H Άριελ, η Πεντάμορφη, η Τζασμίν, η Σταχτοπούτα, όλες «έζησαν αυτές καλά και εμείς καλύτερα» ή μήπως όχι; Τα παραμύθια έχουν happy end πάντα. Πάντα; Τι γίνεται μερικές μέρες μετά το happy end; Είναι όλα ρόδινα για τις αγαπημένες μας ηρωίδες ή καραδοκεί ο… φόνος στη γωνία;

Ο Thomas Czarnecki θα μας κάνει να δούμε με άλλη διάθεση τη μοίρα αγαπημένων ηρωίδων δίνοντάς μας μια γροθιά στο στομάχι για το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα παραμύθια.

Ο Γάλλος φωτογράφος, που σπούδασε διαφήμιση στο Saint-Luc του Bελγίου, δημιούργησε τη σειρά φωτογραφιών «From Enchantment to Down» (σ.σ. «Από τη Μαγεία στην Πτώση», σε ελεύθερη μετάφραση) όπου δίνει τη δική του νοσηρή εκδοχή.

Η Άριελ έχει ξεβραστεί σε μια παραλία με τα πόδια της τυλιγμένα και δεμένα σε πλαστικό, χωρίς ζωή μέσα της. Η Σταχτοπούτα βρίσκεται πεσμένη σε κάποια σκαλιά ενώ ο τοίχος δίπλα της δηλώνει πως: «The end is near». Η Χιονάτη και η Κοκκινοσκουφίτσα κείτονται στο πάτωμα χωρίς τα παπούτσια τους σα να προσπαθούσαν να ξεφύγουν μάταια από τους διώκτες τους. Η Αλίκη είναι δεμένη πισθάγκωνα σε μια καρέκλα, παρατημένη μέσα σε ένα ερειπωμένο υπόγειο μαζί με έναν νεκρό λαγό για συντροφιά.

tc1

“The Little Mermaid – On the other Shore”

tc2-c

“Cinderella – Too Fast”

tc5-s

“Snow White – My Sweet Prince”

Οι φωτογραφίες μοιάζουν με χώροι εγκλήματος που μόλις έχει ανακαλύψει η αστυνομία. Τα κεφάλια των ηρωίδων είναι είτε κατεβασμένα είτε καλύπτονται από τα μαλλιά τους με τρόπο που καμίας δεν φαίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η στάση του σώματός τους, τα παπούτσια που βρίσκονται μακριά από τα πόδια τους, η θέση των κορμιών τους στο χώρο αλλά και ο χώρος μέσα στον οποίο βρίσκονται μαρτυρούν πως το μοιραίο τις βρήκε απροετοίμαστες και εξαφάνισε την αστερόσκονη που τόσο καλά πάντα τις προστάτευε.

tc4-al

“Alice – Just a Trap”

Ο Czarnecki παραδέχεται ότι σκοπός του ήταν απλά και μόνο το σοκ. Η έμπνευσή του τον καθοδήγησε να δημιουργήσει μια σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «το αφελές σύμπαν και η αθωότητα των παραμυθιών» και στην «σκοτεινή πραγματικότητα που είναι μέρος της κοινής μας κουλτούρας», όπως την αντιλαμβανόμαστε μέσα από τα ψυχαγωγικά προγράμματα και τις ειδήσεις.

tc7-b

“The Beauty and the Beast – Not So Romantic”

«Τόσοι πολλοί χαρακτήρες του Disney είναι ταυτισμένοι στη συλλογική κουλτούρα ως γλυκά και αθώα πλάσματα και γι΄ αυτό αποφάσισα να τους απογυμνώσω από το εύκολα αναγνωρίσιμο παραμυθένιο κάδρο τους», υποστηρίζει ο Γάλλος δημιουργός.

tc6-p

“Pocahontas – One More Trophy”

tc8-j

“Jasmine – One Last Wish”

tc9-sb

“Sleeping Beauty – Naughty Girl”

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts