Η αρχή

Οι Twisted Sister είναι το νεοϋορκέζικο metal συγκρότημα που σχηματίστηκε από τον κιθαρίστα Jay Jay French.

Τον Δεκέμβριο του ’72 το αρχικό όνομα της μπάντας ήταν Silverstar, ωστόσο επειδή στον Jay Jay French δεν άρεσε το συγκεκριμένο όνομα, το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Twisted Sister, το Φεβρουάριο του 1973.

Τα πρώτα live
Τον Μάρτιο του ’73 οι Twisted Sister έδωσαν το πρώτο live show τους και ακολούθησαν χιλιάδες live εμφανίσεις ακόμη, κυρίως σε club τα επόμενα 10 χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά το ’82. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπαιζαν σε club 5-6 βραδιές την εβδομάδα και έκαναν 4-5 συνήθως 40λεπτα show κάθε βραδιά.

S.M.F.


S.M.F (Sick Mother Fuckers) ονομάζονται οι φαν των Twisted Sister.

Το εκκεντρικό ντύσιμο
Η σκηνική τους παρουσία ήταν πάντοτε ιδιαίτερη. Τα πρώτα χρόνια τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονταν με βάψιμο που θύμιζε drag queen και γυναικεία ρούχα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους άλλαξαν αρκετά τον τρόπο ντυσίματός τους πάντα όμως διατηρώντας ένα εκκεντρικό στυλ.

Το line up
Ο κιθαρίστας Jay Jay French είναι το μόνο από τα αρχικά μέλη των Twisted Sister που έχει παραμείνει μέχρι σήμερα στο συγκρότημα. Τα περισσότερα από τα πρώτα μέλη της μπάντας είτε απολύθηκαν είτε έφυγαν από μόνα τους κάτω από πολύ κακές συνθήκες. Από το ’72 μέχρι το ’82 πάρα πολλοί μουσικοί πέρασαν από τους Twisted Sister. Σύμφωνα με τον Jay Jay French, εκτός από 1-2 εξαιρέσεις οι μόνοι που άξιζαν ως μουσικοί και ταίριαξαν μεταξύ τους είναι τα μέλη που έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα και αποτελούν το επίσημο line up των Twisted Sister τα τελευταία 35 χρόνια περίπου.

1765021_orig

Τα μέλη των Twisted Sister είναι ο κιθαρίστας Jay Jay French, ο κιθαρίστας Eddie “Fingers” Ojeda, ο μπασίστας Mark “The Animal” Mendoza,  ο ντράμερ AJ Pero και o Dee Snider που τον Φεβρουάριο του ’76 έγινε ο βασικός τραγουδιστής και δημιουργός σχεδόν όλων των ηχογραφημένων τραγουδιών του συγκροτήματος.

Ακούστε: I Am (I’m Me)

Το πολυπόθητο δισκογραφικό συμβόλαιο
Ύστερα από 10 χρόνια live εμφανίσεων οι Twisted Sister κατάφεραν το ’82 να υπογράψουν συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία και να ηχογραφήσουν το πρώτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο Under the Blade, το οποίο  κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.  Με το Under the Blade το συγκρότημα έγινε αρκετά γνωστό στην Βρετανία. Το ’83 κυκλοφόρησαν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο You Can’t Stop Rock ‘n’ Roll, ωστόσο το συγκρότημα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο το ’84 μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ, Stay Hungry (ακούστε το ομώνυμο κομμάτι εδώ).

Εκείνη την εποχή το MTV άρχισε να προβάλει καθημερινά τα βίντεο κλιπ της μπάντας τα οποία είχαν στην πλειοψηφία τους καρτουνίστικο/κωμικό κόνσεπτ.


We’re Not Gonna Take it

Ακούστε ακόμη: I Wanna Rock και You Can’t Stop Rock ‘n’ Roll

Ο Dee Snider ενάντια στο PMRC
Το ’85 ο τραγουδιστής των Twisted Sister, Dee Snider, ο Frank Zappa και ο John Denver ήταν οι μόνοι καλλιτέχνες που δέχτηκαν να καταθέσουν ενάντια στη λογοκρισία και το σύστημα προειδοποίησης με ετικέτες που ήθελε να υπάρχουν στα μουσικά άλμπουμ η επιτροπή Parents Music Resource Center (PMRC).

