Δεν είναι καινούργιο το πρόβλημα του χουλιγκανισμού στα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος για τον οποίο συντηρείται στην επικαιρότητα, κακά τα ψέματα, είναι διότι υπάρχει νέα κυβέρνηση. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων, συμπεριφερόμενοι σαν “τσιφλικάδες” στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και στην προκείμενη περίπτωση στο χώρο του ποδοσφαίρου, θέλησαν μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου να τεστάρουν την αντοχή, τη διάθεση και την πρόθεση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή απέναντι τους. Τον παλιό τον ήξεραν, τώρα θέλουν να δουν τον νέο, τον δικηγόρο που ο Τσίπρας “έχωσε” με δυσμενή μετάθεση στον ρόλο αυτό να απολυμάνει το βόθρο.

Φυσικά, ο καθένας μέχρι εκεί που τον παίρνει, καθώς υπάρχουν και συσχετισμοί. Άλλο να είσαι ο Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, άλλο Αλαφούζος και ούτω καθεξής. Επίσης στην εξίσωση μπαίνουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ότι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ και προσέφερε υποστηρικτικές υπηρεσίες στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ εξακολουθεί να “ραπίζει” επικοινωνιακά τη σημερινή, της οποίας μέλος είναι ο Κοντονής. Καθόλου δεν θα δίσταζε  να προκαλέσει πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους κουκουλοφόρους της Λεωφόρου.

Το πρόβλημα όμως είναι νέο. Χούλιγκαν υπήρχαν και υπάρχουν, σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες, όταν οπαδός της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια έχασε τη ζωή του σε επεισόδια. Στη Ρώμη έγιναν πλατείες και δρόμοι λαμπόγυαλο από τις συγκρούσεις Ολλανδών οπαδών της Φέγενορντ και των Ιταλών της Ρόμα. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν μάλιστα την ευθεία σύνδεση των ταραχοποιών των γηπέδων με ακροδεξιές οργανώσεις και νεοναζιστικά καρκινώματα που, επιβεβαιωμένα, πολύ εύκολα φυτρώνουν στο εύφορο έδαφος της κερκίδας και πολύ δύσκολα ξεριζώνονται.

Το πρόβλημα αγγίζει μέχρι και τη γερμανική ποδοσφαιρική κοινωνία. Σαλόνι υπεράνω υποψίας, τόσο λόγω της στάσης της Λίγκας, του κράτους και των ομάδων απέναντι στους εξτρεμιστές ακροδεξιούς χούλιγκαν, όσο και σε ο,τιδήποτε βλάπτει το προϊόν.

Όμως υπάρχει. Στις 26 Οκτωβρίου 2014 περίπου 5000 νεοναζί οπαδοί χωρίς διακριτικά, οργανώθηκαν μέσω facebook και συγκεντρώθηκαν στην Κολωνία για να διατρανώσουν το μίσος τους εναντίον των Σαλαφιστών. Οι Σαλαφιστές είναι μια ισλαμική ομάδα – σέχτα που πιστεύει στην συντηρητική και κυριολεκτική ερμηνεία των κειμένων του Ισλάμ. Η συγκέντρωση επομένως είχε άκρως αντιμουσουλμανικά χαρακτηριστικά. Οι χούλιγκαν έκρυψαν τα κασκόλ των ομάδων τους και φόρεσαν ένα κοινό: αυτό των ρατσιστών. Συνεπλάκησαν με την αστυνομία η οποία κατέσχεσε πλήθος από ναζιστικά σύμβολα, όπλα και σημαίες με ναζιστικό περιεχόμενο.

