Τον περασμένο Γενάρη ο 28χρονος επιθετικός από τη Σιέρα Λεόνε, Κέι Καμαρά, πήρε μεταγραφή με τη μορφή δανεισμού από την Κάνσας Σίτι του MLS στη Νόριτς και στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ. Πολλοί δεν γνώριζαν το όνομά του, ωστόσο στη χώρα του είναι σύμβολο. Το πρόσφατο ντοκιμαντέρ άλλωστε που γυρίστηκε για τον ίδιο στη Σιέρα Λεόνε αποδεικνύει το γιατί.

Η ιστορία του ήταν εξ αρχής δύσκολη όταν η μητέρα του τον άφησε στη Σιέρα Λεόνε για να αναζητήσει εργασία στην Αμερική. Οι συνθήκες διαβίωσης στην αφρικανική χώρα ήταν εξαιρετικά δύσκολες με αποτέλεσμα η μητέρα του Καμαρά να δουλεύει στην Καλιφόρνια και να στέλνει χρήματα πίσω στους δικούς της. Ο μικρός Κέι ήταν επτά ετών και θα ζούσε με τους θείους και τα ξαδέλφια του τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που θα ξεσπούσε.

Ο Καμαρά βίωσε τον εμφύλιο πόλεμο μπροστά στα μάτια του, βλέποντας πτώματα και ακούγοντας βόμβες και πυροβολισμούς να πέφτουν δίπλα από το σχολείο του. Η κατάσταση βρισκόταν εκτός ελέγχου όταν και στα 16 του κατάφερε να αποδράσει από τη Σιέρα Λεόνε ως πολιτικός πρόσφυγας και να φύγει για την Αμερική για να βρει τη μητέρα του. Εκεί, παρά τις δυσκολίες, θα κατάφερνε αργότερα με την ενηλικίωσή του να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και αργότερα να ξεκινήσει επαγγελματική ποδοσφαιρική καριέρα παίζοντας σε Κολόμπους Κρου, Σαν Χοσέ Ερθκουεϊκς, Χιούστον Ντινάμο και Κάνσας Σίτι.

Οι άνθρωποι που μιλούν γιʼ αυτόν πίσω στην πατρίδα του κάνουν λόγο για ένα ανθεκτικό αγόρι το οποίο κινδύνεψε, πάλεψε και τελικώς κατάφερε να αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο ο ίδιος ο Καμαρά δεν ξεχνάει ποτέ τη Σιέρα Λεόνε καθώς με φιλανθρωπίες και ποδοσφαιρικές ακαδημίες προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους και τα μικρά παιδιά να χαρούν παίζοντας ποδόσφαιρο και λαμβάνοντας εκπαίδευση.

Ο ενθουσιασμός για τον Καμαρά στη Σιέρα Λεόνε αντικατοπτρίζεται απόλυτα στα λεγόμενα όσων μιλούν γιʼ αυτόν στο ντοκιμαντέρ. Μάλιστα αυτός ο ενθουσιασμός για τον άνθρωπο και ποδοσφαιριστή Καμαρά φαίνεται και από την προσέλευση στον τοπικό κινηματογράφο της πόλης από την οποία κατάγεται προκειμένου κάθε Σάββατο να παρακολουθήσουν παιχνίδια της Νόριτς! Μάλιστα το παρθενικό του γκολ νωρίτερα αυτόν τον μήνα εναντίον της Εβερτον πανηγυρίστηκε δεόντως.

Η αγάπη που τρέφει ο κόσμος της Σιέρα Λεόνε για τον Καμαρά είναι ακριβώς αντίστοιχη με αυτή που ο ίδιος τρέφει για τους ανθρώπους της πατρίδας του. Γιʼ αυτούς δεν είναι απλά ένας διεθνής ποδοσφαιριστής που διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τη Σιέρα Λεόνε στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, αλλά ένας δικός τους, ένας από αυτούς που δεν ξεχνά ποτέ ό,τι άφησε πίσω του.

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]