Στα 31 του ο Τζος Τσίλντρες μάλλον δεν βρίσκεται εκεί που φανταζόταν. Αγωνίζεται στην προτελευταία ομάδα του πρωταθλήματος της Αυστραλίας και οι καλές ημέρες στο ΝΒΑ μοιάζουν με πολύ μακρινό παρελθόν.

Η καριέρα του Τσίλντρες πήρε την κατιούσα από τη στιγμή που αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να βάλει την υπογραφή του στο αρχοντικό συμβόλαιο που του προσέφερε ο Ολυμπιακός το 2008 με τον στόχο να αλλάξει τις ισορροπίες εντός και εκτός Ελλάδας. Το τίμημα για τον Τσίλι δεν ήταν μικρό. Άφησε το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και έχασε μια σπουδαία ευκαιρία να ανελιχθεί σε αυτό, σε μια περίοδο που θεωρούταν από πολλούς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο καλύτερος 6ος παίκτης.

Η θητεία του στην Ευρώπη συνοδεύτηκε από επιδόσεις κατώτερες των προσδοκιών, σε σημείο που δεν εξάντλησε το συμβόλαιό του. Η πόρτα του ΝΒΑ άνοιξε ξανά γι αυτόν, όμως τίποτα δεν ήταν ίδιο, με τον ίδιο να αποτυγχάνει να βρει στους Φοίνιξ Σανς το ρόλο που είχε στους Ατλάντα Χοκς.

atlanta

Μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια ο Τσίλντρες βρήκε καταφύγιο το περασμένο καλοκαίρι στους Sidney Kings. Έως ότου η τύχη του γυρίσει ξανά την πλάτη και τραυματιστεί σοβαρά στον θώρακα με αποτέλεσμα να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, διέπρεπε σταθερά.

Η μικρή σε διάρκεια, αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακή παρουσία του στο πρωτάθλημα της χώρας, άνοιξε την όρεξη των ομάδων που θέλουν να εντάξουν και άλλους NBAers στο ρόστερ τους και σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη μετακίνηση τους. Ο Τσίλντρες δεν φαίνεται επίσης να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να επιστρέψει αγωνιστικά σε κορυφαίο επίπεδο. Ίσως πάλι να μην μπορεί κιόλας.

Στα 31 του, με βαρύ τραυματισμό, συνεχόμενες κακές σεζόν πριν τους Sidney Kings και υψηλό κασέ  δεν αποτελεί την πλέον ελκυστική την περίπτωσή του. Εξ ου και το ενδιαφέρον που «τόλμησε» να εκφράσει ο ουραγός στην δική μας Α1 και απένταρος Πανιώνιος. Υπό άλλες συνθήκες, ακόμα κι αν οι κυανέρυθροι ήταν οικονομικά δυνατοί, ούτε που θα το σκέφτονταν.

Έπειτα, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Τσίλντρες δεν βλέπει αρνητικά την παραμονή του στην Αυστραλία. Αρκεί βέβαια αυτή να συνδυαστεί τόσο με ένα καλό συμβόλαιο, που είναι διατεθειμένοι να του το προσφέρουν οι Sidney Kings, αλλά και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στη χώρα. Η παραμονή του θα σημαίνει, ότι από τη μία η λίγκα κρατά ένα σούπερ σταρ και μπορεί να προσθέσει μερικούς ακόμα.

Πριν γίνει ξανά ο απόλυτος πρωταγωνιστής ο Τσίλντρες έζησε πολλές δύσκολες μέρες. Αμφισβητήθηκε όσο ποτέ και εν τέλει απαξιώθηκε, βλέποντας δύο συμβόλαια πενταετούς διάρκειας (με Ολυμπιακό και Σανς) να «σπάνε». Η αρχή της πτώσης, όχι όμως του τέλους, ξεκίνησε το 2008 κι ενώ τίποτα δεν προμήνυε τι θα επακολουθούσε.

