Όσες φορές κι αν έχει δει κανείς πειραγμένους χούλιγκαν να κάνουν “λαμπόγυαλο” κερκίδες και αγωνιστικό χώρο όταν χάνει η ομάδα τους, ποτέ δεν θα αποφύγει τη σκέψη “αυτός με την κουκούλα, εκεί αυτός που πετάει την καρέκλα στο χέρι, τί έχει μέσα στο κεφάλι του;” Όσες φορές κι αν ακουστεί ένα εμετικό σύνθημα από την “ερυθρόλευκη κερκίδα” για κάποιον “πράσινο” και τούμπαλιν, ή από την “κιτρινόμαυρη” στην ασπρόμαυρη και τούμπαλιν και ούτω καθεξής, αναρωτιέται “τι μπορεί να κάνει το πρωί που ξυπνάει ένα από αυτά τα ‘παλικάρια’“;

Υπάρχει η άποψη ότι αυτά τα άτομα είναι σε ένα βαθμό κοινωνικά αποκλεισμένα, από τη στιγμή που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, αδυνατούν να είναι παραγωγικά, να απασχολούνται με κάτι ενδιαφέρον και να εξαντλούνται σε άγχη και αναζητήσεις που γίνονται αυτοκαταστροφικές. Τα τελευταία χρόνια και όπως έχει δείξει η εμπειρία, τα άτομα αυτά έχουν συχνότατα συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Το ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις κερκίδες των φανατικών των περισσότερων ελληνικών γηπέδων είναι αρκετά υψηλά δεν είναι ανυπόστατο. Το ότι ρατσιστικές συμπεριφορές για τους μαύρους που αγωνίζονται με την φανέλα του μισητού εχθρού (sic) είναι κάθε άλλο παρά σπάνιες, δεν είναι κάτι που δεν έχει βάση. Στο τέλος όλων όμως, είναι χούλιγκαν μόνο ο άνεργος και ο αποκλεισμένος, με τις όποιες δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του; Είναι χούλιγκαν μόνο ο χρυσαυγίτης; Είναι χούλιγκαν μόνο όποιος σπάει ό,τι βρει στο γήπεδο και πετάει ό,τι κρατάει πάνω του στους φιλοξενούμενους παίκτες; Μέχρι που φτάνει η καφρίλα;

photopao

Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, η ελληνική κερκίδα δεν ανέχεται οτιδήποτε το διαφορετικό. Ελάχιστα πολιτικοποιημένη, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει ιδέα τί της γίνεται και δεν δίνει δεκάρα για ό,τι συμβαίνει γύρω της. Η ομάδα να κερδίζει και όλα βαίνουν καλώς. Πριν λίγες μέρες, σηκώθηκε στη Λεωφόρο ένα κατάπτυστο πανό από οπαδούς του Παναθηναϊκού που αναφερόταν στα θύματα της Θύρας 7. Ανήμερα της επετείου του τραγικού αυτού περιστατικού, στον αγώνα Π.Α.Ο.Κ – Ολυμπιακού στην Τούμπα, η διοίκηση του Π.Α.Ο.Κ αρνήθηκε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, γνωρίζοντας πως το γήπεδο θα βεβήλωνε ακόμα περισσότερο την επέτειο. Ο Ολυμπιακός έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο από την ΟΥΕΦΑ γιατί σε ευρωπαϊκό αγώνα, με την Άντερλεχτ πριν 1 χρόνο, σηκώθηκε στην εξέδρα των φανατικών του ένας κέλτικος σταυρός, ονόματι “Totenkopf” που παραπέμπει σε ναζιστικά σύμβολα. Στο Σ.Ε.Φ σε αγώνα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πριν λίγα χρόνια, πανό των οργανωμένων του πρώτου ευχόταν στον αρχηγό των πράσινων “να σαπίσουν τα κόκκαλα του”. Γιατί; Γιατί παίζει στον Παναθηναϊκό. ” Γιατί έχει αθηναϊκές πινακίδες“, όπως έλεγε και το σκετσάκι των ΑΜΑΝ.

delirio+01

Νωρίτερα σήμερα στο twitter, ένας πειραγμένος οπαδός του Ολυμπιακού έγραψε στο προφίλ του Μάρκους Μπέργκ, ζητώντας του “να πάει να γ…θεί“. Αλαλάζοντας εξαγριωμένος ενόψει του ντέρμπι των δυο “αιώνιων” την Κυριακή, έκρινε πως αυτό ήταν κάτι λογικό, θεμιτό, το οποίο θα έβλεπε ο Σουηδός και πικραμένος από τα άσχημα λόγια θα καταρρακωνόταν ψυχολογικά και θα επηρεαζόταν η ψυχολογία του (σ.σ σιγά μην τα σκέφτηκε όλα αυτά ο πειραγμένος). Η σύζυγος του Μπεργκ, Ζοζεφίν, απαντώντας πολιτισμένα, του τόνισε πως “μπορείς να δείξεις την υποστήριξή σου στην ομάδα σου, χωρίς να χρησιμοποιείς αυτή τη λέξη. Αυτό είναι ασέβεια ενάντια σε όσα πρεσβεύει το ποδόσφαιρο“. Η απάντηση του χούλιγκαν πως “δεν ξέρεις από ελληνικό ποδόσφαιρο εσύ, φύγε από δω” (σ.σ ομολογουμένως εντυπωσιακή, αφοπλιστική, με ρητορικό ύφος πλήρες ευφράδειας και επιχειρημάτων) προκάλεσε το άδειασμα της συζύγου Μπέργκ: “Αυτός ο τύπος λοιπόν γράφει ‘Άντε γ…σου Μπεργκ’. Ευχαριστούμε για την ενθάρρυνση αλλά ήδη γαμ…στε.”

markus1 (2)

 

Τί άλλο μπορεί να βάλει στη θέση του τον πειραγμένο εκτός από το χιούμορ; Με ποιον τρόπο μπορείς να πείσεις ένα άτομο δίχως ίχνος σεβασμού και πολιτισμού πως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τις κραυγές του και μάλιστα εκτός της οχλοποίησης της κερκίδας; Με ποιον άλλον τρόπο μπορείς να δείξεις στον διεστραμμένο πως οφείλει στον εαυτό του να βρει κάτι να κάνει στη ζωή του, ξεπερνώντας τα κόμπλεξ και την εμπάθεια του σε οτιδήποτε κινείται έξω από τα όρια της αγέλης του;

Πειραγμένε χούλιγκαν, όπως πληροφορηθήκαμε από πρώτο χέρι, ο Μπέργκ κάνει σεξ. Εσύ;

Υ.Γ Τα περιστατικά καφρίλας που αναφέρθηκαν είναι δείγματα των όσων θα βρει κανείς ψάχνοντας στο τί συμβαίνει τα τελευταία 20 -κυρίως- χρόνια στα ελληνικά γήπεδα και στα “πέταλα” των φανατικών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]