, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την παράδοση της πολιτικής του λιποταξίας. Εκπληρώνει την αντιφατική του ύπαρξη με το νοηματικό παράδοξο που προκύπτει από τις πολιτικές που εφαρμόζει και το σοσιαλιστικό όνομα που φέρει.

Εξίσου παράδοξη ωστόσο είναι η εθνική συνεννόηση που ζητά μανιωδώς. Πώς εννοεί την εθνική συνεννόηση, όταν αυτή θα πρέπει να αποτελείται από εκείνους που συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και αυτούς που δεν συμφωνούν.

Πρέπει να καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ, ότι οι φίλοι της Εύας, δεν είναι και φίλοι της σημερινής κυβέρνησης. Κάθονται απέναντι στο τραπέζι, παίζουν με σκληρούς έως εκβιαστικούς όρους το παιχνίδι τους και κάνουν σαφές πως δεν θα δεχτούν τίποτα λιγότερο παρά μόνο ένα ταπεινωτικό συμβιβασμό για την Ελλάδα. Τι κι αν το 61,3% του ελληνικού λαού ψήφισε ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας, τι κι αν σύμφωνα με το ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τι κι αν οι πολιτικές των μνημονίων απέτυχαν, οι εταίροι επιμένουν.

Στη δημοκρατία φυσικά, ο καθένας έχει δικαίωμα να παίρνει την πλευρά που θέλει. Η Εύα και το ΠΑΣΟΚ, έχουν διαλέξει αυτή που είναι απέναντι στο 90% του λαού. Το άλλο 10% απολαμβάνει το προνόμιο να διαχειρίζεται το 56% του εθνικού πλούτου και να μην πληρώνει τις συνέπειες των μνημονίων, σύμφωνα τουλάχιστον με την έρευνα της Crédit Suisse, που έφερε ο Α. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή η διαφορά προσέγγισης, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανάμεσά της πολλά εκατομμύρια κόσμο για να ξεπεραστεί και να είναι όλοι φίλοι, ώστε να υπογραφεί μία ακόμη ταπεινωτική συμφωνία. Κάποιος πρέπει να αγωνιστεί πια και γι΄ αυτό το διαρκώς υποτιμημένο 90%.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]