Παρά το γεγονός ότι το Όσκαρ αποτελεί την κορυφαία αναγνώριση για έναν ηθοποιό ή έναν σκηνοθέτη, πολλές κορυφαίες προσωπικότητες στον κινηματογράφο, ενώ είχαν μια λαμπρή πορεία και τεράστια αναγνώριση δεν κατάφεραν να κερδίσουν ποτέ το περίφημο αυτό αγαλματίδιο.

(Εξαιρούνται τα τιμητικά όσκαρ!) Το Τιμητικό Όσκαρ (Honorary Award, μέχρι το 1949 Special Award) είναι ιδιαίτερο βραβείο που απονέμεται από το Board of Governors της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Οι βραβευθέντες επιλέγονται με βάση τριών κριτηρίων: εξαιρετικό έργο ζωής, σημαντικές συνεισφορές στην εξέλιξη της κινηματογραφικής ταινίας, εξαιρετική συμπαράσταση στην Ακαδημία.

Peter O’Toole (1932-2013)

Ο  Peter O’Toole ήταν Ιρλανδός ηθοποιός, ο οποίος έγινε διάσημος το 1962 ερμηνεύοντας τον ρόλο του αντισυνταγματάρχη  (T. E. Lawrence) στην ταινία Λώρενς της Αραβίας. Στην καριέρα του τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα Βραβείο Έμμυ και ένα Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ το 2003 για το συνολικό του έργο. Αντίθετα, παρότι είχε προταθεί οκτώ φορές για Όσκαρ, δεν κατάφερε ποτέ να το κερδίσει, κατέχοντας ένα μοναδικό ρεκόρ. Την χρονιά που ήταν υποψήφιος για τον ρόλο του στον Λώρενς της Αραβίας και μάλιστα ήταν φαβορί, έχασε το Όσκαρ από τον συγκλονιστικό Γκρέγκορι Πεκ, που υποδύθηκε τον αγωνιστή δικηγόρο Άτικους Φιντς στο κοινωνικό δράμα του Τζέρι Μάλιγκαν “Σκιές και Σιωπή”.

 Greta Garbo (1905-1990)

Η Greta Garbo ήταν Σουηδέζα ηθοποιός του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της εποχής του βωβού κινηματογράφου και μέρους της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro-Goldwyn-Mayer αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα. Συνολικά πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες, με πρώτη ομιλούσα την Άννα Κρίστι (1930). Προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Όσκαρ ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου αλλά ποτέ δεν το κατέκτησε. Αντίθετα της απονεμήθηκε το 1955 τιμητικό Όσκαρ για τις αξέχαστες ερμηνείες της, η ίδια όμως δεν παρέστη αυτοπροσώπως για να το παραλάβει. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει πέμπτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Δεν κατάφερε να κερδίσει όμως ποτέ το επίχρυσο αγαλματίδιο.

Alfred Hitchcock (1899-1980)

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ (1899-1980) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Δεν κέρδισε όμως ποτέ του ένα Όσκαρ. Οι ταινίες του “Ρεβέκκα” (1940), “Σωστική Λέμβος” (1943), “Νύχτα Αγωνίας” (1945), “Σιωπηλός Μάρτυς” (1954) και “Τα Πουλιά” (1963) είχαν κερδίσει υποψηφιότητες και ο “μετρ του σασπένς” δικαιούνταν αν όχι και τα πέντε, τουλάχιστον ένα Όσκαρ. Ένα όνειδος για την Ακαδημία!

Charlie Chaplin (1889-1977)

Ο γνωστός “Σαρλό” της μεγάλης οθόνης και όχι μόνο, θεωρείται από πολλούς ως ο σπουδαιότερος και πιο επιδραστικός ηθοποιός όλων των εποχών. Δεν κέρδισε ούτε ένα Όσκαρ για κάποια από τις σπουδαίες ταινίες που σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε. Τα δύο τιμητικά Όσκαρ που έλαβε, μόνο ως ένδειξη συγγνώμης από το Χόλιγουντ μπορούν να εκληφθούν.

Peter Sellers (1925-1980)

Άλλο ένα παράξενο! Ο επιθεωρητής Κλουζό, ο κωμικός που έπαιζε τρεις και τέσσερις ρόλους σε κλασικά αριστουργήματα του Stanley Kubrick, είχε στην τεράστια καριέρα του δύο υποψηφιότητες, αλλά καμία βράβευση.

Γράψτε μας και εσείς με ένα σχόλιο ηθοποιούς που δεν κέρδισαν ποτέ τους Όσκαρ παρά την λαμπρή καριέρα που είχαν!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]