Είναι δύσκολη δουλειά να «είσαι» ο Θεάνθρωπος, έστω και για τα λίγα ή πολλά λεπτά μιας κινηματογραφικής ταινίας. Θεωρείται ο δυσκολότερος και ο πιο απαιτητικός ρόλος που μπορεί να ερμηνεύσει ηθοποιός, και αυτό γιατί κατέχει σημαντική θέση στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έζησε πριν από 2000 χρόνια -πάνω κάτω- και όμως επηρεάζει ακόμη συνειδήσεις και εμπνέει πένες γύρω από την προσωποποίησή του. Αυτή η προσωποποίηση, φημολογείται ότι είναι «καταραμένη», μιας και στην οθόνη έχει το χάρισμα να «ανασταίνει» ή να «σταυρώνει» καριέρες.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα έξι χαρακτηριστικά παραδείγματα «Χριστών» που «σταυρώθηκαν» ή «αναστήθηκαν»…

Jeffrey Hunter

Ταινία: King of Kings (Ο Βασιλιάς των Βασιλέων, 1961) Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρέι

Έκανε το ντεμπούτο του στο Hollywood το 1951 στην ταινία Fourteen Hours και στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στα φιλμ Red Skies of Montana (1952) και Sailor of the King (1953). Πρώτος σταθμός στην καριέρα του ήταν το κλασσικό western The Searchers (1956), πλάι στον John Wayne.

Μετά το ρόλο του Ιησού η καριέρα του πήρε την κατιούσα, με γκεστ εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές -με μοναδική αξιοσημείωτη εμφάνιση στο πιλοτικό επεισόδιο του Star Trek, το 1965- και συμμετοχές σε b-movies. Πέθανε το 1969 σε ηλικία 42 ετών ύστερα από πολλά προβλήματα υγείας.


Max von Sydow

Ταινία: The Greatest Story Ever Told  (Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου, 1965) Σκηνοθεσία: Τζορτζ Στίβενς

Επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η καριέρα του Σουηδού ηθοποιού Max von Sydow στην μικρή και την μεγάλη οθόνη, πριν αλλά και μετά την ενσάρκωσή του στο ρόλο του Ιησού. Μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες του είναι οι: The Seventh Seal (1957), Through a Glass Darkly (1961), The Emigrants (1971), The Exorcist (1973), Three Days of the Condor (1975), η ταινία James Bond Never Say Never Again (1983), Minority Report (2002). Για τις ταινίες Pelle the Conqueror (1987) και Extremely Loud and Incredibly Close (2012), ήταν υποψήφιος για Όσκαρ.


Willem Dafoe

Ταινία: The Last Temptation of Christ (Ο Τελευταίος Πειρασμός, 1988) Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε

Η λαμπρή καριέρα του Willem Dafoe ήταν προδιαγεγραμμένη εξ αρχής, διότι πριν υποδυθεί τον Χριστό στην αμφιλεγόμενη ταινία του Σκορσέζε είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες συμμετοχές του στο Streets of Fire (1984) και στο Platoon (1986), για το οποίο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας για τον Αμερικανό ηθοποιό, καθώς ακολούθησαν πολύ σπουδαίες ταινίες, όπως: Mississippi Burning (1988),  Born on the Fourth of July (1989), The English Patient (1996), Spider-Man (2002), The Aviator (2004), κ.ά.


Jim Caviezel

Ταινία: Τhe Passion of the Christ (Τα Πάθη του Χριστού, 2004) Σκηνοθεσία: Μελ Γκίμπσον

Είναι ο μέχρι στιγμής πιο πρόσφατος Ιησούς της μεγάλης οθόνης. Η ταινία του Μελ Γκίμπσον στην οποία πρωταγωνίστησε είχε προκαλέσει αίσθηση για την σκληρότητα και βιαιότητα των σκηνών της. Παρ΄ όλα αυτά, θεωρείται η πιο αληθοφανής μεταφορά των Παθών στη μεγάλη οθόνη.

Ο ίδιος ο Caviezel δεν βγήκε αλώβητος από τα γυρίσματα, μιας και κατά τη διάρκειά τους χτυπήθηκε από κεραυνό, έπαθε υποθερμία και απέκτησε μια ουλή στην πλάτη. Άλλες αξιομνημόνευτες ταινίες στις οποίες συμμετείχε ήταν το Frequency (1999), The Count of Monte Cristo (2001) και Déjà Vu (2006).


Ted Neeley

Ταινία: Jesus Christ Superstar (Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο, 1973) Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζέγουισον

Η μιούζικαλ μεταφορά της ζωής του Χριστού ήταν η πιο «ιδιαίτερη» ταινία που γυρίστηκε. Ο Ted Neeley, μουσικός και μέλος του συγκροτήματος The Teddy Neeley Five, είχε πάρει μέρος σε αρκετά θεατρικά μιούζικαλ πριν το Jesus Christ Superstar, η επιτυχία του οποίου επηρέασε ολόκληρη την μετέπειτα πορεία του.

Ο Neeley αφιερώθηκε στη μουσική και πήρε μέρος στα διάφορα θεατρικά remakes του Jesus Christ Superstar που ακολούθησαν.


Robert Powell

Τηλεοπτική σειρά: Jesus of Nazareth (Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, 1977) Σκηνοθεσία: Φράνκο Τζεφιρέλλι

Ομολογουμένως, όταν σκεφτόμαστε τον Ιησού, του δίνουμε το πρόσωπο του Άγγλου ηθοποιού Robert Powell, η ερμηνεία του οποίου αποτελεί σταθμό στα χρονικά των θρησκευτικών παραγωγών. Μπορεί για όλους μας να θεωρείται ο «καταραμένος» Ιησούς, μιας και δεν τον θυμόμαστε σε προηγούμενες ή επόμενες παραγωγές, η αλήθεια είναι, όμως, ότι είχε μια αξιοπρεπή καριέρα πριν και μετά τον «Ναζωραίο».

Χαρακτηριστικοί είναι οι αρχικοί του ρόλοι στις σειρές του BBC Doomwatch (1970), Sentimental Education (1970) και Jude the Obscure (1971) ενώ μετέπειτα πρωταγωνίστησε στην τρίτη μεταφορά της ταινίας The Thirty Nine Steps (1978) και σε αρκετές ακόμη.


*Ευχαριστώ την Χρύσα Τριανταφύλλου για την πολύτιμη βοήθειά της.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]