«Ο Παύλος ζει», η πορεία της Θεσσαλονίκης

Όπως κάθε χρόνο, γύρω στις 18 Σεπτέμβρη, οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις κάνουν “θόρυβο” σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία της ακτιβίστριας Heather Heyer στις ΗΠΑ από ρατσιστικές/ φασιστικές οργανώσεις, η Θεσσαλονίκη καταδίκασε γι’ ακόμα μια φορά το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α. και κάθε οργάνωση της ίδιας αντίληψης.

Το κάλεσμα δόθηκε για τις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου στην Πλατεία Αριστοτέλους και ο κόσμος ανταποκρίθηκε δηλώνοντας ακόμα μια φορά την πλευρά που διαλέγει, την ίδια στιγμή που οδεύει προς την τελική ευθεία η δίκη της Χ.Α. Αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησαν πορεία περνώντας από την Αγία Σοφία και οδεύοντας στη συνέχεια προς τα γραφεία της Χ.Α. Όπως ήταν αναμενόμενο, το δρόμο προς τα γραφεία ανέκοψαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έπειτα από αρκετή ώρα συζητήσεων με τους διαδηλωτές τους απέτρεψαν να συνεχίσουν την πορεία προς εκεί και να στρίψουν προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου ολοκληρώθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο. Οι τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ που ανέκοψαν την πορεία μπροστά από το ξενοδοχείο Astoria ακολούθησαν τον κόσμο και έκλεισαν ακόμα μια φορά το δρόμο πάνω στην Εγνατία οδό, ούτως ώστε να μην στρίψουν προς τα γραφεία της Χ.Α. Η πορεία συνεχίστηκε έως το Υπουργείο όπου απλώθηκε κατά μήκος της οδού Αγίου Δημητρίου και ολοκληρώθηκε μετά από κάποια συνθήματα μπροστά στην πόρτα του Υπουργείου.

Παρά την στάση των αστυνομικών, οι οποίοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση με τον τρόπο που απευθύνονταν προς τους ανθρώπους που τους πλησίασαν για να ζητήσουν να τους επιτραπεί η συνέχιστη της πορείας προς τα γραφεία της Χ.Α., αλλά και το ίδιο το κλείσιμο του δρόμου -μιας και ήταν γνωστό πως η πορεία θα όδευε προς εκεί και δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο θέμα πάνω σε αυτό, ο κόσμος παρέμεινε ψύχραιμος και απάντησε μέσω συνθημάτων.

Στην πορεία συμμετείχαν φοιτητικές και εργατικές συλλογικότητες της πόλης, όπως των τμημάτων Φιλολογίας και Χημείας, και σωματεία εργαζομένων νοσοκομειακών, καθηγητών, ηθοποιών, μέλη της LGBT κοινότητας κ.α.

Από τη σημερινή πορεία, με τα κομματικά χρώματα να σβήνουν μπροστά στην ενωμένη φωνή του κόσμου που συμμετείχε, αυτό που κρατάμε ήταν η στάση των ανθρώπων και η αξιοπρέπεια με την οποία βγήκαν για ακόμα μια φορά να παλέψουν για τα πιστεύω τους, ενάντια στο αυξανόμενο κύμα του ρατσισμού και του φασισμού, υπέρ των ανοικτών συνόρων, των προσφύγων και των κοινωνικών ομάδων που κυνηγάει ο φασισμός.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]