Μεγάλωσε σε νησί,σε μία πολύ κλειστή κοινωνία ενός χωριού. Χωριό με περισσότερους παππούδες παρά παιδιά. Σχολείο πήγαινε στο δίπλα χωριό, αλλά βλέπετε δεν ήταν φαν της μάθησης και των γραμμάτων. Από μικρός καβαλούσε μηχανάκι, συνήθεια που είχαν τα περισσότερα παιδιά στο νησί γιατί οι αποστάσεις ήταν μεγάλες και τα μέσα μεταφορά λίγα έως ανύπαρκτα. Σχεδόν τίποτα πάνω του δεν πρόδιδε ότι λίγα χρόνια μετά θα έδινε  τη ψήφο του σε μία νεο-ναζιστική οργάνωση.

Ο Γιώργος ήταν ένας πρόσκαιρος φίλος, από αυτούς που σου κρατάνε παρέα τα καλοκαίρια στις διακοπές σου στο νησί και για τον υπόλοιπο χρόνο χάνονταν τόσο γρήγορα όσο και το μαύρισμα σου. Ήταν ο γόης της παρέας, πολλές κατακτήσεις, υπέρμετρος εγωισμός και φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου. Το χιούμορ του πολλές φορές άγγιζε το ρατσισμό και το σεξισμό. Τη στιγμή όμως, που  οι υπόλοιποι στην παρέα έφεραν αντιρρήσεις συνήθιζε να χαμογελάει λέγοντας ότι δεν τα εννοεί αυτά που λέει.”Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι,εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν”, κάπως έτσι απολογούταν και το επόμενο ρατσιστικό του αστείο δεν αργούσε να κάνει την εμφάνιση του.

Πίστευα ότι σαν παιδί της επαρχίας , ήταν εύλογο και αναμενόμενο να κουβαλάει πιο συντηρητικές απόψεις. Πίστευε στη θρησκεία και στο θεσμό της οικογένειας. Σε τόσο κλειστές κοινωνίες όπως αυτή του εν λόγω χωριού οι άνθρωποι διέπονται από συντηρητικές και παλαιολιθικές απόψεις. Λίγοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα όρια της στενομυαλίας. Το οξύμωρο ήταν ότι η αδερφική του φίλη ήταν μισή από την Αλβανία. Την υπερ-αγαπούσε και ποτέ δεν ακούστηκε κάποιο σχόλιο για την καταγωγή της. Μπορεί να ήταν στενόμυαλος, αλλά παρέμενε άνθρωπος ώσπου στις φετινές εκλογές έκανε τη χειρότερη δυνατή επιλογή.

Έπεσα από τα σύννεφα μόλις έγινα γνώστης του γεγονότος.. “Ο Γιώργος ψήφισε Χρυσή Αυγή;!” επαναλάμβανα ώσπου να το χωνέψω. Τα γεγονότα έχουν όμως μία “λογική” εξήγηση. Τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί ποτέ δεν θα θεωρήσω λογική τη ψήφο σε εγκληματίες!  Πιστεύει λοιπόν σε μία Αρία φυλή,θεωρεί πως οι Έλληνες είναι ο καλύτερος λαός. Αγαπάει την πατρίδα του στα όρια του εθνικισμού και θεωρεί ότι οι μετανάστες φταίνε για  όλα τα “κακώς κείμενα”. Μάλιστα φαινόταν να επιδοκιμάζει την ιδέα διωγμού όλων των μεταναστών με βίαιο τρόπο για να “ ξεβρομίσει ο τόπος”. Η γνωστή έκφραση -πιπίλα! Οι απόψεις του έγιναν ακραίες και αδιάλλακτες γεμάτες μίσος και παράνοια. Πιστεύει στον εκφοβισμό και στη βία. Έχει πλήρη άγνοια για το τι αληθινά αντιπροσωπεύει η Χρυσή Αυγή. Αρνούταν μάλιστα να δεχτεί τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει τα μέλη της , ακόμα και όταν του παρουσίαζες στοιχεία. Έγινε φανατισμένος και τυφλός, φερέφωνο φασιστικών αντιλήψεων. Η  άγνοια και η ημιμάθεια του , τον πρόδωσαν και τον μετέτρεψαν από άβουλο πλάσμα σε επικίνδυνο ψηφοφόρο. Αυτά δυστυχώς, τα ανακάλυψα προ ολίγων ημερών.

Λίγο χρονιά πριν θεωρούσα ότι ο Γιώργος είναι απλά ένα παιδί που ίσως ποτέ δεν θα κατάφερνε να σχηματίσει ορθή πολιτική άποψη. Ζούσε στον κόσμο του Παναθηναϊκού του Ολυμπιακού, των μηχανών και των γκόμενων που ψάρευε από κάποιο μπαρ. Τώρα όμως έγινε, ένα νέο παιδί που αντί να μάχεται, προωθεί το ρατσισμό και το μίσος. Το πιο στενόχωρο είναι ότι δεν θα αλλάξει άποψη, ο ρατσισμός έχει εμποτιστεί μέσα του σαν δηλητήριο. Ίσως τελικά σκεπτόμενη όλα αυτά η ψήφος του δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Ποτέ όμως ο νους σου δεν βάζει το χειρότερο για τους ανθρώπους, πάντα υπάρχει ένα απομεινάρι ελπίδας ώσπου και αυτό να διαλυθεί, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση!

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]