Οι νεοναζί χούλιγκαν αναποδογύρισαν βαν της αστυνομίας

Στην αρχή, όταν το πρωτοδιάβασα, νόμιζα πως πρόκειται για αστείο“, λέει ο Ρίτσαρντ Γκεμπχαρτ, Γερμανός πολιτικός ερευνητής, μιλώντας στο γερμανικό Vice. Ο Γκέμπχαρτ επικεντρώνεται στον ακροδεξιό εξτρεμισμό στο ποδόσφαιρο και, όπως ανέφερε, δεν σκέφτηκε ποτέ ότι θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη του ένα τέτοιο κίνημα.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, αν σκεφτεί κανείς πως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν νεοναζί και χούλιγκαν (ή νεοναζί χούλιγκαν) είχαν συγκροτηθεί πολυπληθώς, όπως συνέβη στην Κολωνία τον Οκτώβριο. Την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, στο Ντόρτμουντ, μαζεύτηκαν με το ζόρι 400 νοματαίοι. Αφορμή για την εντατικοποίηση της παρουσίας τους στους δρόμους αποτέλεσε η εμφάνιση της “αστυνομίας της Σαρία” (“Sharia Police“). Τον Σεπτέμβριο ομάδα Μουσουλμάνων στην πόλη του Βούπερταλ φόρεσαν στολές αστυνομικών και έκαναν ιδεολογικό κήρυγμα στους περαστικούς να μην πίνουν και να μην ασχολούνται με τον τζόγο γιατί έτσι θα έσπαγαν το νόμο της Σαρία. Έτσι, οι ακροδεξιοί αισθάνθηκαν την απειλή πως οι Μουσουλμάνοι της Γερμανίας, Τούρκοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους, ριζοσπαστικοποιείται και απειλεί την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων.

φωτο 2

Οι Γερμανοί χούλιγκαν πάντως, σύμφωνα με τον Γκέμπχαρτ, πάντα είχαν μια ακροδεξιά κλίση, με ορισμένους μάλιστα εκ των γνωστότερων νεοναζί, όπως του Σίτζι Μπορκχαρτ, να είναι και οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων. Γενικά όμως η κατάσταση ομοιάζει με αυτή που παρατηρείται στην Ελλάδα. Όλες οι πολιτικές απόψεις που υπάρχουν στις κερκίδες κρύβονται κάτω από το χαλί του “no – politica”.

Πάντα υποστήριζαν πως άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική και πως δεν πρέπει να μπερδεύονται. Δηλώνουν πως δεν θέλουν να ξέρουν ούτε για το NPD (σ.σ το νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, αντίστοιχο της Χρυσής Αυγής σε ιδέες και δράση)”, συνεχίζει ο Γκέμπχαρτ. Οι Γερμανοί ονομάζουν με τον όρο Lebenslüge, δηλαδή “ζωή – ψέμα”, ψευδαίσθηση, την ιδέα πως το ποδόσφαιρο είναι απλά ποδόσφαιρο και άσχετο με την πολιτική.

Αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο είναι η απεικόνιση αυτής ακριβώς του no – politica. Οπαδοί που υπό άλλες συνθήκες θα έδιναν ραντεβού πριν τους αγώνες να παίξουν ξύλο σε έναν σταθμό του τρένου, σε ένα δάσος ή στους δρόμους λίγο έξω από το γήπεδο, τώρα ενώθηκαν σε μια πολιτική συγκέντρωση για να διακηρύξουν το μίσος τους εναντίον του Ισλάμ. Ακόμη και οπαδοί ομάδων που τρέφουν μίσος ανάμεσα τους, όπως αυτοί της Ντόρτμουντ και της Σάλκε που συμβιούν στην κοιλάδα του Ρουρ, αντίστοιχα με τους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

φωτο 3

Πάντως ο Γκέμπχαρτ είναι σίγουρος. “Είναι προπαγάνδα. Είναι εναντίον πολλών περισσότερων, όχι μόνο των Σαλαφιστών. Οι νεοναζί χρησιμοποιούν τους χούλιγκαν εναντίον των Σαλαφιστών για να βάλουν το ζήτημα του Ισλάμ και της μετανάστευσης στη δημόσια συζήτηση. Είναι απλά ρατσιστές“.

Πηγή:

https://sports.vice.com/article/germanys-idiot-soccer-hooligans-are-teaming-up-with-germanys-idiot-neo-nazis

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]