Ήταν 1 Νοεμβρίου 1946, όταν το ΝΒΑ ξεκίνησε να κατακτά τις καρδιές των απανταχού μπασκετόφιλων ανά τον κόσμο. Ο πρώτος αγώνας για το αμερικανικό πρωτάθλημα διεξήχθη στον … Καναδά! Στο γήπεδο του Τορόντο, «Μέιπλ Λιφ Γκάρντενς» οι ομώνυμοι γηπεδούχοι Χάσκις υποδέχτηκαν τους Νικς της Νέας Υόρκης.

Το 3pointmagazine.gr ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στο πρώτο τζάμπολ της ιστορίας του ΝΒΑ, με φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες για την ιστορική αυτή μέρα πριν από 68 χρόνια!

Το μπάσκετ εκείνη την εποχή δεν ήταν τόσο διαδεδομένο, ειδικά στη χώρα του «Περήφανου Λευκού Βορρά», καθώς κυριαρχούσε το χόκεϊ. Χαρακτηριστικό είναι πως, κατά τον έλεγχο των Νεοϋορκέζων παιχτών στα καναδικά σύνορα, όταν οι ελεγκτές πήραν την απάντηση ότι ήταν μπασκετμπολίστες, τους είπαν: «Δε θα βρείτε πολλούς που να καταλάβουν ή να ενδιαφερθούν για αυτό το άθλημα. Εμείς ξέρουμε μόνο το χόκεϊ».

nba-agonas1

Οι φιλοξενούμενοι Νιου Γιορκ Νίκς κατάφεραν να πάρουν την ιστορική πρώτη νίκη, κερδίζοντας τους Τορόντο με 68 – 66. Το όνομα του Όζι Σέκτμαν έμελλε να γραφτεί ανεξίτηλα στην ιστορία, καθώς ο παίκτης των Νίκς πέτυχε το πρώτο καλάθι στην ιστορία του ΝΒΑ, τελειώνοντας το παιγνίδι με 11 πόντους με 4/8 εύστοχες προσπάθειες. Συμπαραστάτης του ο Γκότλιμπ, που πέτυχε 14. Από την πλευρά των Χάσκις πρώτοι σκόρερ ήταν ο Σαντόβσκι με 18 πόντους και ο Νόστραντ με 16.

nba-agonas2


Οι Νικς αποτελούνταν κυρίως από παίκτες κολλεγίων της Νέας Υόρκης, ενώ οι Χάσκις είχαν στο ρόστερ τους σχεδόν αποκλειστικά Αμερικάνους αθλητές εκτός του Χανκ Μπιασάτι, ο οποίος ήταν Καναδός. Μαζί με τον πρώτο αγώνα, ήρθε και η πρώτη ιδέα στο μάρκετινγκ, για την προώθηση του αγώνα και τη διαφήμιση του! Θέλοντας να προσελκύσουν το κοινό της πόλης, οι Χάσκις πρόβαλαν τον Τζόρτζ Νόστραντ, τον ψηλότερο πάικτη της ομάδας (203 εκατοστά), λέγοντας πως όποιος φίλαθλος ήταν ψηλότερός του, θα έμπαινε δωρεάν στο παιχνίδι! Τελικά στο γήπεδο βρέθηκαν 7.090 θεατές, αριθμός μάλλον ικανοποιητικός, αν κρίνει κανείς την χαμηλή δημοφιλία του αθλήματος.

nba-agonas3

Ο αγώνας όπως αποφασίστηκε, θα διαρκούσε τέσσερα 12λεπτα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ δεν επιτρεπόταν η άμυνα ζώνης, με σκοπό να διατηρείται γρήγορος ο ρυθμός του παιχνιδιού. Η επίθεση βέβαια μπορούσε να κρατάει… για πάντα, μιας και δεν υπήρχε ο περιορισμός των 24 δευτερολέπτων. Ακόμη στα …σπάργανα, οι παίχτες δεν πηδούσαν καλά γιατί απλά δεν ήξεραν. Αντέγραφαν και μετέφεραν κινήσεις από χορευτικές φιγούρες, με το hookshot να κυριαρχεί, ενώ οι προπονητές… απαγόρευαν το jumpshoot!

nba-agonas4

50 χρόνια πάντως μετά την διεξαγωγή του πρώτου αυτού αγώνα, οι Τορόντο Ράπτορς υποδέχτηκαν τους Νιου Γιορκ Νικς στο εναρκτήριο παιχνίδι εκείνης της περιόδου, κερδίζοντας τους και παίρνοντας έτσι μια άτυπη ρεβάνς.

nba-agonas5

nba-agonas6

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]