Πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Μπομπ ο Σφουγγαράκης» Στίβεν Χίλενμπεργκ.

Ο Χίλενμπεργκ είχε κάνει γνωστό από πέρυσι πως έπασχε από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS), μια νευροεκφυλιστική πάθηση που είναι επίσης γνωστή ως νόσος του Λου Γκέριγκ.

«Ήταν ένας αγαπημένος φίλος και μακροχρόνιος δημιουργικός εταίρος όλων στο Nickelodeon και οι καρδιές μας πηγαίνουν σ’ ολόκληρη την οικογένειά του. Ο Στιβ διαπότισε τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη με μια μοναδική αίσθηση χιούμορ και αθωότητας που έφερε χαρά σε γενιές παιδιών και οικογένειες παντού στον κόσμο», αναφέρεται στη δήλωση του Nickelodeon, όπου προβάλλεται η σειρά. «Οι εντελώς πρωτότυποι χαρακτήρες του και ο κόσμος του Βυθού του Μπικίνι θα μας θυμίζουν για καιρό την αξία της αισιοδοξίας, της φιλίας και την απεριόριστη δύναμη της φαντασίας», σημείωσε ο σταθμός.

Η έμπνευση του Μπομπ ήρθε στον Χίλενμπεργκ, που ήταν ειδικευμένος στη θαλάσσια βιολογία, όταν άρχισε να δημιουργεί θαλάσσια πλάσματα ως εκπαιδευτικά εργαλεία στο σχολείο που δίδασκε στη Νότια Καλιφόρνια, ενώ πιο παλιά είχε δουλέψει και ως ψήστης σε εστιατόριο όπως ακριβώς ο Μπομπ ΣφουγγαράκηςΣτον Χίλεμπεργκ άρεσε όμως εξίσου και η ζωγραφική. Έτσι σχεδίασε ένα κόμικ για το Ινστιτούτο που εργαζόταν, ονομάζοντας το «Ρηχά Παράκτια», την πρώιμη έκδοση του Μπομπ Σφουγγαράκη. Όταν εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής για τη σειρά κινουμένων σχεδίων Rocko’s Modern Life, του Nickelodeon, οι συνάδελφοι του αναγνώρισαν τις δυνατότητες του Μπομπ Σφουγγαράκη.

Το πρώτο επεισόδιο του «Μπομπ του Σφουγγαράκη» με το κεφάτο κίτρινο θαλάσσιο σφουγγάρι και τους φίλους του που ζουν στη φανταστική υποβρύχια πόλη Βυθός του Μπικίνι, είχε μεταδοθεί από την τηλεόραση τον Μάιο του 1999. Οι ήρωες της σειράς, ιδιαίτερα ο Μπομπ και ο κολλητός του φίλος Πάτρικ σχολιάζουν με υπόγειο τρόπο πολλά κοινωνικά ζητήματα της αμερικανικής κουλτούρας, κυρίως τα φυλετικά και σεξιστικά της στερεότυπα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης έχει κατηγορηθεί ότι προωθεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και έχει λογοκριθεί γι’ αυτό. Το 2004 η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους κατηγόρησε τον Μπομπ πως προάγει την ομοφυλοφιλία ως μια υγιή σχέση, τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο» για την πνευματική πρόοδο των ανήλικων θεατών του, ενώ επικρίθηκε και για τα δήθεν αντιχριστιανικά κι αντι-οικογενειακά μηνύματα που περνάει στην αμερικανική νεολαία. Και στην Ουκρανία όμως το 2012 η επιτροπή για την προστασία της δημόσιας ηθικής έκρινε τη συμπεριφορά των δυο πρωταγωνιστών ως ανεπίτρεπτη που προσβάλλει τη δημόσια ηθική, γιατί υποψιαζόταν ότι δεν είναι μόνο κολλητοί και ότι στην ουσία είναι ομοφυλόφιλοι.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]