Γιατί δεν πέτυχε στην Ευρώπη

Πριν φύγει από το ΝΒΑ για πρώτη φορά, ο Τζος Τσίλντρες μετρούσε τέσσερις χρονιές με γεμάτα στατιστικά, φορώντας τη φανέλα των Ατλάντα Χοκς. Είχε επιλεχθεί στη δεύτερη κορυφαία ομάδα των πρωτάρηδων της λίγκας το 2005 και το μέλλον προδιαγραφόταν λαμπρό. Προτίμησε ωστόσο στα 25 του, να εξαργυρώσει την μέχρι τότε καλή του παρουσία στο ΝΒΑ με ένα πολύ καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του, ειδικά σε αυτή την ηλικία, θα πήγαινε στην Ευρώπη μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Ο Τσίλντρες είδε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να γεμίσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και να γνωρίσει την απόλυτη δόξα που σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να γευτεί στο ΝΒΑ. Αμέσως του δόθηκε το χρίσμα του ηγέτη, πριν καν πατήσει στο παρκέ, ενώ δεν έλειψαν οι άστοχες, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις συγκρίσεις (Ντομινίκ Ουίλκινς). Ο Τσίλντρες που οι περισσότεροι δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους, αλλά μόλις είδαν τα στατιστικά του στο ΝΒΑ όπως και τα πρωτοσέλιδα που τον έδειχναν να καρφώνει αλά Λεμπρόν Τζέιμς, τρελάθηκαν. Οι προσδοκίες εκτοξεύτηκαν και η πίεση αποδείχτηκε δυσβάσταχτη για τον «Τσίλι».

ÔÓÉËÍÔÑÅÓ  ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÐÁÑÔÉÆÁÍ (ÅÕÑÙËÉÃÊÁ 2009-2010) CHILDRESS OLYMPIAKOS - PARTIZAN (EUROLEAGUE 2009-2010)

Ο Τσίλντρες ήταν πράγματι ένας καλός παίκτης όχι όμως σούπερ σταρ. Είχε σπουδαίες αθλητικές δυνατότητες, αλλά δεν ήταν ο Ντομινίκ Γουίλκινς. Αν και έχουν παίξει και οι δύο στους Ατλάντας Χοκς. Ο Τσίλντρες επίσης υστερούσε στο μακρινό σουτ και το ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού, αυτόματα περιόρισε τα δυνατά του σημεία, ενώ δεν έδεσε με τον έτερο τότε NBAer της ομάδας, Λίνας Κλέιζα.

Αν και κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος το 2010, δεν κατάφερε παρά να κερδίσει μόλις έναν τίτλο, το Κύπελλο Ελλάδας και βέβαια δεν κατάφερε να ηγηθεί ποτέ της πολυπόθητης αντεπίθεσης που οραματίζονταν οι Αγγελόπουλοι. Αντιθέτως έφυγε χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς, συμπληρώνοντας έτσι ένα τρομερό κοντράστ, αν θυμηθεί κανείς το αδιαχώρητο που επικρατούσε στο αεροδρόμιο από οπαδούς του Ολυμπιακού, όταν είχε έρθει.

Γιατί οι Αυστραλοί πίνουν νερό στο όνομα του

Η δεύτερη θητεία του στο ΝΒΑ ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Άλλαξε τρεις ομάδες (Φοίνιξ Σανς, Μπρούκλιν Νετς και Νέα Ορλεάνη)  δεν μπόρεσε να επαναλάβει τις καλές τους εμφανίσεις και έτσι, αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά εκτός Αμερικής την τύχη του.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του οι παγκοσμίως άγνωστοι Sydney Kings, από τους οποίους πάντως έχουν ξεπηδήσει ο γνωστός σε μας από το πέρασμα του επίσης στον Ολυμπιακό Μάθιου Νίλσεν και ο άλλοτε παίκτης των Νήαρ Ηστ και Μακεδονικού, Σέιν Χιλ, αμφότεροι παλαίμαχοι σήμερα.

Έστω και αν ποιοτικά το πρωτάθλημα της Αυστραλίας απέχει έτη φωτός από το ΝΒΑ, κάποια στοιχεία είναι κοινά. Όπως τα καλά γήπεδα και η επιθετική λογική που διέπει το παιχνίδι τους. Ο Τσίλντρες είναι… μανούλα στο ανοιχτό γήπεδο, προσαρμόστηκε γρήγορα και έκανε εύκολα τη διαφορά απέναντι σε μέτριους αντιπάλους.

childress

Ίσως ένα τρόπος για να αποκτήσει κανείς εικόνα σε ένα βαθμό για το επίπεδο του αυστραλιανού πρωταθλήματος, είναι ο άλλος Αμερικάνος που έχουν στο ρόστερ τους οι «Βασιλιάδες» του Σίδνεϊ.

