blackΗ αρχή και το όνομα
Οι Black Sabbath είναι το αγγλικό συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Μπέρμιγχαμ από τον Tony Iommi (κιθάρα), τον Geezer Butler (μπάσο), τον Bill Ward (ντραμς) και τον τραγουδιστή Ozzy Osbourne.

Στα τέλη των ’60s το αρχικό όνομα της μπάντας ήταν Polka Tulk και στη συνέχεια Earth Blues Company, το οποίο στο τέλος έγινε σκέτο Earth. Μέχρι και το 1968 ο ήχος τους ήταν επηρεασμένος από τα μπλουζ της αγγλικής σκηνής εκείνης της εποχής.

Το 1969 εμπνεύστηκαν μεταξύ άλλων από την ομώνυμη ταινία τρόμου του ’63 με πρωταγωνιστή τον Boris Karloff και έγραψαν το κομμάτι “Black Sabbath”. Άλλαξαν το όνομα τους σε Black Sabbath και αποφάσισαν να προσανατολιστούν προς τον χαρακτηριστικό πλέον ήχο τους που μετέπειτα τους καθιέρωσε  στην παγκόσμια μουσική σκηνή ως τους πατέρες της heavy metal.

Black Sabbath

Αρκετοί ήταν αυτοί που τους κατηγόρησαν ως σατανιστές ή αποκρυφιστές λόγω του ήχου και των “σκοτεινών” στίχων τους αλλά και εξαιτίας των εξώφυλλων ορισμένων άλμπουμ τους.

BlackSabbathDebut

  Το ντεμπούτο άλμπουμ των Black Sabbath είχε ένα ανάποδο σταυρό στο εσωτερικό της αρχικής κυκλοφορίας του.

Τα πρώτα album και η μεγάλη επιτυχία
Στις 13 Φεβρουαρίου του 1970 κυκλοφόρησε επίσημα η πρώτη δισκογραφική δουλειά των Black Sabbath που έφερε ως τίτλο το όνομα τους. Παρόλο που δεν έλαβε καλές κριτικές από τον Τύπο της εποχής, το άλμπουμ πήγε πολύ καλά στα chart των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου.

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το άλμπουμ Paranoid (ακούστε το ομώνυμο κομμάτι εδώ), με το οποίο οι Black Sabbath γνώρισαν ακόμη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία, φθάνοντας στην πρώτη θέση των chart του Ην. Βασιλείου. Το Paranoid εκείνη την περίοδο έλαβε κριτικές εξίσου αρνητικές με το ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας, ωστόσο πλέον θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ που καθόρισαν τον ήχο της heavy metal.

Το 1971 οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Master of Reality, το οποίο έφτασε στην πρώτη θέση των αμερικανικών chart.

Children of the Grave

Το Children of the Grave ήταν ένα από τα track του άλμπουμ “Master of Reality”.

Με τον ήχο τους να έχει πλέον καθιερωθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα επόμενα χρόνια οι Black Sabbath ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν τα στούντιο άλμπουμ Vol. 4 (1972), Sabbath Bloody Sabbath (1973), Sabotage (1975) και Technical Ecstasy (1976).

Τα προβλήματα και η αποχώρηση του Ozzy

Στα μέσα των ’70s όσο μεγάλωνε η φήμη των Black Sabbath, τόσο αυξάνονταν και οι καταχρήσεις των μελών τους.

Τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και ο γενικότερος τρόπος ζωής τους άρχισε να επηρεάζει αρνητικά τις μεταξύ τους σχέσεις και την δημιουργικότητα τους. Αυτές ήταν και μερικές από τις αιτίες για την πρώτη μεγάλη αλλαγή στην ιστορία του συγκροτήματος.

Στα τέλη του ’77 ο Ozzy Osbourne αποφάσισε να παραιτηθεί αλλά μερικούς μήνες αργότερα επέστρεψε στους Black Sabbath για την ηχογράφηση του όγδοου στούντιο άλμπουμ τους που είχε τίτλο Never Say Die! (1978).

Το 1979 ο Ozzy έφυγε ξανά από την μπάντα καθώς αυτή τη φορά τον απέλυσαν τα υπόλοιπα μέλη της.

 

dio_and_sabbath

Η DIO εποχή
Το καλοκαίρι του ’79 οι Black Sabbath προσέλαβαν τον τραγουδιστή  Ronnie James Dio. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά οι θαυμαστές του συγκροτήματος δεν αποδέχτηκαν την αντικατάσταση του Ozzy.

Την άνοιξη του 1980 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ Heaven and Hell (ακούστε το ομώνυμο κομμάτι εδώ). Λίγους μήνες μετά ο Bill Ward παραιτήθηκε καταβεβλημένος από τις καταχρήσεις και την απόλυση του Ozzy και ο Vinny Appice έγινε ο νέος ντράμερ των Black Sabbath.

Neon Knights

  Το Neon Knights είναι ένα από τα track του άλμπουμ “Heaven and Hell”.

Το 1981 ηχογράφησαν το στούντιο άλμπουμ Mob Rules, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Μετά από ένα χρόνο, στα τέλη του 1982 ο Dio και ο Vinny Appice αποχώρησαν από τους Black Sabbath.

Ακόμα πιο πολλές αλλαγές
Με τον Ian Gillan στα φωνητικά, οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν το 1983, το άλμπουμ Born Again με τον Bill Ward να έχει επιστρέψει και να βρίσκεται πίσω από τα ντραμς στις ηχογραφήσεις.

