Μέσα δεκαετίας ’80 σε μια εποχή που όλα δείχνουν να αλλάζουν στη μουσική, αλλά όλα έμεναν ίδια. Η punk χωρίς ουσιαστικό μέλλον, με τους κύριους εκφραστές της, Sex Pistols και The Clash, να φαίνεται να μην έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω. Και όλοι να αναρωτιούνται και μετά τι; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει μία πόλη. Πιο συγκεκριμένα, ένα συγκρότημα. Πιο συγκεκριμένα ένας νέος άνθρωπος. Το όνομα αυτού, Kurt Cobain. Ένας άνθρωπος που με τη ζωή του και το έργο του σημάδεψε μια γενιά, μια δεκαετία και έθεσε τις επιρροές για το μέλλον, γεφυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις δικές του επιρροές.

Γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον στις 20 Φεβρουαρίου του 1967. Παιδί χωρισμένων γονέων, κάτι για το οποίο όπως έλεγε ντρεπόταν, καθώς αναζητούσε την ασφάλεια στην συνηθισμένη, κλασική οικογένεια. Μαθητής χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθήματα του σχολείου, αλλά με κλίση στα καλλιτεχνικά μαθήματα. Στα 14α γενέθλιά του, ο θείος του τον έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε μια κιθάρα κι ένα ποδήλατο. Η επιλογή ήταν δεδομένη. Συνήθιζε να πηγαίνει στο Seattle για να παρακολουθεί rock συναυλίες. Σε μια τέτοια γνωρίζει τον Krist Novoselic και όλα μοιάζουν να παίρνουν το δρόμο τους. Το 1987 οι Nirvana είναι γεγονός. Το 1988 κυκλοφορούν το δίσκο Bleach χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία.

Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο δίσκος που ήρθε να αλλάξει το ύφος και το χαρακτήρα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Ο δίσκος Nevermind ήρθε να δώσει στη rock μουσική αυτό που της έλειπε τόσα χρόνια. Αυθεντικότητα, πρωτοτυπία, ένταση, δύναμη, νεύρο και αντισυμβατικότητα. Η grunge rock ήταν μια πραγματικότητα. Ψήγματα από την σκληροπυρηνική punk, τη heavy metal, αλλά με πιο αργό ρυθμό και περίεργη ενορχήστρωση. Ηλεκτρικές κιθάρες με αρκετή ηχητική παραμόρφωση, με αρκετό θόρυβο και ηχητικά εφέ. Οι στίχοι ύμνοι στη νεανική αποξένωση και το νεολαιίστικο θυμό, που έκρυβε και ο ίδιος ο Cobain. Ο Kurt χαρακτηρίστηκε εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Generation X και το διάσημο τραγούδι του δίσκου ‘’Smells like Teen Spirit’’ ύμνος μιας ολόκληρης γενιάς.

Διάβασε ακόμη:

Όσα δεν ξέρεις (και θα ήθελες να μάθεις) για το Nevermind των Nirvana

Παρ’ όλη την επιτυχία του συγκροτήματος ο Kurt έδειχνε να μην μπορεί να την διαχειριστεί. Όλη η δημοσιότητα, η απήχηση, αλλά και η πίεση που δεχόταν ήταν μάλλον κάτι πολύ για εκείνον. Τότε ήταν που στράφηκε περισσότερο στον κόσμο των ναρκωτικών. Η χρήση ηρωίνης ήταν συστηματική και καθημερινή από το 1990, για να τον ανακουφίσει, όπως έλεγε, από στομαχόπονους που τον εξουθένωναν σωματικά και συναισθηματικά. Χαρακτηριστικό συμβάν η λιποθυμία του πριν από μια συναυλία των Nirvana, η οποία παρ’ όλα αυτά πραγματοποιήθηκε αφού χορηγήθηκε στον Cobain μια παράνομη ένεση.

grunge_prince 1
Η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά και τα χάπια όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και μεγαλύτερη. Τον Μάρτιο του 1994 ο Cobain αποφασίζει την είσοδό του σε κλινική αποτοξίνωσης στο Los Angeles. Μια μέρα μετά την είσοδό του βγαίνει έξω για ένα τσιγάρο, μετά σκαρφαλώνει πάνω στο φράκτη και φεύγει από τις εγκαταστάσεις. Πετάει για Seattle και τις επόμενες μέρες εθεάθη σε διάφορα μέρη της πόλης χωρίς κανείς να ξέρει που βρίσκεται. Το σώμα του Κurt ανακαλύπτεται στις 8 Απριλίου στο σπίτι του, κοντά στη λίμνη Ουάσιγκτον. Η ιατροδικαστική έρευνα αποφαίνεται ότι η μέρα θανάτου του ήταν στις 5/4. Είχε στραμμένο ένα όπλο στο πηγούνι του. Δίπλα του βρέθηκε ένα σημείωμα που έγραφε: “Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.

Χαρακτηρίστηκε ως ο John Lennon της grunge. Πολλοί διαφωνούν. O Kurt Cobain δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, ούτε να συγκριθεί με κάποιον καλλιτέχνη ή τάση του παρελθόντος. Ήταν η αμφισβήτηση της καθημερινότητας, του ‘’φυσιολογικού’’, του καθωσπρεπισμού. Έφτυνε με τον καλύτερο τρόπο μια μουσική βιομηχανία που έβγαζε χρήματα από αυτόν. Έβγαλε προς τα έξω όλο τον θυμό της γενιάς του, την αυτοκαταστροφική πλευρά της νεολαίας. Τα επαναστατικά τραγούδια του έδειχναν στους νέους τη μη αποδοχή του άδικου, του ‘’έτοιμου’’. Έγιναν σήμα κατατεθέν ακόμα για τους μαθητές που συμμετείχαν στις καταλήψεις στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δυστυχώς, η λεγόμενη Generation X βρήκε και έχασε τη σημαία της μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά την κράτησε όρθια σε κάθε μουσική αλλαγή που έφεραν τα επόμενα χρόνια. Πορεύτηκε, όμως, με το δικό του μήνυμα: ‘’The duty of youth is to challenge corruption’’.

Το πιο ταιριαστό βίντεο για τον Kurt:

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]