Στις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο του 1ου En Lefko Film Festival, στο τμήμα προβολών On Air, παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ του Σέργιου Βαφειάδη, «Ζητείται Διέξοδος». Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, παρουσία των δημιουργών.

Με κύριο αφηγητή τον Κωνσταντίνο Βήτα, ο Σέργιος Βαφειάδης σκηνοθετεί ένα καλοστημένο και ισορροπημένο ντοκιμαντέρ μέσα από ένα κοινωνικόπολιτικό φίλτρο. Ηθοποιοί, μουσικοί και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου γενικότερα μας αφηγούνται όσα συνέβησαν τα τελευταία 30 χρόνια στην underground εναλλακτική καλλιτεχνική σκηνή.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που αφηγούνται τις περιπέτειες αυτές είναι ο Πάυλος Παυλίδης, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Θάνος Ανεστόπουλος, τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Magic de Spell, o Γιάννης Αγγελάκας.

Το ντοκιμαντέρ αυτό που περιλαμβάνει μια πληθώρα εξωτερικών γυρισμάτων με καλοστημένα πλάνα, είναι μια χρονομηχανή που μας ταξιδεύει στο παρελθόν, στα τέλη της δεκαετίας του 60′ και ύστερα. Όσοι μιλούν σε αυτό το ντοκιμαντέρ ξαναθυμούνται όσα συνέβαιναν τότε στην ελληνική εναλλακτική σκηνή της μουσικής και της τέχνης γενικότερα και μας τα παρουσιάζουν με έναν απόλυτα ζωντανό τρόπο και εξαιρετικά βιωματικό. Αναφέρονται στα γεγονότα της χούντας που επηρέασαν τον καλλιτεχνικό χώρο εκείνη την εποχή. Αυτά τα επτά χρόνια λειτούργησαν σαν εμπόδιο για την εξέλιξη της εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα.

Εκεί που η μουσική και οι τέχνες εξελίσσονταν σε Αμερική και Ευρώπη, η Ελλάδα παρέμενε στάσιμη. Μια εκρηκτική επανάσταση συνέβαινε σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο σε όλο τον κόσμο, με τον Μάη του 68′ στη Γαλλία με το Woodstock του 69′ στην Αμερική. Οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις ήταν ταχύτατες και η Ελλάδα βρέθηκε κάπου χαμένη μετά το 74′ μετά την πτώση της χούντας, που όλα αυτά είχαν ξεφουσκώσει κάπως στον υπόλοιπο κόσμο και πάλευε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

Ο Σέργιος Βαφειάδης μας προσφέρει μια ευκαιρία για ένα flashback, στα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που συνέβαιναν εκείνες τις εποχές στην Ελλάδα και διαφαίνεται έτσι και ο αντίκτυπος όλης αυτής της αναταραχής και στον χώρο των τεχνών. Μια αναταραχή που συνεχίστηκε με την οκονομική κρίση που έπληξε την χώρα μας από το 2008 έως και σήμερα. Μια κρίση που πέραν της οικονομικής καταστροφής που έχει προκαλέσει, έχει έναν απόλυτα ισοπεδωτικό χαρακτήρα για τις αξίες και το πνεύμα του σύγχρονου ανθρώπου.

Ακολούθησε σύντομη συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας μεταξύ των θεατών και του σκηνοθέτη.

TRAILER

Σκηνοθεσία – Ιδέα : Σέργιος Βαφειάδης
Παραγωγή : Start a Scene Productions – STEFI Productions
Executive Producer : RGB Studios
Υπεύθυνος Παραγωγής : Βασίλης Πάλλας
Εκτέλεση Παραγωγής : Bασίλης Πάλλας – Σέργιος Βαφειάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Nίκος Ψαρράς
Μοντάζ : Δημοσθένης Μαντζάκης
Ηχοληψία : Nίκος Φόρτωμας
Μίξη και επεξεργασία ήχου : Γιάννης Μοναστηριώτης
Κάμερες : Nίκος Ψαρράς – Κωνσταντίνος Κατσιάμπουλας – Σέργιος Βαφειάδης
Make Up Artist : Eύη Γιαννίμπα
Βackstage Photography : Sofia Kosmidou Photography
Αφήγηση : Κωνσταντίνος Βήτα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]