Η Γαλατάσαραϊ έμεινε ζωντανή στο όνειρο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 1-1 με την Τσέλσι στην Κωνσταντινούπολη. Το γκολ της τουρκικής ομάδας σημείωσε ο Καμερουνέζος αμυντικός Ορελιέν Σετζού, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα βήμα πριν την οριστική εγκατάλειψη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου…

Ο Ορελιέν γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1985 στη Ντουάλα του Καμερούν. Η ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο του δόθηκε στην ακαδημία Kardi Sports. Έχοντας εγκαταστάσεις στην πόλη του, αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα ποδοσφαιριστών έχουν γαλουχηθεί ποδοσφαιριστές όπως ο Σαμουέλ Ετό, ο Στεφάν Μπιά, ο Νικολά Ενκουλού και άλλοι. Δεδομένα τα μάτια αρκετών συλλόγων είναι στραμμένα προς τα εκεί.

Η Βιγιαρεάλ ήταν εκείνη που πίστεψε στο ταλέντο του και τον απέκτησε, εντάσσοντάς τον στα τμήματα υποδομής της. Τα πράγματα όμως δεν ήταν όπως τα είχε υπολογίσει. Στην Ισπανία δεν προσαρμόστηκε ποτέ. Τον χρησιμοποιούσαν ως μέσο και έπειτα από αρκετές δυσκολίες, έφυγε το 2003 για τη Γαλλία, προκειμένου να παίξει στην Πο, στην τρίτη κατηγορία. Θυσίασε το επίπεδο για να αγωνιστεί, αλλά τελικά κατέληξε στη δεύτερη ομάδα, που έπαιζε ακόμα πιο χαμηλά. Την επόμενη χρονιά έκανε το ίδιο.

Πήγε στην Οσέρ, η οποία όμως τον ήθελε αποκλειστικά για την δεύτερη ομάδα της. Εκεί έπαιξε για δύο χρόνια, σημειώνοντας δύο γκολ, προτού υπογράψει στη Ρουέν. Ξανά σε χαμηλό επίπεδο. Αυτή τη φορά τον χρησιμοποιούσαν στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής και ο κόσμος αναρωτιόταν γιατί μπαίνει στον κόπο. Συμπλήρωσε πέντε χρόνια περιπλάνησης στη Γαλλία, με τις ελπίδες του να παίξει ποδόσφαιρο στη μεγάλη κατηγορία να εξανεμίζονται.

Η τύχη του άλλαξε τον Ιανουάριο του 2006. Έχοντας φτάσει πλέον 22 ετών, η Λιλ κινήθηκε για την απόκτησή του και τον ενέταξε στη δεύτερη ομάδα της. εντυπωσιασμένη από τα σωματικά του προσόντα. Ο Κλοντ Πιέλ τον πίστεψε και του έδωσε την ευκαιρία. Αυτή τη φορά, τοποθετήθηκε στην άμυνα. Αντίπαλος η Μαρσέιγ. Τη σεζόν 2007/08, έπαιξε δύο φορές ως βασικός. Η αρχή είχε γίνει και ο Ορελιέν ήταν αποφασισμένος. Δούλεψε πολύ. Πάρα πολύ.

Εξελίχθηκε σε έναν τρομερά γρήγορο και δυνατό κεντρικό αμυντικό, καλό με τη μπάλα στα πόδια και πολύ επικίνδυνο στο σκοράρισμα. Κλήθηκε στην Ολυμπιακή Ομάδα του Καμερούν, γεγονός που τον όπλισε με αυτοποπεποίθηση. Επιστρέφοντας από τους Αγώνες του Πεκίνου, δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Έγινε βασικός στη Λιλ και την βοήθησε να κατακτήσει τον τίτλο του 2011. Η L’ Equipe τον συμπεριέλαβε στην 11άδα της χρονιάς. Η εξέλιξή του ήταν διαρκής.

Σε παλιότερη συνέντευξή του στο FourFourTwo είχε δηλώσει: «Ήμουν χαρούμενος γιατί πήγα στη Λιλ υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ήμουν σχεδόν εκτός επαγγελματικού ποδοσφαίρου όταν ήμουν στη Ρουέν. Βλέποντάς την πρόοδό μου τώρα, νιώθω περήφανος. Όταν είσαι Αφρικανός ονειρεύεσαι μια επαγγελματική καριέρα στην Ευρώπη, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έφτανα τα 100 παιχνίδια με τη Λιλ». Τελικά, έπαιξε 154 φορές. Το όνομά του είχε ήδη ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2010/11, η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους τον είχαν προσεγγίσει. Ωστόσο, ο Καμερουνέζος δεν ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Λιλ μέχρι το 2016. Τα σενάρια που αναπτύχθηκαν ήταν πολλά και τελικά το καλοκαίρι του 2013 πήγε στη Γαλατάσαραϊ έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ. Και μέσα στη βδομάδα, έβαλε γκολ στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Τσέλσι του Μουρίνιο. Φυσικά δεν επαναπαύεται. Όπως έχει δηλώσει, στόχος του είναι να γίνει κάποια στιγμή ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του κόσμου…

Αναδημοσίευση από το Othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]