Τη δική του «υπόθεση Κατίδη» περνάει αυτόν τον καιρό το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο με τον Λι Γκρίφιθς της Σέλτικ να είναι -δικαίως- στο μάτι του κυκλώνα…

Στις 6 Απριλίου ήρθε ένα βίντεο στο φως της δημοσιότητας στο οποίο ο 23χρονος φορ της Σέλτικ ήταν σε μια παμπ με οπαδούς της Χιμπέρνιαν, πριν από το τοπικό ντέρμπι του Εδιμβούργου με τη Χαρτς, και έδωσε τον τόνο για ένα απαράδεκτο σύνθημα για τον Τσέχο Ρούντολφ Σκάτσελ, παίκτη της Χαρτς και γνωστό μας από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό.

“Rudi Skacel is a f****** refugee” (=Ο Ρούντι Σκάτσελ είναι ένας γαμημένος πρόσφυγας», έλεγε το σύνθημα που φώναζε με ενθουσιασμό ο Γκρίφιθς μαζί με τους υπόλοιπους οπαδούς των «Χιμπς», όντας και ο ίδιος οπαδός και πρώην παίκτης της ομάδας.

Το βίντεο προκάλεσε σάλο στη Σκωτία και ήδη ένας οπαδός έχει συλληφθεί, ενώ η αστυνομία εξετάζει τον ρόλο του Γκρίφιθς στο απαράδεκτο συμβάν. Εκτός των άλλων, η Σέλτικ τον έχει ήδη τιμωρήσει, έχει ζητήσει συγγνώμη από τη Χαρτς, ενώ ο άμυαλος νεαρός φορ απολογήθηκε πριν από λίγες μέρες και στην ΠΟ της Σκωτίας.

«Η χώρα αυτή χτίστηκε στις πλάτες των προσφύγων και των μεταναστών που ήρθαν και έρχονται ακόμα συνεισφέροντας περισσότερο από όσο μπορούν. Η λέξη μετανάστης θα έπρεπε να θεωρείται κομπλιμέντο. Αναφέρεται σε ανθρώπους που τόλμησαν να αφήσουν πίσω τους τα πάντα, την πατρίδα και την οικογένεια τους, ώστε να βρουν μια καλύτερη ζωή. Το ποδόσφαιρο υποτίθεται πως έχει μηδενική ανοχή σε τέτοια γεγονότα και οι μετανάστες έχουν πολύ περισσότερη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό από τον Γκρίφιθς», τόνισε η επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρομπίνα Κουρέσι.

Την καλύτερη απάντηση στον ρατσιστή Γκρίφιθς έδωσαν όμως οι ίδιοι οι οπαδοί της Σέλτικ στο εντός έδρας ματς με την Ινβερνές με το πανό που ανάρτησαν και έγραφε: “Α man must be a Celt on and off the field otherwise he is no value to this club” (=«Ένας άντρας πρέπει να είναι Σέλτικ εντός και εκτός γηπέδου, αλλιώς δεν έχει θέση στον σύλλογο»).

Αναδημοσίευση από το Οthersidefootball.com.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]