Δυο νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων

 

Σέσαρ Βαγιέχο

Πάκο Γιούνκε

Νουβέλα

Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 48 • Τιμή: 5 ευρώ • ISBN 978-960-9797-63-4

Μπούλινγκ στο Περού πριν από εκατό περίπου χρόνια… είναι δυνατόν;

Βεβαίως, αυτό είναι το θέμα του Πάκο Γιούνκε. Ο Πάκο Γιούνκε, ένα χωριατόπαιδο, πρωτοπηγαίνει σχολείο. Η μάνα του δουλεύει υπηρέτρια στο πλουσιόσπιτο του τοπικού μεγιστάνα Ντόριαν Γκριβ, Άγγλου διευθυντή των σιδηροδρόμων της Peruvian Corpo­ra­tion. Τον Πάκο τον στέλνουν σχολείο βασικά για να συνοδεύει και να ψυχαγωγεί τον Ου­μπέρτο, γιο των Γκριβ. O Ουμπέρτο ταπει­νώνει, κακομεταχειρίζεται και ασκεί βία στον Πάκο, τον μικρό υπηρέτη του μικρού αφέντη. Στη σχολική τάξη μεταφέρεται αυτούσια η σχέση αφέντη-υπηρέτη, η οποία είχε δια­μορφωθεί στο πλουσιόσπιτο των Γκριβ, δη­λαδή «έξω στην κοινωνία». Πώς θα αντι­δράσουν ο δάσκαλος, τα άλλα παιδιά, ο ίδιος ο Πάκο;

«Πάκο Γιούνκε»: Ένα ιδιότυπο «παιδικό αφήγημα» που έγραψε το 1931, κατά παραγγελία του εκδότη ενός περιοδικού για παιδιά και εφήβους στη Μαδρίτη, ο κορυφαίος Περουβιανός ποιητής Σέσαρ Βαγιέχο (1892-1938), ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές του ποιητικού λόγου τον 20ό αιώνα. Πολύ «θλιβερό για παιδικό», κατά τον επίδοξο εκδότη του, τελικά εκδόθηκε το 1951 στο Περού. Σήμερα, το μάλλον επίκαιρο αυτό «παλαιό» αριστούργημα –μινιμαλιστικής έμπνευσης και λιτής γραφής– βρίσκεται στα σχολικά βιβλία του Περού· ξεσηκώνοντας, κατά καιρούς, πολεμικές, από δεξιά κι αριστερά, λόγω του γυμνού ρεαλισμού του, απαισιόδοξου και αδιέξοδου, όπως λένε.

Ο Περουβιανός συγγραφέας Σέσαρ Βαγιέχο (César Vallejo, 1892-1938) γεννήθηκε στο Σαντιάγο δε Τσούκο των Άνδεων και είχε και ινδιάνικο αίμα. Είναι ένας οικουμενικός συγγραφέας, χάρη ακριβώς στο γεγονός ότι δεν απεμπόλησε ποτέ τις περουβιάνικες ρίζες του, και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα, πρωτοπόρος, πεισματικά καινοτόμος, ρηξικέλευθος και ανήσυχος και, εν πολλοίς, ακατάτακτος. Έγραψε υπερρεαλιστικά ποιήματα (μερικά θυμίζουν παραλήρημα) πριν από τους υπερρεαλιστές, μοντερνιστικά ποιήματα, παράλληλα αλλά ανε­ξάρτητα από τους ισπανόφωνους μοντερνιστές, ανανέωσε το ποιητικό ιδίωμα των ισπανικών και ακολούθησε πολλά και ποικίλα λογοτεχνικά ρεύματα, στην ποίηση και την πε­ζογραφία, μεταξύ των οποίων ήταν ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός αλλά και ο ιθα­γενισμός. Έζησε πάντα στη φτώχεια, γνώρισε τη φυλακή για πολιτικούς λόγους (στο Περού) και αντιμετώπιζε κρίσεις κατάθλιψης· ο θάνατος τον βρήκε εντέλει στο Παρίσι.

Κώστας Γουρνάς

Ω γλυκύ μου έαρ

Μυθιστόρημα

Σχήμα: 14Χ20,5 • Σελίδες: 144 • Τιμή: 9 ευρώ • ISBN 978-960-9797-62-7

Με έναν αδόκιμο όρο, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «road trip-επιτάφιος».

Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει μό­λις τελειώσει και δύο άντρες, ο Αλέξανδρος και ο κυρ-Φραγμός, αποκομμένοι από την ομάδα των συ­ναγωνιστών τους, επιχειρούν μια, όσο το δυ­να­τόν, διακριτική κάθοδο προς την Αθήνα, σε ανα­ζήτηση μιας επιστροφής στην κανονικότητα, μετά την έξαψη του μετώπου. Με το χάσμα των γενεών να τους χωρίζει, συνοδοιπορούν στους όμορφους τόπους της Θράκης και της Μακε­δονίας, ανάμεσα σε ξεχασμένα χωριά που συνα­ντούν τυχαία στον δρόμο τους. Σύντομα θα δια­πιστώσουν ότι η ώσμωση μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο κι επίπονο εγχείρημα, μακριά από κάθε δια­λε­κτικό σχήμα. Ένας μακρύς διάλογος ανα­πτύσεται μεταξύ τους, για την πολιτική, τη φιλία, τις σχέσεις γονιού και παιδιού, αλλά και για την αμφισημία της αρρώστιας που κουβαλά ο καθένας μέσα του. Ένα βιβλίο για τη ζωή και τον θάνατο.

Ο Κώστας Γουρνάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μαντούδι της Εύβοιας. Το 2010 συνελήφθη και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την ένοπλη οργάνωση «Επα­να­στατικός Αγώνας». Καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Έχει δύο παιδιά. Από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Η βαρύτητα στο ή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]