Μια ακόμα δύσκολη αποστολή για τον Ολυμπιακό στην Κλαϊπέδα της Λιθουανίας την περασμένη Παρασκευή, όπου η νίκη του ήρθε με -πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι θα περίμενε κανείς- ιδρώτα. Χωρίς τον αρχηγό του, Βασίλη Σπανούλη, και τους 34 πόντους του, αποκλείεται να ερχόταν το ροζ φύλλο αγώνα για το σύνολο του Τόμιτς. Η ομάδα του Πειραιά ακόμα δεν έχει ρολάρει και χρειάζεται τον αρχηγό της από νωρίς στη σεζόν.

Πρώτο παιγνίδι για την Ευρωλίγκα, λίγες μέρες μετά την καταστροφική για τους ερυθρόλευκους ήττα από τον ΠΑΟ για το Κύπελλο και την παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα. Στο πρώτο κομβικό σημείο της σεζόν, ο Σπανούλης παίρνει τον Ολυμπιακό από το χέρι και με 20 προσωπικούς του πόντους τον οδηγεί στη νίκη. Στο ματς της Λιθουανίας, απέναντι σε έναν μετριότατο αντίπαλο, ο Λαρισαίος γκαρντ πετυχαίνει 34 πόντους και γλιτώνει έναν τραγικό Ολυμπιακό και τους εκτός τόπου και χρόνου συμπαίκτες του από ένα ανεπανάληπτο κάζο. Μόλις χθες, κόντρα στην φιλόδοξη και προσφάτως ανακάμψασα Α.Ε.Κ, με 22 πόντους “καθαρίζει” το ματς και αφήνει τον νέο κόουτς των Πειραιωτών, Γιάννη Σφαιρόπουλο, δίχως έγνοιες στο ντεμπούτο του.

Γίνεται σαφές από την αρχή της σεζόν πως η φετινή προσπάθεια των Πειραιωτών και η κατάληξη της, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, μεγαλύτερο από ποτέ άλλοτε ίσως, από τα κέφια του αρχηγού τους. Η ήττα στο Ο.Α.Κ.Α από τον Παναθηναϊκό άφησε βαθιές πληγές στο κορμί της ομάδας που θα πάρει καιρό μέχρι να επουλωθούν. Ο κόσμος έχασε την πίστη του στην ομάδα, οι ιδιοκτήτες αυτήν προς τους παίκτες, οι παίκτες την ψυχραιμία και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Οι τραυματισμοί πάνε και έρχονται και στο απουσιολόγιο προστίθεται πλέον και ο Λοτζέσκι, από τους ελάχιστους που ξεκίνησαν σοβαρά τη χρονιά. Ο νέος προπονητής έχει πολλή δουλειά μπροστά του, όμως οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται νίκες και μέχρι τώρα το χέρι-αλφάδι του αρχηγού του κρίνεται ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για να τις πετύχει.

spanoulis lithouania 2

Πριν τρία χρόνια, στο ξεκίνημα της ριζικής ανανέωσης του ρόστερ, ο Σπανούλης εξομολογούνταν σε δημοσιογράφους πως το να φορμαριστεί από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη ήταν επείγον. Αργότερα ίσως δεν είχε και πολλή σημασία. Αν περίμενε την άνοιξη, που κρίνονται οι προκρίσεις στο Final 8 και το πρωτάθλημα, η άγουρη από εμπειρίες ομάδα του δεν θα τον χρειαζόταν πια. Θα είχε αποχαιρετήσει τους ευρωπαϊκούς της στόχους και θα είχε χάσει έδαφος στη διεκδίκηση των τίτλων. Κανείς δεν θα μάθει αν είχε δίκιο, στο τέλος όμως της χρονιάς ο Ολυμπιακός πανηγύριζε την ανέλπιστη και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάκτηση της Ευρωλίγκας, καθώς και του πρωταθλήματος Ελλάδας.

Η ιστορία δείχνει πως επαναλαμβάνεται, στο πρώτο κομμάτι της τουλάχιστον. Το στραβό ξεκίνημα των Πειραιωτών, οι  συνεχόμενοι τραυματισμοί των παιχτών, η αλλαγή προπονητή και τα πολλά και δύσκολα ματς που έρχονται κατά σειρά δεν αφήνουν περιθώρια στον 32χρονο γκαρντ, παρά να βγει μπροστά και να “κάνει τη δουλειά”. Κανείς εκ των συμπαικτών του δεν δείχνει να είναι σε θέση να “μπει” στα παπούτσια του, ενώ ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η ομάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να φτάσει μέχρι το τέλος. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι αυτός που θα τραβήξει τους ερυθρόλευκους στον αφρό και θα ξύσει το ταβάνι της φετινής ομάδας, όποιο και αν είναι αυτό, αφού τα πράγματα μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολα μέχρι να τελειώσει μια από τις πιο περίεργες σεζόν των τελευταίων χρόνων για τους Πειραιώτες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]