shmaiesΥπήρχε κάποτε ένα πολύ κακό έθνος. Οι Γερμανοί, λοιπόν,  ήταν λέει κρύοι και απάνθρωποι, τους ένοιαζε μόνο το συμφέρον τους, ήταν αδίστακτοι και αιμοδιψείς. Είχανε κάνει πολύ κακό στην ανθρωπότητα, άμα δεις τις ταινίες θα καταλάβεις ότι σε όλα τα κακά ήταν πρωταγωνιστές, μην πούμε καλύτερα η ενσάρκωση του κακού. Τερατούργημα του τρομακτικού αυτού γένους ήταν ένας Αδόλφος Χίλτερ, ενώ λέγεται ότι η ενσάρκωση του στο σήμερα ονομάζεται Άνγκελα.

 

Μπορεί να ειπώνεται αστεία παραπάνω, αλλά κάπως έτσι έχουν την Γερμανία λίγο ή πολύ στο μυαλό τους πολλοί Έλληνες και Κύπριοι, ίσως και Ισπανοί, Ιταλοί και Πορτογάλοι.

 

Ο μύθος του έθνους- του αντίπαλου και συνεπώς κακού – παραμένει δημοφιλής και αναλλοίωτος μέσα στην ιστορία. Παρόλο που φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι, όπως ο Χομπσμπάουμ, τον έχουν καταρρίψει πανηγυρικά χαρακτηρίζοντας τον ως το μεγαλύτερο μύθο της ανθρωπότητας, καθώς τα έθνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά κοινωνικές κατασκευές, κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν σε στερεότυπα του τύπου ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες αλλά καλόκαρδοι, οι Γερμανοί σκατόψυχοι αλλά δουλευταράδες, οι Βρετανοί κρύοι και οι Ιταλοί απίστευτοι εραστές.

 

Σπάζοντας την ιστορία του κακού Γερμανού που ‘χει στο αίμα του να θέλει να ξεζουμίζει χώρες, ας δούμε κάποια άλλα-παραδείγματα του τι κάνουν-άλλων περισσότερο φίλων ή μη-εταίρων μας. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί στην Αφρική, οι Ισπανοί στην Λατινική Αμερική, οι Αμερικάνοι στην Μέση Ανατολή, οι Ρώσοι στους Τσετσένους, οι Τούρκοι στους Κούρδους, οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους, η Κίνα στην Ασία.

 

Ακόμα και μορφωμένοι πιστεύουν ακράδαντα στα έθνη, τις ιδιαιτερότητές τους και τα χαρακτηριστικά τους κι ας έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που ο Μαρξ είχε υποστηρίξει πως ανεξαρτήτως έθνους, αυτό που υπάρχει παντού είναι η πάλη μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, των έχοντων και των μην έχοντων, της ελίτ και της μπουρζουαζίας, του κεφαλαίου και των εργατών, των τραπεζών, των πολιτικών, των επιχειρηματιών και του λαού, όπως θέλετε πεστε το.

 

Γιατί αν κάτι δεν έχουν καταλάβει κάποιοι είναι ότι τα γεγονότα δεν περιτριγυρίζονται γύρω από τα εθνικά συμφέροντα, αλλά γύρω από τα συμφέροντα σκέτο. Για παράδειγμα, τα γεγονότα στην Κύπρο δεν γίνονται γιατί η Μέρκελ υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους δηλαδή των απλών Γερμανών, οι οποίοι και προφανώς δεν έχουν, ούτε θα καρπωθούν καμιά αξία από το κούρεμα της Κύπρου, αλλά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων κάποιων άλλων, των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών.

Και αυτοί όπως και τα συμφέροντα -για να το ξεκαθαρίζουμε-δεν έχουν εθνικότητα.

 

 

Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]