«Είκοσι οκτώ αλλοδαποί ασιατικής καταγωγής τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά κυνηγετικού όπλου, ύστερα από διένεξη με εκπροσώπους του εργοδότη τους για οφειλές δεδουλευμένων».

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο κακόγουστο αστείο, ούτε για ετεροχρονισμένο εορτασμό της Πρωταπριλιάς. Η παραπάνω είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή, το γεγονός όμως που περιγράφει δεν συνέβη σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ακρίβεια μάλιστα, το παραπάνω συμβάν έλαβε χώρα εντός μιας επιχείρησης-πρότυπο για το νέο «αναπτυξιακό» μοντέλο της χώρας, το οποίο βασίζεται στο δίπτυχο ποιότητα και εξαγωγικός προσανατολισμός.

Οι καλλιέργειες φράουλας της Νέας Μανωλάδας δεν συγκεντρώνουν για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας. Παράδειγμα εξωστρέφειας για την ελληνική αγροτική παραγωγή από τη μια, βιομηχανία εκμετάλλευσης ξένων εργατικών χεριών από την άλλη, το χωριό στα βόρεια του Νομού Ηλείας έχει τροφοδοτήσει ουκ ολίγες φορές το ρεπορτάζ των εγχώριων ΜΜΕ, με φαινόμενα όπως απειλές και βιαιοπραγίες κατά εργατών και δημοσιογράφων να έχουν καταγραφεί επανειλημμένως.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ «κόκκινος χρυσός» φαίνεται να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Εργάτες που τόλμησαν να ζητήσουν από τον εργοδότη τους οφειλόμενα μηνών, πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, αφού πρώτα είχαν αγνοηθεί τα αιτήματά τους. Άνθρωποι που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής, άνθρωποι η πενιχρά αμειβόμενη εργασία των οποίων αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη εκατομμυρίων, άνθρωποι που αναγκάζονται συχνά να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, όμηροι κυκλωμάτων έκδοσης αδειών παραμονής και εργασίας, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με τα όπλα των πολιτισμένων τους αφεντικών.

Η σύγχρονη μεταπολιτευτική Ψωροκώσταινα φαίνεται πως αποτελεί ιδανικό σκηνικό για νέες καλύβες του Μπάρμπα-Θωμά. Θύτες και θύματα συνάμα, χιλιάδες ανθρώπων άγονται και φέρονται από τα συμφέροντα και τη ρητορεία της στιγμής, πότε ενσαρκώνοντας το απόλυτο κακό, πότε μετατρεπόμενοι στο απόλυτο εργαλείο εκμετάλλευσης.

Στο θέατρο του παραλόγου, η κωμωδία εναλλάσσεται με την τραγωδία, μόνο που στον πραγματικό κόσμο οι εναλλαγές αυτές έχουν ως θύματα αληθινούς ανθρώπους. Όταν μια ανθρώπινη κοινωνία παύει να λειτουργεί ως τέτοια (ανθρώπινη ή κοινωνία), τότε επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, οι άνθρωποι μετατρέπονται σε κτήνη και οι εντάσεις καταλήγουν σε θηριωδίες. Όσοι εκούσια ή ακούσια ρίχνουν νερό στον μύλο του μίσους να είναι σίγουροι πως η σοδειά τους θα είναι εξίσου κατακόκκινη με τις φράουλες της Μανωλάδας, μια σοδειά βουτηγμένη στο αίμα.

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

*Αναδημοσίευση από enfo.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]