Ζουν στην Καβάλα, είναι μηχανικοί στο επάγγελμα και αγαπούν τη μουσική από πιτσιρίκια. Οι Βασίλης και Δημήτρης Ευφροσυνίδης για τους οποίους γίνεται ο λόγος είναι η ψυχή του συγκροτήματος από την Καβάλα «Βαρέα και Ανθυγιεινά», που πραγματοποίησε πρόσφατα το δισκογραφικό του ντεμπούτο.

Στο δρόμο που χάραξαν μπάντες θρύλοι όπως οι Doors, αλλά και πολλά ακόμη μουσικά σχήματα, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν τον παρθενικό τους δίσκο, χρησιμοποιώντας ως τίτλο το όνομα της μπάντας. Περιλαμβάνει 10 τραγούδια, από τα οποία το ένα αποτελεί μελοποίηση στίχων του Κωνσταντινουπολίτη  ποιητή Κώστα Ουράνη. Στο δίσκο συμμετέχουν επίσης η Μαρία Λούκα, ο Δημήτρης Καρράς και ο επίσης Καβαλιώτης Αργύρης Μπακιρτζής από τους Χειμερινούς Κολυμβητές.

Όπως εύστοχα αναφέρεται στο ogdoo.gr οι «Βαρέα και Ανθυγιεινά» είναι ένα μουσικό σχήμα από την Καβάλα μεν με μουσικές ρίζες από τη Σμύρνη του 1910, τον Πειραιά του 1930, την Νέα Ορλεάνη του 1950, την αστική Αθήνα του 1970-80 και την αιώνια ελληνική επαρχία.

Από τη μία λοιπόν η συμμετοχή του Μπακιρτζή δείχνει σε ένα βαθμό το μουσικό χαρακτήρα του γκρουπ, από την άλλη δεν μιλάμε για μία μπάντα κόπια του παρελθόντος, έστω και αν αντλεί στοιχεία από αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι οι «Βαρέα και Ανθυγιεινά» έχουν κάνει ένα πολύ προσεγμένο σε αποτέλεσμα πρώτο άλμπουμ, που αν φτάσει στο ράδιο, μπορεί να έχει «ταξίδι αλαργινό».

Ο Βασίλης Ευφροσυνίδης μας μιλά γι’ αυτή την πρώτη δουλειά που κυκλοφόρησαν με τον αδερφό του και έτυχε απόλυτα θετικής ανταπόκρισης στην πρόσφατη παρουσίαση που έκαναν στην Παλιά Μουσική στην Καβάλα.

Ποια είναι η ιστορία-διαδρομή της μπάντας και του ονόματός της;

Με το Δημήτρη παίζουμε από παιδιά. Κάποια στιγμή μαζέψαμε αρκετό υλικό το οποίο ήρθε και μέστωσε με τελικό αποτέλεσμα αυτή την πρώτη δουλειά. Το 2008 θελήσαμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις και έπρεπε να βρούμε ένα όνομα. Καταλήξαμε σχεδόν τυχαία σε αυτό, νομίζω το είδαμε σε κάποιο πρωτοσέλιδο, έχει και μια σύνδεση με το επάγγελμά μας, είμαστε μηχανικοί, οπότε το κρατήσαμε.

Η συμμετοχή – πινελιά του Αργύρη Μπακιρτζή, δείχνει πού κινείστε μουσικά;

Η μουσική του αλλά και η πορεία του στο χώρο έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το ύφος και το χρώμα του ήχου μας. Μένουμε στην ίδια πόλη οπότε τον προσεγγίσαμε πιο πολύ γιατί είχαμε πλέον ένα λόγο να τον γνωρίσουμε. Του δώσαμε τη μουσική μας και ανταποκρίθηκε με γενναιοψυχία. Έκανε μια μικρή αλλά ιδιαίτερη συμμετοχή.

Αισθάνομαι μέσα από τους στίχους ότι υπάρχει η νοσταλγία για ρομαντικές λεπτομέρειες που τείνουν να εκλείψουν. Όπως η ανταλλαγή καρτ-ποστάλ. Βλέπετε την πρώτη δισκογραφική σας δουλειά ως μια γέφυρα που ενώνει το παλιό με το νέο; Που μας θυμίζει πράγματα που αγαπούσαμε και ξεχνάμε;

Οι κάρτ-ποστάλ είναι από το ποίημα του Ουράνη, το οποίο σίγουρα είναι ρετρό. Τα τραγούδια έχουν μια νοσταλγική διάθεση αλλά αυτό δεν υπήρχε εξ αρχής στις προθέσεις μας, προέκυψε ή έτσι εκλαμβάνεται από τον ακροατή κι αυτό είναι κάτι ωραίο. Τώρα αυτή η γεφύρωση του παλαιού με το νέο νομίζω ότι υπάρχει παντού στην τέχνη.

Αρκετά από τα τραγούδια σας, στιχουργικά βασίζονται σε ποιήματα. Πώς γίνεται να αποδοθεί μουσικά η ψυχή ενός ποιήματος;

Πολλά ποιήματα κρύβουν μέσα τους μια μελωδία, ένα ρυθμό, όπως το βουνό που κρύβει μέσα του πολύτιμα πετρώματα. Η επιτυχία μιας μελοποίησης έγκειται ακριβώς σε αυτήν την όρυξη, στο εάν θα καταφέρεις δηλαδή αυτές τις μελωδίες να τις φέρεις στην επιφάνεια. Η μελοποίηση πολλές φορές παρεξηγείται από κάποιους καλλιτεχνικούς κύκλους και ακολουθεί μια αποστειρωμένη κλασικίζουσα λογική η οποία κρατάει το δέκτη σε απόσταση.

zwi

Για την εικόνα με τη γιαγιά στο εξώφυλλο, μας εξηγείτε στο δίσκο. Στο εσωτερικό του άλμπουμ φαίνονται πάλι εκσκαφείς και ένα ρημαγμένο τοπίο. Εδώ τί θέλετε να πείτε;

Στο εξώφυλλο είναι η γιαγιά μας η κυρά Ζωή, ένα Πάσχα στο χωριό. Την πέτυχα τυχαία να κρατάει ένα τσιγάρο, ενώ δεν καπνίζει στην πραγματικότητα και τη φωτογράφισα. Όταν ψάχναμε μετά από χρόνια το εξώφυλλο μας άρεσε και το κρατήσαμε, παραπέμπει και λίγο σε “Βαρέα”. Όσων αφορά στους εκσκαφείς είναι από τη δουλειά μας. Είναι φωτογραφία από κάποιο έργο αλλά δε νομίζω να υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από όλα αυτά. Απλά ταιριάζουν.

mixanikoi

Χρησιμοποιείτε πολλά όργανα. Υπάρχουν χώροι και μαγαζιά να παίξετε στην Καβάλα;

Μαγαζιά ελάχιστα, χώροι πολλοί. Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε το δίσκο στην παλιά πόλη της Καβάλας στον αύλειο χώρο ενός μεντρεσέ και ήταν μια βραδιά καταπληκτική. Επίσης είναι και τα παλιά καπνομάγαζα της πόλης που προσφέρουν εσωτερικούς χώρους με μια άλλη αισθητική. Χώροι υπάρχουν εναλλακτικοί αλλά έχουν πρακτικές δυσκολίες που λειτουργούν αποτρεπτικά.

Στα επόμενα σχέδιά σας περιλαμβάνονται ζωντανές εμφανίσεις;

Μέσα στο 2015 θα κάνουμε σίγουρα ακόμα μια εμφάνιση στην πόλη μας. Το οργανώνουμε.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]