«Ο γιος του γείτονά σου: Πως κατασκευάζεται ένας βασανιστής» είναι ο τίτλος του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, που περιγράφει την εκπαίδευση των βασανιστών της ΕΑΤ-ΕΣΑ, την περίοδο 1967-1974. Είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της καθηγήτριας Ψυχολογίας Μίκας Χαρίτου-Φατούρου, πάνω στο «φαινόμενο του σαδισμού». Για τους σκοπούς της έρευνας είχε παρακολουθήσει με ειδική άδεια την πρώτη δίκη των βασανιστών της χούντας, στην Αθήνα. Οι σκηνοθέτες είναι οι δανέζικης καταγωγής Joergen Flint Pedersen και Erik Stephensen.

Στο ντοκιμαντέρ εκτός από τους ηθοποιούς μιλάνε βασανιστές, αλλά και θύματα βασανιστηρίων. Μεταξύ αυτών εμφανίζεται ο Μιχάλης Πέτρου, γνωστός στρατονόμος βασανιστής, που στο δικαστήριο δήλωσε μετανοημένος και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία των βασανιστηρίων και τις εντολές που έδινε και έπαιρνε.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι, πέρα από περιπτώσεις με σαδιστική προδιάθεση, «συνηθισμένοι» νέοι άνθρωποι μπορούν να μετατραπούν σε βασανιστές, μέσα από σκληραγώγηση, καψόνια και επιβολή αντιλήψεων που αποθεώνουν τη βία και την υποταγή στους ανωτέρους. Το προφίλ των βασανιστών ήταν νέοι, σωματικά υγιείς, ψηλοί για τα ελληνικά δεδομένα, με μέση φυσιολογική νοημοσύνη, που μετατράπηκαν σε τέρατα υπακούοντας στην «εξουσία της βίας». «Θα μπορούσε να είναι ο “γιος του γείτονά σου”», όπως έλεγε η ερευνήτρια.

Η ταινία προβλήθηκε το 1976 στο εξωτερικό, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της στην ελληνική γλώσσα με κάποιους σχολιασμούς στη δανέζικη. Έφτασε στην Ελλάδα το 1982.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και είναι Υποψήφια Διδάκτορας Βιοιατρικής Τεχνολογίας στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο του διδακτορικού της ασχολείται με την κίνηση του βλέμματος. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της αλληλεγγύης ιδιαίτερα στο πεδίο της παιδείας, συμμετέχοντας σε σχολεία αλληλεγγύης, ως καθηγήτρια φυσικής. Της αρέσει, όταν βρίσκει χρόνο, να γράφει επηρεασμένη από τα ερεθίσματα που δίνουν οι άνθρωποι της πόλης, οι ομάδες της γειτονιάς, οι πολύχρωμες ομάδες που χωράνε πολλές διαφορετικότητες και όσα συμβαίνουν στο πολιτικό τοπίο.

Related Posts