Έξι μόλις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Premier League και όλα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους. Ένα δρόμο που έχουν συνηθίσει για τα καλά να παίρνουν στα τελευταία 20 περίπου χρόνια και που οδηγεί προς το “θέατρο των ονείρων”, το Old Trafford.

Έξι μόλις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Premier League και όλα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους. Ένα δρόμο που έχουν συνηθίσει για τα καλά να παίρνουν στα τελευταία 20 περίπου χρόνια και που οδηγεί προς το “θέατρο των ονείρων”, το Old Trafford.

Η μεγάλη ομάδα του Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ, έχοντας, πλέον, αποκτήσει προβάδισμα 8 ολόκληρων βαθμών από τη συμπολίτισσα και συνδιεκδικήτρια του φετινού τίτλου, Σίτυ, φαντάζει ως το ακλόνητο φαβορί για να προσθέσει το 20ό πρωτάθλημα της ιστορίας της στην πλούσια τροπαιοθήκη της. Την πιο πλούσια τροπαιοθήκη της Αγγλίας.

Όμως, δεν ήταν πάντα όλα τόσο ρόδινα στην ομάδα αυτήν… Στην πραγματικότητα, οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται και να διαδέχονται η μία την άλλη, όταν την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο… “παππούς” ή αλλιώς ο… “τσίχλας” (μασάει τσίχλα ανελλιπώς σε κάθε ματς), όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι επικριτές του.

Αυτός, φυσικά, δεν είναι άλλος από τον σκωτσέζο Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος όταν ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου, στις 6 Νοεμβρίου του 1986, αφήνοντας την σκωτσέζικη Αμπερντίν, δε θα φανταζόταν ότι θα άλλαζε ριζικά την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, δημιουργώντας μία δυναστεία. Ίσως, πάλι και να το φανταζόταν, κανείς δεν ξέρει…

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν ήρθαν όλα κατ’ ευχήν από την αρχή, αφού χρειάστηκαν να περάσουν 7 χρόνια για να κατακτήσει τον 1ο του τίτλο με την Γιουνάιτεντ. Γιατί, μπορεί να έφυγε ως άκρως επιτυχημένος από την Αμπερντίν, κατακτώντας πρωταθλήματα Σκωτίας και “σπάζοντας” το μονοπώλιο Σέλτικ και Ρέιντζερς στους τίτλους, όμως, στο αγγλικό πρωτάθλημα, που είναι κλάσεις ανώτερο από αυτό της πατρίδας του, τα βρήκε αρχικά σκούρα. Και ειδικά από τη στιγμή που η Γιουνάιτεντ είχε να δει τη χαρά της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος από το μακρινό 1967!

Μέχρι τότε, οι εφήμερες χαρές της κατάκτησης κάποιων κυπέλλων (F.A. Cup και League Cup) θύμιζαν λίγο ότι οι “Μπέμπηδες” ήταν και παρέμεναν μεγάλη ομάδα, αυτό, όμως, που έλειπε ήταν το πρωτάθλημα, ειδικά τη στιγμή που η μισητή, μεγάλη αντίπαλος, Λίβερπουλ, μεσουρανούσε εκείνην την περίοδο τόσο σε αυτό, όσο και ευρωπαϊκά.

Όσο, λοιπόν, αργούσε να έρθει το πρωτάθλημα στο Μάντσεστερ, τόσο αυξανόταν και η πίεση στον σκωτσέζο τεχνικό από τον κόσμο της ομάδας, αφού τα τόσα χρόνια ανομβρίας τίτλων, είχαν στερέψει την υπομονή τους. Μάλιστα, το κομβικό σημείο ήταν ο αγώνας για τον 3ο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας (F.A. Cup) εκτός έδρας απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1990, όπου η Γιουνάιτεντ νίκησε με σκορ 0-1 και προκρίθηκε στον τελικό.

Ο “μύθος” λέει ότι αν αποκλειόταν η Γιουνάιτεντ, τότε ο Φέργκιουσον κατά πάσα πιθανότητα θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου. Όμως, για καλή τύχη όλων όσων αγαπούν τους “κόκκινους διαβόλους”, ο “Φέργκι” παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας και μετά από 4 χρόνια, έφερε το πρώτο πρωτάθλημα στο “Ολντ Τράφορντ” ύστερα από 26 ολόκληρα χρόνια!

Φυσικά, ακολούθησαν κι άλλοι τίτλοι σαν… χιονοστιβάδα στα επόμενα χρόνια, τόσο εγχώριοι, όσο και ευρωπαϊκοί, με αποκορύφωμα το θρυλικό “τρεμπλ” του 1999 (πρωτάθλημα Αγγλίας, κύπελλο Αγγλίας και πρωτάθλημα Ευρώπης), που απέφερε στον σκωτσέζο τεχνικό το προσωνύμιο “Σερ” (τίτλος που δίνει η βρετανική βασιλική οικογένεια σε όποιον πραγματοποιεί διεθνείς επιτυχίες για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας).

Το κομβικό ματς απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ το 1990:

Το 1ο πρωτάθλημα της Γιουνάιτεντ μετά από 26 χρόνια:

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λινγκ του 1999:

Ποιό είναι, όμως, το μυστικό της επιτυχίας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον;; Οι γνώστες και οι ειδικοί λένε ότι καταλυτικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια έχει παίξει η… “εν λευκώ” παράδοση στα χέρια του της ομάδας από την εκάστοτε διοίκηση. Χωρίς διοικητικές παρεμβάσεις, λοιπόν και εντολές, ο “Φέργκι” αναλαμβάνει εξολοκλήρου το φτιάξιμο και τη στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος, κάνοντας, έτσι, το σύλλογο πρότυπο λειτουργίας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Άλλωστε, από τα χέρια του έχουν περάσει, ουσιαστικά, τρεις γενιές, τρεις ομάδες και πάμε, πλέον, για την τέταρτη “φουρνιά” παικτών,, που στα πρότυπα, των προηγούμενων, θα συνεχίσει να γεμίζει με… “κατσαρόλια” την τροπαιοθήκη του συλλόγου. Χωρίς την τρελή και ανεξέλεγκτη σπατάλη χρημάτων, χωρίς πανάκριβες μετεγγραφές αστέρων, αλλά με γνώμονα κυρίως την ομαδική δουλειά και την ανάδειξη νέων ποδοσφαιρικών ταλέντων, ο “Σερ” κατάφερε να κάνει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πολυνίκη πρωταθλημάτων Αγγλίας και… έπεται συνέχεια.

Ειδικά, αν αναλογιστούμε το υπάρχον ποδοσφαιρικό υλικό της ομάδας, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 περίπου έτη, το μέλλον φαντάζει ακόμα πολλά υποσχόμενο… Και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν και να ανακουφιστούν οι “εχθροί” του, είναι να αποσυρθεί, κάτι που το αναβάλλει διαρκώς και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι όποτε αντέχει, όπως έχει δηλώσει… Γιατί μόνον αυτός ξέρει.

Τίτλοι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με προπονητή τον Φέργκιουσον:
Πρωταθλήματα Αγγλίας (Premier League): 12
Κύπελλα Αγγλίας (F.A. Cup): 5
Λινγκ Καπ Αγγλίας (League Cup): 4
Σούπερ Καπ Αγγλίας (Community Shields): 10
Πρωταθλήματα Ευρώπης (Champions League): 2
Κύπελλα Ευρώπης: 1
Σούπερ Καπ Ευρώπης: 1
Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων / Διηπειρωτικά: 2

Hλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]