emfylios76 χρόνια έχουν περάσει από την αρχή του Ισπανικού Εμφυλίου που ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου του 1936, αιτία το πραξικόπημα του στρατού που βρισκόταν στις αποικίες της Ισπανίας στο Μαρόκο ενάντια στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (στην οποία συμμετείχαν σοσιαλιστές αλλά είχαν στηρίξει και η πλειοψηφία των αναρχικών και των κομμουνιστών) και έληξε 3 χρόνια αργότερα το 1939 με την νίκη των εθνικιστών και του Φρανθίσκο Φράνκο. Ο Ισπανικός Εμφύλιος αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις πιο μελανές σελίδες τις ιστορίας της Ισπανίας που έχει αφήσει ανεξίτηλα τις πληγές της στην Ισπανική κοινωνία. Ο Ισπανικός Εμφύλιος θεωρείται η απαρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ηττήθηκε η δημοκρατία από τον φασισμό που κυρίευε όλη την Ευρώπη. Η δημοκρατική τότε Ευρώπη έμεινε ουδέτερη μη θέλοντας να βοηθήσει την κοινωνική επανάσταση και αμφισβήτηση που συντελούνταν παράλληλα στην Ισπανία αλλά και τα αριστερά κόμματα τα οποία θεωρούσαν ως κομμουνιστική απειλή και έτσι άφησαν στα χέρια του Φράνκο και του Χίτλερ την Ισπανία.

Η τραγική κατάληξη του Ισπανικού Εμφύλιου, τα χρόνια πριν και μετά αλλά και οι ανθρώπινες ιστορίες εκείνης της περιόδου, προσέφεραν στον Ισπανικό κινηματογράφο εκατοντάδες ταινίες που έχουν ως θέμα τους τα χρόνια του Εμφυλίου.

 

Η κάθε ταινία βάζει το δικό της μικρό λιθαράκι στο πάζλ της ιστορίας του Ισπανικού Εμφύλιου, από μια διαφορετική ματιά και πλευρά ξετυλίγονται ανθρώπινες ιστορίες και πραγματικά γεγονότα δίνοντας μας μια πλήρη εικόνα. Μερικές αγαπημένες ταινίες μου είναι:

Η γλώσσα της πεταλούδας(la lengua de las mariposas): Βασισμένη σε διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο ξεκινώντας το ταξίδι του στην μάθηση και ζωή με την καθοδήγηση και την αγάπη του δασκάλου του, αναρχικού, που έχει μια διαφορετική οπτική για τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης. Στις 18 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν δείχνοντας πως επέδρασε ο φρανκισμός. Μια γλυκιά ιστορία που σίγουρα θα σε κάνει να κλάψεις με το συγκινητικό τέλος της.


Ελεύθερες Γυναίκες (Libertarias):
Το 1936 αρχίζει μια κοινωνική επανάσταση για την Ισπανία. Οι εργάτες και οι αγρότες στην πλειοψηφία τους ήταν οργανωμένοι στα συνδικάτα των αναρχικών και των σοσιαλιστών μοιράζουν την γη των πλουσίων, καίνε τις εκκλησίες, καταργούν τις τάξεις. Μια ομάδα γυναικών αναρχικών μπαίνει σε ένα πορνείο με σκοπό να το κλείσει. Παίρνει μαζί του τις κοπέλες που εκδίδονταν μαζί τους και μια νεαρή καλόγρια, οι οποίες τους ακλουθούν μέχρι και στις γραμμές του πολέμου. Η ταινία παρουσιάζει την δράση των γυναικών στις γραμμές των αναρχικών στον Ισπανικό Εμφύλιο. Μια ενδιαφέρουσα από ιστορικής μεριάς ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες.

Ραγισμένη σιωπή (Silencio Roto): του Μόντσο Αμεντάριθ. Ασχολείται με την αντίσταση μετά την επικράτηση του Φράνκο. Οι λεγόμενοι «μάκις», ήταν Ισπανοί μαχητές που μετά τον ισπανικό εμφύλιο, δεν αναγνώρισαν τη νίκη του Φράνκο και συνέχισαν να πολεμούν στο βουνό. Το 1944, η Λουθία ερωτεύεται τον Μανουέλ, μέλος μιας τέτοιας ομάδας. Μια ερωτική ιστορία διαφορετική.

13 τριαντάφυλλα (Las 13 rosas): του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάθαρο (1945) και πιο πρόσφατης ταινίας του αφιερώματος, αποτελούν και πάλι όπως και στην ταινία Libertarias, οι γυναίκες στον εμφύλιο. Μετά τη νίκη των φρανκικών στρατευμάτων το 1939, ο Φράνκο υπόσχεται ότι θα τιμωρηθούν μόνο όσοι από τους αντιπάλους έχουν «ματωμένα χέρια». Δεκατρείς γυναίκες που δεν είχαν ωστόσο διαπράξει κανένα έγκλημα, συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας, και καταδικάζονται σε θάνατο.

Γη και Ελευθερία (Land and freedom): Από τις πιο γνωστές ταινίες του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς και ιδιαίτερα αγαπημένη και στο ελληνικό κοινό. Τους πρώτους μήνες του ισπανικού εμφυλίου, ένας νεαρός Άγγλος κομμουνιστής αφήνει το Λίβερπουλ για να καταταγεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες του δημοκρατικού στρατού στο μέτωπο της Αραγονίας και βιώνει τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των αναρχικών του POUM και των δημοκρατικών των Διεθνών Ταξιαρχιών. Δυνατή ταινία με δυνατά συναισθήματα.
Ο Λαβύρινθος του Πάνα: η ταινία εξελίσσεται το 1944 λίγα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Η Κάρμεν, που πρόσφατα ξαναπαντρεύτηκε, μετακομίζει με την κόρη της Οφηλία, στο σπίτι του καινούριου της συζύγου Βιντάλ, λοχαγού στον στρατό του δικτάτορα Φράνκο. Μην μπορώντας να αντέξει εύκολα την καινούρια της ζωή, το νεαρό κορίτσι ψάχνει να βρει καταφύγιο σε έναν μυστηριώδη λαβύρινθο, που ανακαλύπτει δίπλα στο νέο της σπίτι. Ο Πάνας, ο φρουρός του, ένα μαγικό πλάσμα, της αποκαλύπτει ότι είναι η χαμένη από καιρό πριγκίπισσα του μυθικού αυτού βασιλείου. Για να βρει την αλήθεια, η Οφηλία πρέπει να φέρει εις πέρας τρεις επικίνδυνες αποστολές, αποστολές που δεν μοιάζουν σε τίποτα με ό,τι έχει αντιμετωπίσει ως τώρα στη ζωή της. Όταν η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα γεννάει την αλήθεια.

 

Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]