“Κάτι Ελλάδες”: Μία αναφορά στο πολιτικό τραγούδι

 

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου

 

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου η φιλόξενη σκηνή του “Ρυθμός Stage” θα παρουσιάσει τον Θοδωρή Νικολάου και το μουσικό σχήμα “Ηχότροπον” στην μουσική παράσταση “Κάτι Ελλάδες”.Πρόκειται για μία αναφορά στο πολιτικό-κοινωνικό τραγούδι της Ελλάδας από το 1944 έως και σήμερα.

Η διαχρονική ανάγκη για άρθρωση πολιτικού λόγου μέσα από το τραγούδι με σκοπό την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του ακροατή για τη συνεχή διεκδίκηση βασικών ιδεών και αξιών (ειρήνη, ελευθερία, παιδεία, ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη) ώθησαν τον νεαρό ερμηνευτή στη δημιουργία αυτής της παράστασης. Μία ιδέα που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πάτρας με τη συμμετοχή δύο πολυφωνικών χορωδιών (Επτανησίων Πατρών και Μυρτουντίων) και του Γεράσιμου Ανδρεάτου.

Για την κατάρτιση του προγράμματος απαιτήθηκε σχετική έρευνα αρκετών χρόνων ώστε αυτό να καλύπτει μια σειρά από κριτήρια. Συγκεκριμένα η επιλογή έγινε με χρονολογική (από το 1944 μέχρι σήμερα),συνθετική και στιχουργική εκπροσώπηση. Θεωρήθηκε επίσης σημαντικό να υπάρχουν τραγούδια στο πρόγραμμα από ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού. Ρεμπέτικα, τραγούδια λόγιων συνθετών, λαϊκά τραγούδια, παλιά και σύγχρονα, “έντεχνα” τραγούδια. Τραγούδια με στίχο λαϊκό, τραγούδια με λογοκριμένο στίχο, μελοποιημένη ποίηση, τραγούδια από το 1981 και έπειτα με την τομή που επέφερε στον στίχο και στο τραγούδι ο Κώστας Τριπολίτης, τραγούδια με εν δυνάμει πολιτικό στίχο.

αφίσα
Θα τραγουδήσουν ο Θοδωρής Νικολάου και η ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη Νανά Νικολάου.

Θα συμμετέχει φιλικά ο εξαιρετικός μουσικός και ερμηνευτής Χρήστος Λούφης παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας.

Θα συμμετέχει το μουσικό σχήμα “Ηχότροπον” που αποτελείται από τους:
Χρήστος Τσαντούλης (πιάνο, συντονισμός μουσικών επί σκηνής)
Θοδωρής Δ. Νικολάου (κλασική κιθάρα-μπουζούκι)
Νίκος Γιαννάκης (κιθάρα-μπουζούκι-τζουράς)
Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο)
Δημήτρης Στεφόπουλος (βιολί)
Στέλιος Τσάκας (ακκορντεόν)
Χάρης Πεγιάζης (κοντραμπάσσο)
Στάθης Μαραγκός (παραδοσιακά κρουστά-κιθάρα)

Τις ενορχηστρώσεις έχουν επιμεληθεί οι Άσπα Παπαδημητρίου και Χρήστος Τσαντούλης.

Καλλιτεχνική επιμέλεια, επιλογή μουσικού υλικού, διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Νικολάου

Ρυθμός Stage
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος στο μπαρ: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Μαρίνου Αντύπα 38,
Ηλιούπολη 16345, Αθήνα
http://www.rythmosstage.gr/
Τηλ: 210 9750060

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]