Πήγε ξυπόλυτος στ’ αγκάθια λέει ο σοφός (;) λαός για κάποιον που βαδίζει στα τυφλά. Τι γίνεται όμως όταν ο ξυπόλυτος είναι Αυτοκράτορας; Τότε οι πληγές επουλώνονται πιο γρήγορα και ο πόνος περνά απαρατήρητος, γιατί τον φροντίζουν οι αυλικοί και οι υπήκοοι του. Αν μεταφέρουμε το σκηνικό στο ελληνικό μπάσκετ, βρίσκουμε έναν Αυτοκράτορα, τον Άρη για την ακρίβεια, πληγωμένο από λάθη του παρελθόντος, που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του. Όπως όμως ένας σωστός αυτοκράτορας, έχει τριγύρω του αυλικούς που τον βοηθούν σε αυτό.

Περασμένες διοικήσεις, Τζεβελέκης, Δαμιανίδης, ΣΑΡΙΣΑ, όλοι πέρασαν παίρνοντας μαζί τους και από «κάτι». Και αν το δίδυμο των παραπάνω οδήγησαν, με το μερίδιο που τους αναλογεί έκαστος, την ομάδα μέχρι και στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, φεύγοντας άφησαν τον Άρη να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Μετά από αριθμό αποτυχιών, εντός και εκτός γηπέδων, με αποκορύφωμα το απαγορευτικό μεταγραφών λόγω χρεών προς πρώην αθλητές και προπονητές, το φετινό καλοκαίρι ο Άρης δείχνει επιτέλους σημάδια εξυγίανσης.

Βρίσκεται πολύ κοντά στην άρση του απαγορευτικού, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, γεγονός που αρκεί από μόνο του για να διαπιστώσει κανείς πως η ομάδα θα επανέλθει ενισχυμένη στο επόμενο πρωτάθλημα της Α1. Πέραν φυσικά των οφειλών αυτών, ο Άρης έχει υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία και το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συνολικό ποσό που χρειάζεται να αποπληρώσει η ομάδα του Άρη ανέρχεται στις 618 χιλιάδες ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, το ποσό πλησιάζει, αν δεν ξεπερνά, το ένα εκατομμύριο. Χονδρικά, για να «καθαρίσει» τουλάχιστον για φέτος, υπάρχει ανάγκη για περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Η ρευστότητα που είναι αναγκαία για να αρχίσουν να κλείνουν μια μια οι υποθέσεις αυτές αναζητείται με κάθε δυνατό τρόπο: Από το τουρνουά «Νίκος Γκάλης», στο οποίο πέραν του Άρη θα συμμετέχουν ο Παναθηναϊκός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Μπάνβιτ, όπου καταλαβαίνει κανείς πόση βοήθεια θα προσφέρουν τα εισιτήρια του τουρνουά, μέχρι πωλήσεις παικτών. Για να είμαστε ακριβόλογοι, δυο είναι οι παίκτες του Άρη που απασχολούν όχι μόνο ελληνικές ομάδες, αλλά ακόμη και το NBA. Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Λευτέρης Μποχωρίδης.

No 668869

Το αρχικό πλάνο ήταν να διατηρηθούν οι δυο ταλαντούχοι παίκτες, πλαισιωμένοι από τρεις καλούς ξένους (εφόσον φυσικά αρθεί το απαγορευτικό των μεταγραφών). Μετά όμως από τη μεταγραφή του Μποχωρίδη στον Παναθηναϊκό τα σχέδια αλλάζουν, κάτι που μάλλον δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον Άρη, καθώς το ζεστό χρήμα που ήρθε από τη μεταγραφή θα βοηθήσει τη διοίκηση στην προσπάθεια να «ξελασπώσει» την ομάδα. Από τη στιγμή όμως που επήλθε η μεταγραφή αυτή, αυτόματα γίνεται σχεδόν σίγουρη η παραμονή του Βεζένκοφ, ειδικά από τη στιγμή που πλέον δεν ισχύει η ρήτρα μεταγραφής του και ο Άρης μπορεί να αξιώσει το ποσό που επιθυμεί.

Η οικονομική ανάσα που δίνεται από τη μεταγραφή Μποχωρίδη προσθέτει πέραν των άλλων και αυτοπεποίθηση στη διοίκηση της κίτρινης ΚΑΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άμεση αποπληρωμή του πρώην προπονητή της ομάδας, Αντρέα Ματσόν, όταν αυτός αρνήθηκε το διακανονισμό. Πέραν των οφειλών προς το δημόσιο, οι οποίες έχουν μπει σε ρύθμιση μέσω του άρθρου 99, η μοναδική άλλη εκκρεμότητα είναι η οφειλή προς το πρόσωπο του Άαρον Μάιλς, πρώην παίκτη της ομάδας, η οποία «μπλοκάρει» και την άρση του απαγορευτικού.

Από την άλλη πλευρά, αυτοπεποίθηση και κύρος προσθέτει πλέον στην ομάδα το αγκάλιασμα από τους παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές της. Με… μπροστάρη το Νίκο Γκάλη, ο οποίος έχει έρθει πολύ κοντά με τη διοίκηση και βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της, οι δόξες του παρελθόντος είναι πλέον εκεί, σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της ομάδας. Ο Βασίλης Λυπηρίδης δρα πλέον από πιο ενεργό πόστο, αναλαμβάνοντας τις ακαδημίες, οι οποίες είναι η βάση του Άρη, όπως έχει αποδειχθεί τόσες πολλές φορές. Ακόμη και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, παρόλο που δεν δέχθηκε την πρόταση για συνεργασία, το έκανε επειδή «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή». Και ο Λευτέρης Σούμποτιτς εξέφρασε την πεποίθηση πως πρέπει όλοι οι παλιοί παίκτες να αγκαλιάσουν και να αγκαλιαστούν από το σύλλογο. Η πίστη των παλαίμαχων στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται περικλείεται στα όσα έγραψε ο σπουδαίος Νίκος Γκάλης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Διαπίστωσα ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Η συμβουλή μου προς τους διοικούντες ήταν: “Συνεχίστε την προσπάθεια εξυγίανσης της ΚΑΕ” και η προτροπή μου προς τον κόσμο του Άρη μας που είναι η μεγάλη του δύναμη είναι: “Αγκαλιάστε πιο μαζικά αυτήν την προσπάθεια για να πετύχει η αναγέννηση της αγαπημένης μας ομάδας”.»

2

Ο Άρης που έχει ξεκινήσει να χτίζεται έχει πλάνο, έχει ταλέντο και έχει προοπτική. Πλάνο για να αποκολληθούν μετά από καιρό από την πλάτη του συλλόγου τα λάθη του παρελθόντος και να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Μπορεί η διοίκηση Αρβανίτη εκ πρώτης όψεως να μην έπειθε, δείχνει όμως δυνατή για να βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο. Ταλέντο που προέρχεται κυρίως από τα δικά του παιδιά. Το Σάσα Βεζένκοφ σε περίπτωση που παραμέινει, τον Κώστα Μήτογλου, επίσης σε περίπτωση που δεν κυνηγήσει το… αμερικάνικο όνειρο στο κολλέγιο Wake Forest, και τους νέους που θα κρίνει σκόπιμο ο προπονητής να προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Στην «κατηγορία» του ταλέντου περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο προπονητής. Ο Δημήτρης Πρίφτης αποτελεί το δεξί χέρι του Φώτη Κατσικάρη στην εθνική, ενώ η θητεία του ως πρώτος προπονητής δείχνει πως είναι γεννημένος για τα δύσκολα. Τα δυο παραπάνω, σε συνάφεια με τη στήριξη των παλαιμάχων και, κυρίως, του κόσμου του Άρη, συνθέτουν την προοπτική. Μπορεί να μην δούμε αποτελέσματα φέτος, αν όμως διατηρηθεί η ίδια φιλοσοφία σε βάθος χρόνου, ίσως πράγματι δούμε τον Αυτοκράτορα να επιστρέφει

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]