Ακολουθεί η πρώτη ενότητα (το πρώτο ποίημα) από τα Πέντε ποιήματα μεσ’ στο σκοτάδι, του Νίκου Καρούζου, με τίτλο Εικόνα.

Γυρίζει μόνος
στα χείλη του παντάνασσα σιωπή
συνέχεια των πουλιών τα μαλλιά του.
Ωχρός
με βουλιαγμένα όνειρα κι ανέγγιχτος
νερό τρεχάμενο στα ρείθρα, ωχρός
έλληνας.
Πάντα ο δρόμος μέσ’ στα μάτια του
κ’ η λάμψη απ’ τη φωτιά
που καταλύει
τη νύχτα.
Γυρίζει μόνος
στα χέρια του κλαδί από ελιά
γεμάτος πόνο χάνεται στα δειλινά
αισθάνεται
πως όλα χάθηκαν.
Μην του μιλάτε είναι άνεργος
τα χέρια στις τσέπες του
σαν δυο χειροβομβίδες.
Μην του μιλάτε δε μιλούν στους καθρέφτες.
Άνθη της λεμονιάς
λουλούδια του ανέμου
στεφάνωσέ τον Άνοιξη
τον κλώθει ο θάνατος.

Τα Ποιήματα, τόμος Α’ (1961-1978), εκδόσεις Ίκαρος

Ο Νίκος Καρούζος ήταν ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1926 στο Ναύπλιο. Από το 1945 σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ το 1953 εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Το 1988 βραβεύτηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό βραβείο ποίησης.

Ο Δημήτρης Κούρτοβικ, στο έργο του “Ένας κριτικός οδηγός” (εκδ. Πατάκης) χαρακτήρισε την ποίησή του ως “φιλοσοφική, θρησκευτική, μυστική, μα δεν είναι τόσο η μεταφυσική διάσταση που τη διακρίνει, αλλά μια υπαρξιακή πλησμονή, που τον ωθεί πέρα από τα όρια του εγώ, προς τη συγχώνευση με το αισθητό σύμπαν”. Πέθανε στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 1990.

Σε σύνδεση με το παραπάνω ποίημα και τις ανησυχίες του, αποδίδεται από πολλούς στον Νίκο Καρούζο και το σχόλιο: “Δεν αντέχεται η ανεργία. Δεν είναι μακριά η στιγμή που οι άνεργοι θα απασφαλίσουν τις χειροβομβίδες, και τότε αλίμονο στις γραβατοφορούσες ύαινες”.

Διάβασε ακόμη:

«Ῥομαντικὸς ἐπίλογος» του Νίκου Καρούζου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]