Το ματς του Ολυμπιακού με τη Γιουβέντους έχει μόλις ολοκληρωθεί και οι φίλοι (ως επί το πλείστον) των πρωταθλητών αναμένουν τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών του σπουδαίου θριάμβου της ομάδας του Πειραιά, επί της Μεγάλης Κυρίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι υπόλοιποι απλά αναμένουν το επόμενο πρωϊνό που θα ήταν έτσι κι αλλιώς απολαυστικό, περνώντας έξω από ένα περίπτερο και χαζεύοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ιδίως των αθλητικών. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Τουλάχιστον όσον αφορά στις οπαδικές φυλλάδες, που μπορεί να μην διεκδικούν «Πούλιτζερ», αλλά τουλάχιστον έχουν το ειδικό βάρος να προκαλέσουν αντίλαλο, τη στιγμή που θα πέφτουν εκεί που τελικά ανήκουν. Στη χωματερή της απέραντης ελληνικής χαβούζας.

Με την ηλιθιότητα να ξεπερνά πολλές φορές ακόμα και το δυσθεώρητο μέγεθος της καφρίλας που τους χαρακτηρίζει, οι τουλάχιστον ανάξιοι οπαδοί και σίγουρα αποτυχημένοι αρθρογράφοι, συνεχίζουν να αναθρέφουν το «τέρας», ταΐζοντάς το με σκουπίδια. Όχι από εκείνα που γεμίζουν τις μαύρες σακούλες των σπιτιών, αποτελώντας τα απορρίμματα των αναλωσίμων που χρησιμοποιήθηκαν. Εδώ μιλάμε για σκουπιδαριό πρώτης διαλογής, χειροποίητο, ακατέργαστο και αχρησιμοποίητο. Θα πάρεις και θα ξαναπάρεις (που λέει κι ο μανάβης). Γενικώς, θα τα… «πάρεις».

Οπαδοί, αρθρογράφοι, ή απλά… φωστήρες;

Για παράδειγμα η φυλλάδα που ανήκει στην ιδιοκτησία του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, μην αντέχοντας το βάρος της επιτυχίας του Ολυμπιακού επί μίας (ακόμη) σπουδαίας ευρωπαϊκής ομάδας και αφού πρώτα σίγουρα ξεψάχνισε μέχρι και το τελευταίο πλάγιο που δόθηκε στο παιχνίδι χωρίς να βρει κάτι μεμπτό, κατάφερε κάτι πραγματικά αξιοπρόσεχτο. Αποκρυπτογράφησε τον πανηγυρισμό του Κασάμι, ο οποίος πλέκοντας τα δυο του χέρια αναπαράστησε τον αετό που έχει σύμβολο στη σημαία της η «Μεγάλη Αλβανία»!

1

Αν υπήρχε κι άλλος χώρος στο πρωτοσέλιδο μάλιστα, θα σημειώνονταν κι άλλες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Όπως ότι το μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού του μέσου του Ολυμπιακού αναπαριστούσε την Κέρκυρα, ο παράμεσος στο ίδιο χέρι τα Γιάννενα, ενώ στο δεξί χέρι, ο αντίχειρας έδειχνε προς Ηγουμενίτσα! Όποιος δεν το είδε, είναι τουλάχιστον εμπαθής, ή γαύρος μέχρι κόκκαλο! Αυτό κι αν είναι δεδομένο…

Κάτω στον Πειραιά…

Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά της Αθήνας που βρέχεται από τον Σαρωνικό, οι επιστήμονες (κατά τον Σαλιαρέλη) οπαδοί που γράφουν σε αντίστοιχη φυλλάδα, έκαναν την έκπληξη και στο πρωτοσέλιδο δεν είχαν γυμνό. Τουλάχιστον σε φωτογραφία, γιατί σε ό,τι αφορά το γραπτό, μιλάμε για την αποθέωση της ποιοτικής δημοσιογραφίας.

2

Κάτι για το οποίο φημίζεται άλλωστε το εν λόγω «no politica» έντυπο, που όταν κρίνει σκόπιμο αγγίζει και την πολιτική του τόπου, δείχνοντας βέβαια ότι διαθέτει και κοινωνικές ευαισθησίες. Παράλληλα, διαθέτει και ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική, στα μαθηματικά, στο μοντάζ, στη μαγειρική και ενίοτε τα συνδυάζει και όλα μαζί. Τα πετάει όλα στο τσουκάλι, αριθμούς, πρόσωπα και καταστάσεις και σου κάνει το άσπρο – μαύρο και τούμπλαλιν.