Trashed

To Trashed είναι ένα από τα track του άλμπουμ “Born Again”.

Από το ’83 μέχρι το ’95, η σύνθεση των μελών του συγκροτήματος άλλαξε πάρα πολλές φορές, ενώ το μικρόφωνο του συγκροτήματος κράτησαν μεταξύ άλλων o τραγουδιστής Glenn Hughes (album: Seventh Star [1986]) και o Tony Martin με τον οποίο οι Black Sabbath κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ The Eternal Idol (1987), Headless Cross (1989), Tyr (1990), Cross Purposes (1994) και Forbidden (1995).

Headless Cross

To Headless Cross είναι track από το ομώνυμο άλμπουμ της μπάντας.

Στις αρχές των ’90s o Dio επέστρεψε στους Black Sabbath για την ηχογράφηση του άλμπουμ Dehumanizer που κυκλοφόρησε το 1992 αλλά λίγο καιρό αργότερα αποχώρησε και πάλι από το συγκρότημα.

Το μόνο σταθερό μέλος στο line up των Black Sabbath από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά μέχρι και σήμερα είναι ο κιθαρίστας Tony Iommi καθώς και ο μπασίστας Geezer Butler είχε φύγει για κάποια διαστήματα από την μπάντα.

Reunion (1997-2006)
Το 1997 έγινε η επανένωση των πρώτων μελών των Black Sabbath. Ο Tony Iommi, ο Geezer Butler, ο Bill Ward και ο Ozzy Osbourne, είχαν εμφανιστεί μαζί επί σκηνής και παλαιότερα, ωστόσο από το ’97 και μετά άρχισαν να κάνουν ξανά μαζί περιοδείες.

To ’98 κυκλοφόρησαν το live άλμπουμ Reunion που αποτελεί την πρώτη κοινή ηχογράφηση τους μετά την απόλυση του Ozzy. Λόγω των υπόλοιπων επαγγελματικών υποχρεώσεων του Ozzy δεν μπόρεσαν να ηχογραφήσουν νέο στούντιο άλμπουμ.

Το 2006 οι Black Sabbath μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

 

heavenandhell

Heaven & Hell (2006–10)
Το 2006 ο Tony Iommi και ο Geezer Butler συνεργάζονται ξανά με τον Ronnie James Dio και τον Vinnie Appice και ονομάζουν την μπάντα Heaven and Hell από τον τίτλο που είχε το πρώτο άλμπουμ που ηχογράφησε ο Dio με τους Black Sabbath. Το 2009 κυκλοφόρησε το The Devil You Know που είναι το μοναδικό στούντιο άλμπουμ των Heaven and Hell. Η πορεία του συγκροτήματος σταμάτησε με τον θάνατο του Dio από καρκίνο του στομάχου στις 16 Μαΐου του 2010.

Νέο άλμπουμ από τους Black Sabbath
Στις 11 Νοεμβρίου 2011 τα αρχικά μέλη των Black Sabbath ανακοίνωσαν την επανένωση τους και τα σχέδια τους για νέο άλμπουμ. Δύο μήνες αργότερα, ο Tony Iommi διαγνώστηκε με λέμφωμα, αναγκάζοντας το συγκρότημα να ακυρώσει σχεδόν όλες τις εμφανίσεις της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ενώ λίγο καιρό αργότερα ο Bill Ward ανακοίνωσε ότι δε θα συνεχίσει με τους Black Sabbath. Στις 13 Ιανουαρίου του 2013, τα τρία εναπομείναντα μέλη ανακοίνωσαν ότι το νέο τους άλμπουμ θα έχει τον τίτλο 13. Η επίσημη κυκλοφορία του 13 έγινε τον Ιούνιο του 2013.

Είναι ο πρώτος στούντιο δίσκος του συγκροτήματος από το Forbidden του 1995 και ο πρώτος με τον τραγουδιστή Ozzy στη σύνθεση του συγκροτήματος από το Never Say Die του 1978.

Το 13 ανέβηκε από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του στην κορυφή των chart των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου. Είναι το πρώτο άλμπουμ της μπάντας που κατακτά την πρώτη θέση στα chart του Ην. Βασιλείου μετά το Paranoid (1970).

 

Οι Black Sabbath εμφανίστηκαν στη χώρα μας το 1987 και το 2005, oι Heaven & Hell ήρθαν το 2007 ενώ το 2012 λόγω των προβλημάτων υγείας του Tony Iommi οι Black Sabbath δεν εμφανίστηκαν στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες ωστόσο εκείνη τη χρονιά είδαμε το σχήμα Ozzy & Friends… ακούσαμε τον Ozzy να ερμηνεύει κομμάτια από την σόλο καριέρα του αλλά και από τους πρώτους δίσκους των Black Sabbath μαζί του στη σκηνή ανέβηκε ο μπασίστας των Black Sabbath Geezer Butler και οι κιθαρίστες Zakk Wylde, Slash και ο Gus G.

 

black-sabbath-tour

Για το τέλος, το τραγούδι με το οποίο κατέκτησαν το βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Metal Performance στην 56η απονομή των βραβείων (2014):

God Is Dead?

 Τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο single του “13” με τίτλο “God Is Dead”?

Κατερίνα Δαμουρά

* Ακούστε την εκπομπή Twisted Rock κάθε Τετάρτη 6-8 μ.μ στο web radio www.rockvelvet.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]