Πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες ξοδεύουν χωρίς να έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι είναι και εταιρίες. Όπως φαίνεται αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρό, με την Ανζί να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα…

Μέχρι το 2011 η Ανζί ήταν παντελώς άγνωστη στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Λογικό, καθώς… ήταν μόλις 10 χρονών. Τι άλλαξε τότε; Την ομάδα αγόρασε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Σουλεϊμάν Κερίμοφ.

Σε πολύ λίγες μέρες, από την αφάνεια, η Ανζί βρέθηκε σε όλα τα πρωτοσέλιδα, όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Απέκτησε τον Σάμουελ Ετό από την Ιντερ, μόλις ένα χρόνο μετά το τρεμπλ της ομάδας του Μιλάνου! Μόλις στα 30 του χρόνια.

Η είδηση όμως δεν ήταν αυτή. Αυτό που προκάλεσε ακόμα περισσότερο ντόρο ακόμα και από την ίδια τη μεταγραφή, ήταν ο μισθός του Ετό. “Μόλις” 20.000.000 ευρώ (δεν υπάρχει λάθος στα μηδενικά) τον χρόνο θα ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα το ποσό που εισπράττει ετησίως από την ομάδα του Νταγκεστάν.

anzi1

Ακολούθησαν πολλές ακόμα “ηχηρές” μεταγραφές. Ρομπέρτο Κάρλος, Μουμπαράκ Μπουσουφά, Μπάλας Ντζούτζακ, Γιούρι Ζιρκόφ ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα με τον Ετό, για να τους ακολουθήσουν οι Κρίστοφερ Σάμπα, Λασανά Ντιαρά, για να κλείσει φέτος ο κύκλος της τρελής σπατάλης με τον ερχομό του Βίλιαν, που έβγαλε  “μάτια” με την Σαχτάρ πέρσι.

Όπως είναι λογικό, όταν δίνεις 20 εκατομμύρια ευρώ σε έναν και μόνο παίκτη και προσθέσεις και τα ποσά που έχεις δώσει για μεταγραφές, μαζί με τα συμβόλαια όλων αυτών των παικτών, χωρίς να έχεις τα έσοδα από το ChampionsLeague, είναι αδύνατο να συνεχίζεις να πετάς λεφτά, όσα και να έχεις. Όταν ταυτόχρονα δεν διεκδικείς καν το πρωτάθλημα στη Ρωσία, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις.

Η κατάσταση στην Ανζί τις τελευταίες μέρες δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Ο Γκους Χίντινγκ υπέβαλε την παραίτηση του με τον Ρενέ Μούλεστιν να τον αντικαθιστά. Ο πρώην βοηθός του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν άντεξε παρά 15 μέρες στο πόστο του και τα ηνία ανέλαβε ο Γκαντζί Γκαντίεφ.

Αυτά δεν είναι τίποτα όμως μπροστά στις δηλώσεις του προέδρου (όχι ιδιοκτήτη) της ομάδας, Κονσταντίν Ρεμτσούκοφ: “Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που διοικείται η ομάδα, θα αλλάξει. Πολλοί ακριβοί παίκτες θα φύγουν”. Από τα 180 εκατομμύρια δολάρια του 2011 το μπάτζετ θα πέσει στα 50-70.

Σε όλα αυτά προσθέστε και δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας της Ρωσίας, “Σπορτ Εξπρές” σύμφωνα με το οποίο ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, έχει εκμυστηρευθεί σε συγγενικό του πρόσωπο πως “Δεν πιστεύω ότι αξίζει πλέον να χαλάω τα νεύρα μου και την υγεία μου”.

Έτσι ξαφνικά λοιπόν, έτσι όπως έγινε γνωστή, η Ανζί κινδυνεύει να “καταρρεύσει” σε χρόνο μηδέν. Θα είναι η αρχή ενός “φαινομένου Ντόμινο” και για άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο;

Υ.Γ. Το θέατρο του παραλόγου δεν έχει τέλος, καθώς με ανακοίνωση στο επίσημο σάιτ της η Ανζί διαψεύδει όλα τα παραπάνω και ας τα είπε ο πρόεδρός της…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]