Ο λόγος για τον 22χρονο πόιντ γκαρντ Κέντρικ Πέρι, ο οποίος δεν επιλέχθηκε στα ντραφτ και προέρχεται από το κολλέγιο Edgewater. Ο κορυφαίος παίκτης που έβγαλε το κολλέγιο Edgewater  ήταν ο ρολίστας Μάρκις Ντάνιελς, που τελευταία φορά έπαιζε στους Μιλγούοκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Σε 18 παιχνίδια ο Τσίλντρες είχε 21.1 πόντους, 9.2 ριμπάουντ, 2.1 τάπες και 4.2 ασίστ μέσο όρο. Στις πρώτες τρεις κατηγορίες είναι πρώτος σε όλη την λίγκα. Η συμβολή του στο παιχνίδι των Sydney Kings αν φάνηκε μια φορά στην παρουσία του φάνηκε διπλά στην απουσία του, καθώς από την ώρα που τραυματίστηκε έχασαν και τα 6 παιχνίδια που έδωσαν.

Οι λόγοι όμως που τον αγαπούν ακόμα περισσότεροι οι Sydney Kings είναι ότι για χάρη του η προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο αυξήθηκε κατά 15% και ανέβηκαν οι πωλήσεις των επίσημων προϊόντων της ομάδας κατά 50%. Στην εμπορική αυτή επιτυχία ποντάρουν πέρα από τους Sydney Kings και άλλες ομάδες.

Ποιους θεωρούν ότι μπορεί να φέρει 

Σύμφωνα με δημοσίευμά του αυστραλιανού pickandroll υπάρχουν 7 παίκτες, πρώην σούπερ σταρ του ΝΒΑ, που τα τηλέφωνά τους υπάρχουν στην ατζέντα του Τσίλντρες και θα μπορούσαν να παίξουν στην Αυστραλία.

*Ο 35αρης Αλ Χάρινγκτον που παίζει πια στην Κίνα, αλλά έχει παίξει 16 χρόνια στο ΝΒΑ κι είχε φτάσει με τη φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς να πετυχαίνει 20.7 πόντους ανά παιχνίδι.

*Ο 33χρονος Γάλλος Μικαέλ Πιετρούς, που βγάζει πια το ψωμί του στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά κι αυτός έχει παίξει πολλά χρόνια στο ΝΒΑ, με τελευταία του ομάδα τους Τορόντο Ράπτορς.

*Ο 34χρονος Τζέισον Ρίτσαρντσον, που παίζει ακόμα στο ΝΒΑ και τους Φιλαντέλφια. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει, καθώς ακόμα δεν έχει βρει τα πατήματα του από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον κράτησε εκτός παρκέ σχεδόν 2 χρόνια!

*Ο 32χρονος Χακίμ Γουόρικ που πλέον αγωνίζεται στην Τουρκία και την Κονιασπόρ. Είχε κάνει τις καλύτερές του εμφανίσεις με τη φανέλα των Μέμφις Γκρίζλις σκοράροντας 12.7 πόντους κατά μέσο όρο σε 82 παιχνίδια τη σεζόν 2006/07.

*Ο 29χρονος Σάνον Μπράουν, που έπαιξε φέτος στο ΝΒΑ για 6 παιχνίδια με τους Μαϊάμι Χιτ, αλλά τώρα είναι ελεύθερος. Στο ενεργητικό του, έχει δύο γεμάτες κανονικές περιόδους με τους Λος Άντζελες Λέικερς, αγωνιζόμενος και στα 82 ματς, κάτι που δεν καταφέρνει ο οποιοσδήποτε.

*Ο 28χρονος Αντρέι Μπλατς, που είχε παίξει και στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ για τις Φιλιππίνες βγάζοντας μάτια. Αγωνίζεται πια στην Κίνα, ενώ κάποτε έκανε… παπάδες με τους Γουίζαρντς και τους Μπρούκλιν Νετς.

*Ο 26χρονος Μάρσον Μπρουκς, νυν παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο, που έχει περάσει από τους Νετς, Μπόστον Σέλτικς, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και Λος Άντζελες Λέικερς.

Το κοινό στοιχείο όλων αυτών είναι η κοινή τους θητεία σε κάποια από τις τρεις ομάδες που έπαιξε ο Τσίλντρες. Μιλάμε για παίκτες με μεγάλη ποιότητα, αλλά και «προβληματικές» περιπτώσεις, καθότι άλλοι προέρχονται από τραυματισμούς, άλλοι είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία για να κάνουν αυτά που έκαναν κάποτε και άλλοι όπως κι ο Τσίλντρες έχουν δει την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα.

Και οι τρεις όμως αρνητικοί παράγοντες για το πρωτάθλημα της Αυστραλίας, που θέλει να γίνει περισσότερο γνωστό παγκοσμίως και να ανεβεί επίπεδο, αγωνιστικά και εμπορικά δεν λένε απολύτως τίποτα. Δεν αποκλείεται λοιπόν, μετά τη μαζική μετανάστευση NBAers στην Κίνα, να δούμε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει με προορισμό την Αυστραλία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]