Από όλα έχει ο μπαχτσές

Και για να μην μείνει κανείς με το παράπονο, αντίστοιχου κάλλους (και κάλου) είναι και τα έντυπα που στηρίζουν τους δύο δικεφάλους (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) αλλά και τον Άρη. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τα υποκινητικά πρωτοσέλιδα εντύπου προσκείμενου στα συμφέροντα της ΑΕΚ (;) που υπαγόρευε στους φίλους της ποιον πρέπει να ψηφίσουν στις εκλογές, καθώς και την προπαγάνδα ιδεών και ιδεολογίας που ακολούθησαν, με βασικό στοιχείο βέβαια την αμάθεια, τη διαστρέβλωση και παραποίησης της πραγματικότητας, καθώς και την υποκρισία που τη χαρακτηρίζει χρόνια τώρα.

3

Τόσο απέναντι στους οπαδούς και αναγνώστες της, όσο και στο προσωπικό της. Όσο για τη συμπρωτεύουσα, τα παραδείγματα πολλά, αντίστοιχα και σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηριστικότερα. Αρκεί και μόνο να ανατρέξει κάποιος στο αρχείο.

Ζουν ανάμεσά μας

 Και μιλάμε για έντυπα που υποτίθεται ασχολούνται με τον αθλητισμό. Μόνο που πλέον η αγωνιστική δραστηριότητα θυμίζει βροχή και οι μισαλλόδοξοι κάφροι με τις φασιστικές, αλυτρωτικές ενίοτε και -σε κάθε περίπτωση- υπέρμετρα ανυπόστατες αντιλήψεις, μοιάζουν σαλιγκάρια που επωφελούνται της ευκαιρίας για να δηλώσουν παρουσία. Ανάμεσα στη λάσπη που συνήθισαν να ζουν και να πετούν όταν τους δίνεται ευκαιρία, μέσω πολιτικής προπαγάνδας, τη στιγμή που καλύπτονται πίσω από ένα «no politica» πέπλο, που οι ίδιοι εισήγαγαν στη διάλεκτο, με στόχο βέβαια την εξάλειψη κάθε λογής αντιπολίτευσης.

4Η λέξη χούλιγκαν* είναι αυτή που συνηθίζεται να τους περιγράφει, με την πραγματική της έννοια πάντως να προσβάλλει βάναυσα ακόμα και την «μάτσο» ιρλανδική οικογένεια, που δάνεισε άθελά της τον όρο, στους τραμπούκους της εξέδρας. Και δεν είναι μόνον αυτό το βροχερό κλίμα που τους ευνοεί στην εξάπλωσή τους, αλλά και το… λίπασμα που ρίχνουν άπλετα και τα «έντυπα της χωματερής», ενισχύοντας την άνθιση της «χλωρίδας» που τους καλύπτει για να συνεχίζουν να δρουν ελεύθερα.

Αρκεί και μόνο να ανατρέξει κάποιος στο αρχείο των εφημερίδων για να δει τι κυκλοφόρησαν τα τελευταία 15 χρόνια πριν ή και μετά από ντέρμπι, ευρωπαϊκές βραδιές, ακόμα και… εκλογές (!) ή να κάνει λίγη υπομονή μέχρι την Κυριακή και τη Δευτέρα, όπου είναι δεδομένο πως θα έχουμε νέο σόου αποθέωσης της Δημοκρατίας. Παραμονές αλλά και μετά το ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο Φάληρο. Εκεί που αν υπήρχε και παρουσία οπαδών του τριφυλλιού, το θέαμα θα γινόταν σίγουρα διαδραστικό.

Πάλι καλά υπάρχει και η Πολιτεία

Εννοείται υπό τη διακριτική παρακολούθηση του «τιμωρού της βίας», υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού. Του ανθρώπου που έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο, αναστέλλοντας για ένα (1) ολόκληρο Σαββατοκύριακο, κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, μετά τη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη. Όσο για τα υπόλοιπα όργανα διαφύλαξης της τάξης; Περιμένουν πότε θα ανάψει κανένα καπνογόνο στο γήπεδο για να καλέσουν τις ομάδες για το ανάλογο χαράτσι, ή πότε θα ακουστεί κακιά λεξούλα στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, για να βάλουν πιπέρι στον εκάστοτε παραγωγό.

5

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ο Περικλής και ο Σόλωνας είχαν το χάρισμα της ενόρασης, θα το σκέφτονταν και δεύτερη φορά πριν προχωρήσουν στις ουσιαστικές τους μεταρρυθμίσεις στην αρχαία Ελλάδα, που θεμελίωσαν τελικά και το πολίτευμα της Δημοκρατίας, στη χώρα που σήμερα το φθονεί, το χλευάζει και το υποτιμά κατά συρροή.

*Ο όρος χούλιγκαν πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 1890 και αναφέρεται στον Πάτρικ Χούλιχαν (ή Χούλιγκαν), έναν Ιρλανδό πορτιέρη μικροαπατεώνα και διαρρήκτη, που έμενε στο Λονδίνο. 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts