Όταν καταφέρνεις να ξεπεράσεις κάποιον που έχει γίνει άγαλμα, τότε πραγματικά η κορυφή σου αξίζει. Ο Renaud Lavillenie στις 15 Φεβρουαρίου του 2014 έγραψε ιστορία στο άθλημα του άλματος επί κοντώ, σπάζοντας το αξεπέραστο ρεκόρ του Sergey Bubka που κρατούσε για 21 χρόνια παρά 6 μέρες.

Ήταν το μακρινό 1993, στις 21 Φεβρουαρίου όταν ο 30άρης τότε Sergey Bubka άγγιζε τους αιθέρες του Donetsk, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος επί κοντώ στον κλειστό στίβο στα 6 μέτρα και 15 εκατοστά. Ένα ρεκόρ που έμελε να «στοιχειώσει» το συγκεκριμένο άθλημα για δύο δεκαετίες και κάτι.

O 27χρονος Γάλλος πραγματοποίησε αυτό που πολλοί το τοποθετούσαν στο επίπεδο του «αξεπέραστου». 21 χρόνια για ένα παγκόσμιο ρεκόρ δεν είναι και λίγα. Πόσο μάλλον όταν το ρεκόρ αυτό δεν είχε ούτε καν απειληθεί αρκετά ώστε να θεωρηθεί πως σύντομα ή έστω μια μέρα μπορεί να αποτελέσει παρελθόν.

lavileni

Ο επικοντιστής ωστόσο από την επαρχία Barbezieux – Saint Hilarie της Νότιας Γαλλίας ξεπέρασε το «αξεπέραστο». Και το έκανε μάλιστα στην ίδια πόλη, μπροστά στα μάτια όχι μόνο του ίδιου του Sergey Bubka που είχε θέσει τον πήχη σε αυτό το «αξεπέραστο», αλλά και του αγάλματός του, που δεσπόζει στο Donetsk προς τιμήν του.

Το επίτευγμα του Renaud Lavillenie είναι από μόνο του τεράστιο, ωστόσο αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως υποβίβασε στην δεύτερη θέση έναν άνθρωπο που κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ 35 φορές! Ο Sergey Bubka έθεσε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα επί κοντώ στις 15 Ιανουαρίου του 1984 (5.81) στο Vilnius της Λιθουανίας και το τελευταίο του στις 31 Ιουλίου του 1994 στην Sestriere της Ιταλίας, αυτή την φορά στον ανοιχτό στίβο (6.14).

Ο Ουκρανός θρύλος του άλματος επί κοντώ δεν είχε αντίπαλο στην πορεία του προς την δόξα, σπάζοντας κάθε φορά (πλην μίας) το παγκόσμιο ρεκόρ που ο ίδιος είχε θέσει σε προηγούμενη διοργάνωση. Μάλιστα κάθε φορά τοποθετούσε τον πήχη μόλις κατά ένα εκατοστό ψηλότερα. Σε κάθε διοργάνωση που ξεπερνούσε τον «παλιό Bubka» τα βραβεία διαδέχονταν τον ένα το άλλο, ακριβώς όπως και τα ρεκόρ.

Ρεκόρ τα οποία  βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες και θα βρίσκονται στο εξής στο χρονοντούλαπο των χρυσών επιδόσεων του παγκόσμιου αθλητισμού, έχοντας ξεπεραστεί από αυτό του Renaud Lavillenie.Ο Γάλλος επικοντιστής ωστόσο τοποθετεί τον πήχη τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά ακόμα ψηλότερα, πράγμα που φαίνεται από τις δηλώσεις του: «Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσω να παλεύω για ένα ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ».

Όσον αφορά τo σχόλιο του ιπτάμενου Renaud Lavillenie για τον Sergey Bubka: «Ο Bubka δεν είναι ένας συνηθισμένος αθλητής». Και πώς να είναι όταν δεν πατά τα πόδια του στην γη, αλλά στον ουρανό. Μόνο που πλέον έχει και συγκάτοικο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]