Ακούστε ακόμη: Under The Blade

Η πτώση και η διάλυση της μπάντας

Το ’85 κυκλοφόρησε το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της μπάντας, Come Out and Play (ακούστε το ομώνυμο κομμάτι εδώ) το οποίο έγινε  χρυσό αλλά δεν κατάφερε να πλησιάσει την εμπορική επιτυχία του Stay Hungry.


Be Chrool To Your Scuel – συνεργασία με τον Alice Cooper. Το MTVαρνήθηκε να προβάλει το συγκεκριμένο βίντεο κλιπ.

Το ’87 η μπάντα είχε αρχίσει να διαλύεται και τα μέλη της να έχουν προβλήματα μεταξύ τους, όμως ο Dee Snider είχε ήδη έτοιμο το άλμπουμ Love Is For Suckers (ακούστε το ομώνυμο τραγούδι εδώ). Ύστερα από απαίτηση της δισκογραφικής τους εταιρίας, το συγκεκριμένο άλμπουμ κυκλοφόρησε ως δισκογραφική δουλειά των Twisted Sister, παρόλο που τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος δεν είχαν ουσιαστική συμμετοχή στην ηχογράφησή του. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του ’88, ανακοινώθηκε επίσημα η διάλυση του συγκροτήματος.

Η επανένωση
Το ’98 άρχισαν οι πρώτες φήμες για επανένωση του συγκροτήματος, ωστόσο κάτι τέτοιο φαινόταν πολύ δύσκολο γιατί τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ ορισμένων μελών της μπάντας ήταν αρκετά και δεν είχαν λυθεί ακόμη.

Το 2001 μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου η μπάντα ενώθηκε ξανά για μία συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Λίγα χρόνια μετά, το 2003, έγινε και επισήμως η επανένωση όλων των μελών των Twisted Sister.

Μέχρι σήμερα συνεχίζουν να δίνουν συναυλίες και να εμφανίζονται  με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα  rock/metal φεστιβάλ της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ακούστε: The Kids Are Back και Shoot ‘Em Down

Στην Ελλάδα μετά την επανένωση τους έχουν κάνει τέσσερις live εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια, τρεις στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.


What You Don’t Know (Sure Can Hurt You) – To τραγούδι με το οποίο ανοίγουν συνήθως τις συναυλίες τους

Εκτός από τα άλμπουμ που ηχογράφησαν στα 80s, μέχρι σήμερα οι Twisted Sister έχουν κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ με live ηχογραφήσεις τους, DVD με εμφανίσεις τους, συλλογές και ένα δίσκο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ακούστε: 30 (ένα από τα λίγα τραγούδια που έχουν ηχογραφήσει μετά την επανένωση τους)

Έκλεισαν αισίως τα 40 χρόνια ως συγκρότημα και φέτος γιορτάζουν τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του Stay Hungry, του πιο επιτυχημένου τους άλμπουμ. Το 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσει μία ταινία/ντοκιμαντέρ για τα πρώτα 10 χρόνια των Twisted Sister, πριν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Η ταινία θα έχει τίτλο: “We Are Twisted Fucking Sister!”.

Για το τέλος τέσσερα video clip για Twisted Christmas (το άλμπουμ A Twisted Christmas κυκλοφόρησε το 2006):

Heavy Metal Christmas
O Come All Ye Faithful
Silver Bells
I’ll Be Home For Christmas

…και 3 “μπαλαντοειδή” κομμάτια:

The Price
I Believe in You
King Of The Fools


Κατερίνα Δαμουρά

* Ακούστε την εκπομπή “Twisted Rock” της Κατερίνας Δαμουρά, κάθε Τετάρτη 6-8μ.μ στο web radio Rockvelvet.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]